Sten Sturespelet www.skillingaryd.nu

1953 genomfördes en stor teaterföreställning i Skillingaryd, Det var giftmordet på Sveriges riksföreståndare Sten Sture den äldre 1503 som blev krönikespel. Det var Enar Skillius som skrev manus och den som hade kommit på idén till spelet var Joel Andersson i Tofteryd. Vi visar här en bild och länkar vidare till en uppsjö av bilder (som det kan ta en stund att ladda upp) plus en artikel från 1978
Vi kommer att komplettera med utförlig text framöver.
Några av de medverkande i krönikespelet: Karl-Erik Gustavsson, Joel Andersson, Maj-Britt Bergkvist, David Friberg, Nils-Yngve Nilsson och Stig Ekener.
LÄNK TILL FLER BILDER HÄR
25-årsminne i Skillingaryd:
Giftmordet på Sten Sture
blev uppskattat krönikespel
Ur Värnamo Nyheter 31/9 1978 (bilden i tidningen var den här ovan)
Skillingaryd finns i historien långt bak i tiden. 1503 är ett årtal förknippat med Skillingaryd. Då dog på sommaren Sveriges riksföreståndare Sten Sture d.ä. i Skillingaryd efter att ha blivit förgiftad vid en måltid i Forseda prästgård. Sten Stures död hemlighölls emellertid och han forslades upp till Stockholm innan landet fick reda på nyheten.

För 25 år sedan markerades den historiska händelsen kring Sten Stures död med ett krönikespel i Skillingaryds hembygdspark, som blev en succé. En rollista, med ett 20-tal Skillingarydsbor i rollerna, samt statister gjorde en mycket förnämlig framställning.
En av initiativtagarna var rektor Joel Andersson och krönikespelet är skrivet av Skillingarydsbördige Enar Skillius, Kalmar. Som regissör fungerade kantor Arvid Ahnborg, Hagshult, med meriter som ledare inom studentteatern i Lund.
En friluftsscen vad byggd i hembygdsparken och mer än tusentalet personer såg varje föreställning som gavs.
Första akten tilldrar sig i Eskil tavernares stuga i Skillingaryd. Det berättas hur den unge bonden Påvel - spelad av folkskollärare Knut Gunnar - kämpar för sitt arv. Påvel klagar inför riksföreståndaren Sten Sture - spelad av David Friberg - som just då passerar Skillingaryd, och får löfte om hjälp. Sten Sture skall följa danska drottningen Kristina - spelad av Maj-Britt Bergkvist - till Danmark, men drottningen hyser ett stort hat till Sten Sture och vill ta sin hämnd innan de skiljs.
Den andra akten tilldrar sig i Forseda prästgård där främmande sändebudet doktor Karl - spelad av Nils-Yngve Nilsson - ser till att riksföreståndaren förgiftas. I den avslutande akten i Skillingaryd skildras Sten Stures död och edsavläggelse.

Festmarsch
En festmarsch, genom Skillingaryd föregick själva krönikespelet och gatorna var kantade av människor. Krönikespelet i hembygdsparken blev alltså en succë och den efterföljande kritiken var enbart positiv. Musikkåren Lyran svarade för musikalisk inramning och aktörerna hyllades i tal av hembygdsföreningens ordförande, direktör N.G. Thulin.
Fyra av skådespelarna hade någon av huvudrollerna, de som spelade riksföreståndaren Sten Sture, drottning Kristina, sändebudet herr Karl och biskop electus Hemming Gad. Den senare gestaltades av Joel Andersson.
Av de övriga gestaltades Eskil tavernare av Gunnar Bengtsson och hans hustru Sissela av Alice Bergkvist som med kavathet, bestämdhet och litet högröstad var en kvinna med ruter i. Som deras dotter Märit framträdde Inger Andersson.
Herreman
Som fogden Germund Ärla på Rumlaborg spelade Karl-Erik Gustavsson en bestämd herreman. Bakom rollen som Erik Skjivare dolde sig Stig Ekener och Svante Livknekt spelades av kyrkoadjunkt Bengt Lorentzson.

Ett dacapo
Krönikespelet vann så stor uppskattning att ett decapo framfördes 1954. Rollistan var i stort det samma, även om några skådespelare bytts ut. Nya rollinnehavare detta år var bl.a. Karl Siewertz, Magnus Wieslander och Olle Holmberg. En grupp ur Skillingaryds folkdanslag under ledning av Knut Jönsson och Curt Svenningsson svarade för dansinslag.
Trots att det i dagarna är ganska exakt 25 år sedan krönikespelet uppfördes första gången är det många Skillingarydsbor med nostalgi i blicken kommer ihåg det hela som en verklig högtidsstund. Kanske krönikespelet vore något för Skillingaryds Teaterförening att sikta på i framtiden. Planer har funnits att få fram en teaterensemble bland amatörer, Krönikespelet om Sten Sture är visserligen ett mastigt projekt att föra i hamn, men samtidigt ett mycket stimulerande sådant.

Erik Sjöberg