Götaströms Fordonshistoriska – Lantbruksveteranernas Dag 2009
www.skillingaryd.nu Startsidan för Götaström  

Foto och copyright: Per Bunnstad/www.skillingaryd.nu 070-213 14 66

Nostalgi för män i Gimmarp

Medan det var kvinnofrukost i Skillingaryd kan man säga att det var en förmiddag för främst män i Gimmarp, Tofteryd. Fast en och annan kvinna kunde också skymtas.

Det var premiär för Lantbruksveteranernas dag. Det var inte lantbrukare som sådana som stod i centrum utan maskiner och främst då traktorer. Här fanns grållar och många fler modeller. Här fick man se harvning, gödeselspridning och en del annat.

Lantbrukssektionen
Det var lantbrukssektionen med Lars Erik Staberg, Tomas Nordkvist med flera som arrangerade och det kom flera hundra personer ut till Gimmarp.

Samvaro
Man beundrade inte bara de gamla traktorerna utan man pratade också mycket. En sådan här fest är lika mycket att träffas, om inte mer.

Per Bunnstad

Det var mycket social samvaro denna fina aprillördag.
Traktorernas beundrades.
Peo Kallings från Uljeshult, gotlänning från börden, traktorägare och innehavare v en nostalgisk keps från Gotlands Lantmän.
Lars Lüning kommer även han från Uljeshult i Åkers socken och han hade med sig en 55 år gammal traktor som varit i familjens ägo sedan mitten av 1960-talet. Han köpte den på en auktion till sin far. Lasse berättar att han använder traktorn än i dag, den är inte bara ett museiföremål.
Lars Erik Staberg bebor Tofteryds-Gimmarp Norrgården och han visade sin traktor med harv.
Sådana här gamla traktorer används faktiskt än i dag.
Familjen Staberg fick en åker både plöjd och harvad.
Gödsel i stora lass.
Lite veteranfordon av annat slag fanns också uppställda.
Det var traktor på traktor.
”Traktortaxi” igång.
Det harvades friskt.