Götaströms Golfklubb 1994 www.Skillingaryd.NuTill startsidan för föreningar Till startsidan för Götaströms GK här

Militären ändrar sig delvis
om Götaströms golfbana
Ur Finnveden Fredag nr 1/1994
Militären har nu delvis ändrat sig om förslag till flera byggprojekt på Götaströms golfbana mellan Skillingaryd-Vaggeryd. Det är militärt riskområde på platsen och militären har tidigare hårdnackat sagt nej till några byggnationer.

Kinnarps äger själva golfbanan och vill bygga maskinhall, pumphus och personalhus/klubbhus med övernattningsrum. Dessutom vill man från kommunen flytta ett lusthus tillbaka till Götaström. Det finns i dag i en trädgård på Sturegatan i Skillingaryd. När det gäller maskinhall och pumphus har militären inga erinringar:
- Vi gick med på att en golfbana fick anläggas under förutsättning att inga byggnader skulle få finnas norr om en viss linje, sa Stefan Pettersson på I12 i Eksjö i en intervju i Finnveden Onsdag den 16 november.
Senare kom en skrivelse till byggnadsnämnden i Vaggeryds kommun. I den säger Stefan Pettersson att man från militärens sida fortfarande motsätter sig att övernattningsstugor uppförs. Däremot har man inget att erinra mot klubbhus och parkeringsplatser.
I intervjun i november sa Stefan Pettersson bland annat följande:
- Ger man ena lillfingret så har man snart hela armbågen. Vi tycker att vi har varit hyggliga och kan inte släppa till mer. Vi vill undvika konflikter, som kan inträffa om området blir mer tillgängligt.
Byggnadsnämnden ska troligen redan under januari månad behandla ärendet.

Per Bunnstad

 

Nya pron på plats:
Sylvia tog första lektionen
Ur Finnveden Fredag 14/1994
Bilden kommer här senare Sylvia Rosén var den som hade bokat den första lektionstiden av Henrik Ljung, golftränare i Götaström.
   

Det var en historisk dag i Götaström mellan Skillingaryd-Vaggeryd i onsdags. På plats fanns Henrik Ljung, golftränare - så kallad pro i Götaströms Golfklubb - och han hade sin första lektion. Det var Sylvia Rosén från Skillingaryd som tog en sådan för att friska upp golftakterna:
- Ja, jag har inte spelat sedan 1987 och behöver några lektioner, säger Sylvia.


Golfbanan i Götaström är nyanlagd och först någon gång efter midsommar är de nio hålen klara för spel. Nu får man nöja sin med övningsbanan och det är där en golfare bör tillbringa mer tid än på själva tävlingsbanan.
Henrik Ljung har senast varit fem år som golfpro i Sölvesborg. Nu har han och hustru Miriana med tvåårig son köpt en villa på Vikingagatan i Skillingaryd. Det är golf i Götaström som gäller:
- Det blir väl jobb 70 timmar i veckan under sommaren och jag finns på plats här alla dagar utom måndagar, säger Henrik på bred skånska, lundabo som han är av födsel och hejdad vana.
Än så länge är det lite provisoriskt invid övningsbanan, men snart öppnas en golfshop och längre fram blir det klubbhus och andra faciliteter.

Bäst i Sverige
- Här finns fantastiskt fina förutsättningar, säkert bättre än någon annanstans i landet. Det handlar om själva banan som har ett underlag som gör att vatten släpps igenom lätt och säsongen kan bli lång. Ekonomiskt är det också mycket fördelaktigt. Här finns inga skulder och det betyder Sveriges lägsta insats för att spela. Insatsen är blott 1.000 kronor och årsavgiften för seniorer 1.200 kronor, säger Henrik.
Han tvekade inte att söka tjänsten som instruktör och golfpro. Det är jungfrulig mark att jobba på. En ny bana och en ny förening:
- Ja, och om om tre år är banan större och antalet medlemmar fler, poängterar Henrik.

Fler än 500
Redan i dag har Götaströms GK passerat 500 medlemmar. Sylvia Rosén är en av dem:
- Jag började spela i Hok, men skadades vid en olycka och har inte återupptagit golfen förrän nu. Jag spelar naturligtvis här på hemmaplan, påpekar Sylvia.
Man lär ha börjat spela golf i Skottland på 1400-talet och 1904 bildades Svenska Golfförbundet. På 1930-talet anlades golfbanan i Hook och det finns nu flera banor i Finnveden som Värnamo och Isaberg. Götaström är det senaste tillskottet och nu finns både övningsbana - där man för övrigt får spela utan att vara klubbmedlem - och golfpro. Om drygt två månader ska också de nio hålen tas i bruk. Nästa år eller året därpå väntas ytterligare nio hål påbörjas.

Per Bunnstad


Ur Finnveden Fredag 41/1994
Götaström:
Byggstart för nio nya hål

Historiens vingslag hittas på marken
Bilden kommer här senare Här finns flera kolbottnar och vi sparar dem, säger Gillis Svensson.
Bilden kommer här senare Valter Mann, Stig Andersson, Gillis Svensson och Anders Svensson var den kvartett som inledde arbetet med de nio nya hålen i norra delen av Götaström.
Bilden kommer här senare Stig Andersson och Valter Mann studerar kartorna för de nya hålen och det är i bakgrunden som man nu arbetar med att ställa dem i ordning.
För hundra år sedan kolade man som bäst på Götaström. Då tänkte man inte på golf, sporten hade inte gjort sitt intåg i Sverige. Det handlade i stället om att försörja sig och ett sätt var att kola. Till järnbruket Götaström behövdes mycket kol och i dagarna har man funnit ett par kolbottnar på platsen. Det har man gjort i samband med bygget av ytterligare nio golfhål på Götaström.

Det är Kinnarps/Granstrand som äger marken och tidigare i år togs de första nio golfhålen i bruk. I går startade officiellt arbetet med att uppföra ytterligare nio golfhål.
- Här tog man ned skog för ganska precis 100 år sedan, säger Stig Andersson, ordförande i Götaströms Golfklubb.
Då gjorde man det för att använda skogen för att göra kol. Nu tar man ner skog för att bygga en golfbana. Men det handlar inte om att skövla området. Man sparar trädridåer och kolbottnarna försöker man också rädda.

Hestrabo bygger
Golfarkitekten Bengt Lorich har ritat banan och sedan är det Valter Mann från Hestra som ser till att själva banan anläggs enligt dessa riktlinjer.
Det tar ett par månader att få bort stubbar och göra en grovplanering av området. Nästa år ska allt besås och våren 1996 ska banan vara klar att tas i bruk. Då finns en fin 18-hålsbana för de då förmodligen 700-800 medlemmarna. I dag är det nästan 600 medlemmar i klubben och de räcker en tacksam hand till Kinnarps/Granstrands som har satsat cirka fyra miljoner kronor på golfbanan och som nu bygger på med ytterligare en del, vilken beräknas kosta 1.8 miljoner kronor.

Per Bunnstad