Waggeryds IK dambandy
  www.skillingaryd.nu
  Till startsidan för föreningar
  Till startsidan för WIK
  Till startsidan för bandy

Damkval i morgon
Inlagt 6/3 2009
JB/WIK åker till Örebro för kvalspel i morgon med förvissningen om att kunna vinna kvalserien.

– Det är nog det bästa laget vi ställt på benen i vinter. Sista träningen i torsdags kväll på Råslätt såg lovande ut. Båda våra målvakter var oerhört laddade så kan den skärpan bibehållas borde det inte bli några problem där. Vi gör en liten förändring i försvaret där Henny Yngve går in som libero hennes styrka i skridskoåkningen och i tennisspelet bör ge stadga åt försvaret, säger ledaren Toma ”Pallis” Gustafsson.

Alla är friska
Han säger att det i övrigt inte är några direkta förändringar. Alla är friska för första gången på länge och väl medvetna om vad som krävs.

Åker tidigt
– Edsbyn har vi slagit tidigare i vinter i en match där vi var betydligt bättre. Uppsala BoIS vet vi inte så mycket om mer än att det är ett lag som innehåller något äldre tjejer. Vi åker upp till Örebro så tidigt att vi kan se dess match mot Edsbyn för att skapa oss en bild av det laget.
Bra match av WIK-damerna
Inlagt 1/2 2009

Lördagens hemmamatch på Vaggeryds IP mot Sandvikens AIK slutade som väntat med förlust för JB/WIK. Matchen sluttade 0–8 (0–5)

– Tjejerna gjorde en mycket bra insatts och halverade SAIK:s målskörd jämfört med mötet på Jernvallen. De krigade i 90 minuter och kom i andra halvlek också igång med ett eget spel med en del hörnor och avslut på mål som följd, säger WIK-tränaren Tomas ”Pallis” Gustafsson.

Johanna var planens gigant
Den stora skillnaden mellan lagen heter Johanna Pettersson, flerfaldig skyttedrottning som hon är anförde hon gästerna med fyra mål och tre målpass. Hon är otroligt bra, ett mäktigt skott med två hörnmål och ett på frislag visar på detta.

Duktig Elin
Bäst i hemmalaget målvakten Elin Andersson som i sin första allsvenska match storspelade mellan stolparna. Att en målvakt räddar två straffar mot Sandviken hör inte till vanligheten.

Henny var bra
Stort plus även till Henny Yngve som spelade libero från start och med sin skridskoåkning kan följa de allra bästa och driva dem över kortlinjen.

Fall framåt
– Ett stort fall framåt alltså. Synd att vi inte kan mobilisera samma inställning mot de andra lagen på undre halvan då hade läget förmodligen varit ett annat nu. Men det stärker oss inför det stundande kvalet att vi spelar så tätt bakåt mot storheterna i serien, noterar Tomas.

Edsbyn och...
Återstår att se vilket lag förutom Edsbyn som kommer att bli motståndare någon gång i början på mars.

WIK föll med 0–11 och 0–20
Inlagt 6/1 2009

Inledningen av det nya året kunde ha börjat bättre för bandydamerna. Först en storförlust mot Kareby IS 0–11 på Råslätts IP. Sedan mötet med mästarinnorna från Stockholm på trettondagen 0–20 i Vaggeryd.

– Det må vara att de är svenska mästarinnor,men så stor skillnad ska det inte behöva vara. Men självförtroendet är inte på topp längre och bollar man lätt plockade ner i början av serien slinker allt som oftast igenom numera. Nu gäller det för laget att slicka såren och repa mod därhelst det går att finna, säger ledaren Tomas ”Pallis ”Gustafsson.

Försvarsträning
Träningen på torsdag lär gå i försvarsspelets tecken.
– En rejäl översyn är behövlig, det som tidigare varit lagets adelsmärke fallerar just nu betänkligt, påpekar Tomas.

Började bra
Matchen mot AIK började annars förtroendeingivande med bra styrning. AIK tvingades till en tidig timeout där de lade om sitt spel vilket ganska omgående resulterade.
– På vilket sätt vi styrde tänker vi inte avslöja med tanke på nästa omgång då vi ska till Edsbyn. Kan laget vinna där så bör kvalplatsen vara i hamn då ju inte heller hälsingelaget rosat marknaden. Lördag eftermiddag ska det avgöras i Dina arena, säger Tomas.

Mot AIK igen
På hemvägen stannar JB/WIK i Stockholm för returen mot AIK. Det blir alltså en tuff
helg med två svåra bortamatcher.
– Där vi får hoppas att självförtroendet återvänt, för bättre än så här är vi, avslutar Tomas.

Fyra nya spelare till JB/WIK
Inlagt 2/1 2009
I sista stund har Jönköping/Waggeryd gjort klart med fyra nya bandyspelare.

De är från Åby/Tjureda och kommer att vara spelklara till nästa helg. Tanken är att de ska kunna komplettera när vi får kort om flickor vid skador eller sjukdom.

Bra spelare
– De deltog på träningen nyårsdagen och alla fyra agerade väldigt bra, säger WIK-ledaren Tomas ”Paillis” Gustafsson.

2xElin +Erika och Ida
De fyra är Elin Persson, Elin Andersson, Erika Gabrielsson och Ida Persson. Erika har en kusin som spelar för AIK i allsvenskan så där finns nog en hel del talang.
Historiska dampoäng
Inlagt söndag 21/12 2008

Lördagens måstematch mot bottenkolegan Edsbyns IF slutade på bästa sätt för JB/WIK. Det blev seger med 3–1 efter halvtidresultatet 1–1. Det var lagets första seger i allsvenskan och därmed historiska poäng.

Gästerna började bäst och tog en tidig ledning på hörna. Denna ledning kvitterades välkommet av Anna Gustafsson i mitten av halvleken, även det på hörna. Det var en chansfattig match med få avslut på mål.
Närmast i första halvlek var Edsbyn med två stolpträffar. Hemmalaget satsade som oftast på kontringar men utan den riktiga spetsen i anfallen.

2–1 efter hörna
Hannah Gustavsson får en bit in i andra halvlek en andra bra träff på lagets tionde hörna och kan se bollen snyggt gå upp i nättaket. Slutresultatet 3-1 fastställs med endast någon minut kvar att spela genom Henny Yngve frispelad av lagets bästa, Hanna Nieminen.

Fanny styrde
– Skador gjorde att vi fick komponera om i försvaret men där Fanny Gustafsson på ett förtjänstfullt sätt styrde sitt försvar från sin liberoposition. Edsbyn kom inte till ett enda avslut under andra halvlek trots att man satsade på
lyror och långa utkast, vilket ofta ger resultat, säger tränaren Tomas ”Pallis” Gustafsson.

Duktig 15-åring
Som så ofta var det kollektivet som bäddade för segern med ett extra plus till redan nämnda samt blott 15-åriga Hedvig Gustafsson som storspelade på vänsterbacken under andra halvlek.

På kvalplats
JB/WIK kan nu fira jul på kvalplats, en placering laget har som mål att minst klara att behålla när serien är färdigspelad.

Ny förlust för JB/WIK
Inlagt 30/11 2008

JB/WIK föll i hemmapremiären i allsvenskan när det blev 1–4 mot Tranås.

– Det blev inte den framgång vi hoppats på i hemmapremiären i Vaggeryd. Det är
ju nästan ett halvsekel sedan det spelats allsvensk bandy i Vaggeryd så det
hade varit roligt med ett något annat resultat än den 1–4, säger ledaren Tomas ”Pallis” Gustafsson

Tog ledningen
Det var JB/WIK som tog ledningen i inledningen på hörna. 1–0 stod sig tills bara någon minut återstod av första halvlek.
Tranås var det något bättre laget men hade svårt att skapa de där riktigt farliga chanserna.

WIK kontrade
Intrycken från första, med Tranås som förde spelet och ett hemmalag som satsade på kontringar, stod sig inledningsvis även i andra halvlek.
– Sedan kändes det som om vi fick mer och mer att säga till om. Spelet förlades oftare till gästernas planhalva men utan att det blev några målmöjligheter. Tranås försvar är svårt att komma till tals med, säger Tomas.

2–1 till Tranås
Tranås tar så ledningen genom ett friläge i mitten av halvleken och efter det blev det åter bortalaget som stod för det mesta av spelet.
– Tranås tredje och fjärde mål bekräftar egentligen bara att de är något stabilare och
bekvämare med det högre tempot vi nu tvingas att anpassa oss till.
Bäst i ett jämnt JB/WIK var Hanna Nieminen men som alltför ofta blir för ensam i framstötarna.

Målskyttarna
För JB/WIK nätade Veronica Nilsson och för Tranås Anna Otterborg 2 samt Camilla Sätermo och Matilda Svenler.
Utvisningar: JB/WIK 2x10, Tranås 2x10.
Publik: Cirka 100.

Sandviken gav JB/WIK
en bandylektion
Inlagt 23/11 2008

Första lektionen i damallsvenskans bandyskola avklarad. Det var ett heltaggat Sandviken JB/WIK mötte på lördagsmiddagen.

SAIK som tillhör det absoluta toppskiktet i bandysverige gjorde processen kort med nykomlingen Jönköping/Waggeryd och matchen slutade 14–0 (13–0). Det började med tre mål under de första sex minuterna och en målfabrikation som sedan fortsatte under hela första halvleken som slutade med totalt 13 innan paus.

Hade första chansen
– Första målmöjligheten hade annars vi som redan i första anfallet var riktigt nära att ta ledningen. Efter lite kalabalik framför SAIK-målet smet bollen oturligt utanför stolpen. Men sedan var det Sandviken för hela slanten. De har en fart i sitt spel och en skridskoåkning som vi inte är i närheten av än. SAIK är det helt klart bästa lag vi mött någonsin med de absoluta spetsspelarna i världen i leden, säger Tomas ”Pallis” Gustafsson, som är en av ledarna för JB/WIK.

Bytte taktik
Inför andra lade JB/WIK om taktiken något, laget föll lite i sitt försvarsspel och man flyttade ner Hanna Nieminen på mittfältet. Detta gjorde att laget hade kontroll på bollen under längre perioder och att SAIK fick det svårare att åka igenom JB/WIK:s försvar. Flickorna klev också in i närkamperna på ett helt annat sätt.

Tittade på
– I första halvlek stod vi mest och beundrade hemmalaget och lät dom åka lite som de ville. Ändringen i taktik och att flickorna hade en bättre attityd i andra halvlek gjorde att Sandviken bara lyckades göra ett mål, säger Tomas.

Fin moral
Spelarna i JB/WIK visade prov på stor moral som kunde ta sig samman så och egentligen aldrig vek ner sig utan stred under nittio minuter utan att ge upp.

Visa stolthet
– Det gäller i såna här matcher att ändå visa att man har en stolthet och göra vad man kan hela matcherna. Vi har ju kvar fler lektioner i bandyskolan att gå igenom så det gäller att ta lärdom av denna och se vad det kan ge längre fram under säsongen.

Henny och Hanna
Bra i JB/WIK Henny Yngve som vid två tillfällen i andra halvlek var ytterst nära att reducera och Hanna Nieminen som kom till sin rätt på ett helt annat sätt efter paus.

Match mot svenska mästaren
Inlgt 21/11 2008

Läget i damtruppen är gott inför mötet i morgon med förra årets svenska mästare Sandvikens AIK. Det kommer att bli en upplevelse för alla inblandade i laget att få ta sig an uppgiften på Jernvallen.

Laget är det samma som förra helgen i mötet med Västerstrand. Enda skillnaden blir ett målvaktsbyte, Linda Lindqvist går in i stället för Petra Nordh. Karin Persson som var tänkt att spela får på grund av lite problem med ryggen vänta på sin debut i allsvenskan ytterligare en vecka.

Stoppa skyttedrottningen...
Det ska bli intressant att se hur laget klarar att stoppa de senaste årens skyttedrottning i både SM och VM Johanna Pettersson i SAIK. Johanna brukar göra runt sex mål per säsong så det är ingen lätt uppgift JB/WIK står inför.

Har chans
Men med premiärmatchen i minne och vetskapen om att vi är bra i vår defensiv så kan det nog gå vägen.

Tomas Gustafsson, ledrae JB/WIK

Vinst mot Kållered
Inlagt 9/11 2008

Lördagkvällens match mot Kållered slutade med vinst för bandydamerna 6–4 (3–3).

Det lite reservbetonade laget gjorde inte någon av sina bättre matcher och ingen av spelarna kom upp i normal standard. Undantaget Karin Persson som har förbättrat sig ordentligt sedan förra säsongen och kunde mot Kållered göra sitt första mål i seniorsammanhang.
– Det kommer att bli viktigt till årets säsong att få en jämnare standard på våra spelare. Och att övning ger färdighet kan vi nu se på de yngre damerna som börjar att lyfta sig ordentligt, säger ledare Tomas ”Pallis” Gustavsson.

Kållered började bra
Kållered började bäst och hade ledning 2–0 och 3–1 innan JB/WIK kom igång och hade ett lika resultat i paus.
– I andra halvlek kunde man se att vi är ett bättre lag med bättre skridskoåkning och passningsspel, säger Tomas.
Spelarna i JB/WIK gick ifrån till 6–3 innan Kållered i slutet av matchen kunde fastställa slutresultatet.

Målen
Målskyttar JB/WIK: Hannah Gustavsson 2, Felicia Haegerstam 1, Veronica Nilsson 1, Anna gustafsson 1, Karin Persson 1.
Utvisningar: JB/WIK 3x10, 1x5. Kållered 3x10

Mor och dotter i samma lag
Inlagt 8/11 2008

Mamma Susanne och dotter Petra Nordh spelar i kväll lördag träningsmatch mot Kållereds division 1-lag.

Det är en riktig bandyfamilj de tillhör. Pappa Håkan – tidigare spelare och sedan flick- och damtränare – är den tredje medlemmen. Håkan har inför årets säsong lämnat dambandyn för att gå in som hjälptränare till Leif Hedberg för herrarna.

Reservbetonat lag
– Dammatchen för JB/WIK går i innomhushallen i Surte. Det är ett lite reservbetonat lag som går in på isen. Men det är bra för då får alla en rejäl genomkörare inför den allsvenska premiären nästa lördag hemma på Råslätts IP mot Västerstrand från Karlstad. Laget siktar på att få ytterligare en tränigsmatch i veckan för att komma så väl förberedda som möjligt, berättar ledaren Tomas ”Pallis” Gustavsson.

1–1 mot Tranås
Inalgt 2/11 2008
Bandydamerna spelade oavgjort i söndagens träningsmatch mot Tranås. Bra försvarsspel från båda lagen innebar att det slutade 1–1 ( 0–1).

Målskytt för JB/WIK blev Henny Yngve på en genomåkning efter att Tranås haft hörna.

Bra inledning
Det var hemmalaget JB/WIK som inledde klart bäst och hade tre riktigt bra målchanser där någon borde resulterat i mål.
Totalt sett var det en mycket väl genomförd match av JB/WIK som redan nu ser ut att ha vuxit i den allsvenska kostymen, åtminstone i mötena mot lagen på den undre halvan av serien.

Kan ännu bättre
– Med laget helt ordinarie ska det kunna bli ännu lite bättre. Men mot lag som AIK, Sandviken, Westerstrand och Nässjö ska vi inte ha någon större möjlighet till poäng, säger JB/WIK-ledaren Tomas ”Pallis” Gustavsson.

Hanna var mycket bra
Klart bäst i ett jämt hemmalag liberon Hanna Gustavsson som styrde sitt försvar på ett utmärkt sätt.
Utvisningar JB/WIK 1x10. Tranås 1x10 1x5,
Dambandyns spelprogram 2008/2009
Inlagt 2/11 2008
Hemma- och bortamatcher i allsvenskan

08-11-15 13:15 JB WIK–Västerstrand 1–4
08-11-22 13:15 Sandviken–JB WIK 14–0
08-11-29 13:15 JB WIK–Tranås 1–4
08-12-13 13:15 Nässjö–JB WIK 16–1
08-12-20 13:15 JB WIK–Edsbyn 3–1
09-01-03 13:15 JB WIK–Kareby 0–11
09-01-06 13:15 JB WIK–AIK 0–20
09-01-11 13:15 AIK–JB WIK
09-01-24 13:15 Tranås–JB WIK
09-01-17 13:15 JB WIK–Nässjö
09-02-21 14:30 Västerstrand–JB WIK
09-01-31 13:15 JB WIK–Sandviken 0–8
09-01-10 13:15 Edsbyn–JB WIK
09-02-07 13:15 Kareby–JB WIK