Vaggeryds Konstförening
www.skillingaryd.nuwww.vaggeryd.nu
Till startsidan för föreningar


Ingrid Schöön Holmberg ställer ut
Inlagt söndag 18 april 2010
Utställaren Ingrid Schöön Holmberg visar upp en av de 50 alster som på lördagens hängdes upp i Folkets Hus.
Utställaren och hennes make Torgny Holmberg diskuterar hur ett av konstverken ska hängas.
Styrelseledamöterna Lena Hansson och Olle Eriksson arbetade med att hänga upp konstverken. En grannlaga uppgift som kräver en tumstock.

Förra året gjorde styrelsen för Vaggeryds Konstförening en konstresa runt Vättern för att hitta framtida konstutställare.
– Efter det besöket kontaktades jag av föreningens dåvarande ordförande Bengt-Arne Sombeck och erbjöds att ställa ut i Vaggeryd, berättar konstnären Ingrid Schöön Holmberg från Nykyrka utanför Motala.

– Jag fick ett väldigt gott intryck av föreningen och det konstintresse som uppenbarligen finns i Vaggeryd. Så jag tackade ja och här är jag.

Även i dag
I går ställde Ingrid Schöön Holmberg ut i Folkets Hus, Vaggeryd, och det är fortsättning i dag. Sammanlagt hängde hon på lördagsförmiddagen ett 50-tal konstverk med assistans av maken Torgny Holmberg samt medlemmar i konstföreningen med Lena Hansson, Solveig Hansson och Olle Eriksson i spetsen. De tekniker som hon använt inför utställningen i Vaggeryd skiftar. Det handlar mycket om olja och tempera. Stor uppmärksamhet lär också väckas av fem små alster i zinkplåt och bladguld.

Mycket arbete
Det är väldigt många timmars arbete bakom en utställning som den i Vaggeryd. Ingrid Schöön Holmberg brukar genomföra en eller två separatutställningar per år och medverkar dessutom som regel i en och annan samlingsutställning. Hon har varit aktiv konstnär sedan 1995 och såg i konsten ett sätt att sätta pekfingret på viktiga ekologiska frågor.

Färgmöten
– En stark inspirationskälla är mötet mellan olika färger. När jag känner att det stämmer och börjar måla försvinner tid och rum, berättar hon.
Vårutställningen är säsongens första. Men det nya årets aktiviteter inleddes med en konstresa till Österlen i regi av Kjell Persson, Värnamo, 27 medlemmar deltog.
Vid höstens utställning med Vaggeryds Konstförening medverkar Sune Lindén, Skillingaryd.

Kåre Boberg


Föreningen
står utan ordförande
sedan Bengt-Arne flyttar
Bengt-Arne Sombeck.
Inlagt tisdag 29 december 2009

Vaggeryds Konstförening står utan ordförande. Bengt-Arne Sombeck som skött ordförandeklubban de senaste åren flyttar nämligen till Jönköping. Eftersom ingen av de 560 medlemmarna kände sig mogen att ta upp Sombecks fallna mantel står konstföreningen alltså utan ordförande från och med måndagskvällens årsmöte.

Vid årsmötet som samlade cirka 100 medlemmar i Folkets Hus A-sal i Vaggeryd valdes suppleanten Birgitta Lilja till ordinarie styrelseledamot. Förnyat förtroende fick ledamöterna Mona Skantz, Lena Hansson, Dan Atterling och Carita Johansson. Kvarstående i styrelsen är Solveig Hansson, Kerstin Holmberg, Olle Eriksson och Urban Ireklint.
Värt att notera från verksamhetsåret 2009 är att de två utställningar som arrangerats samlade 270 besökare.

Per talade
Per Hasselberg höll ett föredrag om ”konceptuell konst” i form av en konstresa som tog åhörarna från Värtahamnen i Stockholm till konsthögskolan i Malmö och därifrån tillbaka till Stockholm och berättelsen om hur en tvättinrättning i Hökarängen förvandlats till konsthall.

30 vann konst
Sammanlagt lottades 30 konstverk till ett sammanlagt värde av nästan 50.000 kronor ut, tre av dem fördelades bland de närvarande medlemmarna. Övriga vinnare var i tur och ordning Ann-Catrine Claesson, Byarum, Jenny Hansson, Gun Hansson, Birgit Karlsson, Skillingaryd, Ingrid Gunnarsson, Skillingaryd, Sverker Ignell, Göran Fridén, Vanja Stenervik, Anna Rundbäck, Bengt-Göran Nilsson, Skillingaryd, Ingemar Gustavsson, Kerstin Stark, Monica Johansson, Dan Bergman. Mona Flodin, Patrik Fritz, Kenneth Söderström, Helene Kammenhed, Ingegerd Hägg, Hok, Inga Ekström, Stenstorp, Karl-Gunnar Karlsson, Värnamo, Agneta Gustavsson, Gun Andersson, Inge Blomkvist, Birgitta Svensson, Jönköping, Nils Svensson och Kjell-Olof Hederås, Huskvarna.


Ställer inte ut Hultsfredshus
Inlagt fredag 21/11 2008
Björn är konstnären som har rötterna i Hultsfred.

Björn Bernström har en förkärlek för hus. Men det är inte Hultsfredshus från sin uppväxtort. Det är andra miljöer som fångar hans intresse. Mycket kommer från Nordnorge och Mälaröarna.

42-årige Björn bor numera i Hilleshög på Färingsö utanför Stockholm men i dag kom han till Folkets Hus i Vaggeryd. Det var vernissage för den utställning med hans konst som Vaggeryds Konstförening anordnar fredag-söndag.

Är smålänning
Björn är uppvuxen i småländska Hultsfred men han bor i närheten av Stockholm sedan 22 år tillbaka. Han jobbar 80 procent av heltid med marknadsföring på ett företag som gör reklamfilm.

Vill måla mer
– Målet är att kunna gå ned ytterligare i tjänst, säger Björn.
Det är det egna skapandet vid målarduken som han vill jobba mer med.
Så sent som i maj ställde Björn ut i vårt län. Då var det i Vetlanda. Nu är det Vaggeryd som gäller och man kan beskåda hans akvareller under dagarna tre.

Per Bunnstad

Björn Bernström kan koppla av lite. Allt är klart för helgens visning i Vaggeryd.
Ordförande Bengt-Arne Sombeck och medlemmen Lars Erik Joakimson fanns på plats för fredagens vernissage.