Hembygdsförbundet i Jönköpings län
www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för föreningar


Hembygdsvänner möttes i Värnamo
Inlagt söndag 11 april 2010

Ett stort antal representanter för länets hembygdsföreningar var på lördagen samlade i Värnamo för det 110:e årsmötet med Jönköpings Läns Hembygdsförbund. En och annan av den stora mängden delegater hade säkert lockats att göra resan till Värnamo av huvudtalaren, professor emeritus vid Lunds universitet, Bodil Jönsson.

En av hennes böcker heter Tankar om tid och just tiden var huvudtemat i hennes timslånga föredrag. Bodil Jönsson varnade för att vi har tappatden gamla naturliga balansen i våra liv mellan då-nu-sedan. Vi är alldeles för inriktade på framtiden och håller på att kasta bort vår tid på en massa småsaker som facebook och ständig passning på mobiltelefonen för utbyte av rena trivialiteter.

Medaljerades
På förmiddagspasset delades en rad medaljer ut samt hederspriset till Stiftelsen Gamla Bankgården i Vrigstad.

Hans-Göran ledde
Efter Bodil Jönssons tal väntade förhandlingarna som leddes av Hans-Göran Johansson. Vid stämman avgick Alf Carlsson, Barkeryd från ordförandeposten efter 30 år varav 15 som ordförande. Han efterträds av Ingvar Törnqvist, Gränna som hade många erkännsamma ord att säga om sin efterträdare.

Blommor
Avslutningsvis tackade Alf Carlsson den lokale arrangören Värnamo Hembygdsförening genom ett blomsterfång som mottogs av Bodil Swensson, som är bosatt i Hagshult.

Kåre Boberg

Irene Lindström som arbetar på länsmuseet men är bördig från Torestorp norr om Byarum säljer litteratur till Bernt Bernhardsson, Byarums Hembygdsförening.

Inge Bergström, Sällskapet Gamla Wernamo och mötesordföranden Hans-Göran Johansson i eftersnack.
Bodil Swensson, från Hagshult och Värnamo Hembygdsförening hyllas av avgående ordföranden Alf Carlsson.

Från vänster Sven-Erik Johansson och Håkan Johansson från Byarum samtalar med styrelseledamoten Dag Thulin, Jönköping och Thomas Bergqvist, Waggeryds Museiförening.

Bodil Jönsson talade engagerat om tid och utan manuskript. Skickligt.
Kjell Boberg, Tofteryds Hembygdsförening samspråkar med Ann-Marie Flor från Byarums Hembygdsförening.