Årsskriften – Byarums Hembygdsförening www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för föreningar Till startsidan för Byarums Hembygdsförening

50:e hembygdsboken i rad
med en Boberg i redaktionen
Inlagt måndag 7 december 2009

För 50:e året i följd presenterar Byaums Hembygdsförening en årsskift och årets upplaga är på nästan 180 sidor.

Redaktionskommittén har som vanligt gjort ett fint arbete. Lite kännetecknande är att det under alla 50 åren funnits en Boberg i spetsen. Tidigare var det Natanael Boberg. När Natan gick ur tiden 1982 tog sonen Kåre vid. Kåres farbror Georg har också i många år varit med i kommittén och var så tills han han avled tidigare i år. Övriga i kommitten är Thomas Arvidsson, Magnus Dauhn, Anne-Marie Flor, Håkan Johansson, Leif Palm och Siv Sandahl.
Gruppen har tagit fram mängder med fakta från Vaggeryd med omland.

Många artiklar
Det finns några bärande artiklar; Som vanligt är det en årskrönika för innevarande år och statistiska uppgifte om födda, konfirmander och avlidna. Dessutom som brukligt Det hände i Byarums socken för 50 år sedan.
Här finns andra berättelser som Tillkomsten av Skogafors hammarskedja, Historien om Tallbacken – och om två träbitar, 50 år i Vaggeryds skolor, Bössjarps säteri, Torp och backstugor under Vederyd med mera.

Bra register
På drygt 20 sidor finns ett innehållsregister över alla tidigare utkomna böcker och är bra att ha när man söker efter någon speciell artikel.

Per Bunnstad

Kåre Boberg har varit med i redktionskommittén sedan 1982 och före dess var hans far Natanael med i arbetet.
w
49:e årsskriften med härliga artiklar
Inlagt 26/12 2008
En av bilderna i boken är denna från troligen början av 1950-talet. Det är egentligen ett vykort utgivet av Vaggeryds Bokhandel.

Jag läser gärna hembygdsböcker och min absoluta favorit är ”Byarums Hembygdsförenings Årsskrift”.

Liten av styrkan med boken från Byarums Hembygdsförening är bredden på materialet och att man blandar gammalt och nytt.
Bland årets nyheter märks att årets konfirmander presenteras på bild.

Vaggeryd 1958
Det finns flera bärande artiklar och som alltid finns en årskrönika och en årskrönika för 50 år sedan med. Beroende på läsarens ålder är det olika intressen. Som 50-talist är det extra kul att läsa vad som hände i Vaggeryd 1958. Här berättas om så mycket man själv inte upplevt men som man hört talas om så mycket. Plus att det dyker upp sådant man inte haft en aning om och det blir då rena nyheter.

Bärande artiklar
Det finns flera bärande artiklar i år som:
• Minnen från 30-talet – av Ulla Fritzell-Andersson
• Brandkatastrofen i Byarum 1938 – av Bertil Thelander
• Torp och backstugor under Ekeryd och Smedstorp.

Hustru på rekvisition
Det finns flera lite kortare artiklar och en av dessa är Gunlög Joakimsons ”Hustru på rekvisition”. Den handlar om en kvinna från Byarum som svarade på en annons och som flyttade till Amerika.

De håller samman
Redaktionskommittén har hållit samman allt. I denna kommitté har ingått Thomas Arvidsson, Georg Boberg, Kåre Boberg, Magnus Dauhn, Anne Johansson, Håkan Johansson och Leif Palm.

50:e årgången
Årsskriften för 2008 är den 49:e och vi kan kanske räkna med en lite speciell bok nästa år...

Per Bunnstad