Oliver Forsberg – konstnär
  www.skillingaryd.nu
  Till startsidan för föreningar
  Till startsidan för Waggeryds Museiförening

Har du en tavla
signerad O. Forsberg?

Oliver Forsberg, konstnär som verkade i Vaggeryd och Hok.
Det är i år 100 år sedan Oliver Forsberg föddes, och 20 år sedan han avled.

Vaggeryds Museiförening visar därför under Vaggerydsdagen den 30 augusti några av Oliver Forsbergs målningar och i Magnisa Stuga kan man läsa mer om hans konst och liv.
– Vi visar inte denna hemvändardag bara Oliver Forsbergs måleri utan har annat som att Ulf Johannesson, Gnosjö, visar tillverkning av luffarslöjd, säger Evert Melin i Waggeryds Museiförening.
Föreningen har även försäljning av boken ”Bebyggelse vid Hjortabron” samt servering av kaffe och ostkaka.

I boken ”Svenska konstnärer”, 1990 står:

FORSBERG, Gösta Henry OLIVER,
målare, född i Vaggeryd, Småland, 1908, studerade vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. Han har utfört landskap i olja i dunkel kolorit och pastos teknik samt särdeles vackra figursaker, sagomotiv och blommor i färgkritor. – Hok.

Syskonen Oliver, Olle och Violas föräldrar drev Stora hotellet vid Vaggeryds station. Oliver längtade efter ett liv som konstnär, men föräldrarna behövde honom i hotellarbetet.

Till sist fick ändå Oliver utbildning till yrkeslärare i dekorationsmålning. Under studietiden drabbades han av lungtuberkulos. På grund av sin TBC fick han inte det friskintyg som behövdes för en fast lärartjänst. En kortare tid var han lärare på Vanföranstalten, skolan där människor med handikapp fick hjälp att hitta nya möjligheter att klara sin försörjning.

Oliver bosatte sig i Hok med hustrun Ingrid och sonen Anders. Olivers levebröd blev att måla träfigurer ex fåglar och tomtar till hemslöjden. Anders har berättat att huset byggdes till med en ”verkstad” där föräldrarna satt och målade. De var mycket flyhänta och flitiga, och Oliver blandade färger med en fantastisk säkerhet.
Boken ”Frostrosor och tulpaner”, Småländska kulturbilder 2003, beskriver Jönköpings Läns Hembygdsförenings historia. I det kapitel som handlar om 50-talets hemslöjd står: Små trädockor i häradsdräkter dekorationsmålades av Oliver Forsberg, som engagerades i föreningens arbete 1947.