HV 71 www.skillingaryd.nu
www.vaggeryd.nu
Till startsidan för föreningar

Guldfest för HV71
Inlagt

På onsdag hyllas värnamograbben Mattias Tedenby och alla de andra guldhjältarna i HV71. Kring halv sex på kvällen drar festligheterna igång på Atollen i Jönköping.

Andreas Eldéen, känd från bland annat Jesus Christ Superstar och ett flertal föreställningar med Ola Salo, framträder liksom Årets nykomling från Jönköpingsgalan Jonathan Fagerlund, slagverksteatersgruppen Komodo, souliga bandet Consoul och inte minst Fair Play och Crut som redan i slutet av 70-talet skrev låten Håå-Vee.

Guldfesten är Jönköpings kommuns och allmänhetens hyllning till HV71. Kommunstyrelsens ordförande Acko Ankarberg Johansson och kommunalråd Elin Lagerqvist finns på plats bland gratulanterna. Den officiella mottagningen sker tisdag kväll på länsresidenset hos landshövding Lars Engqvist.

Guldlaget beräknas kring 18.45 ankomma till Atollen. Kortegen utgår från huvudsponsorn Husqvarna AB i Huskvarna och kör därefter förbi hemmaarenan Kinnarps Arena via Järnvägsgatan och över Munksjöbron till festplatsen.
Den som inte själv kan delta i Guldfesten kan följa den i direktsändning på www.destinationjonkoping.se.

 

Janne Karlsson blir ny huvudtränare
Inlagt 14 april 2009

Janne Karlsson blir ny huvudtränare för HV71 under de tre kommande säsongerna. Vid sin sida kommer han att ha Thomas Ljungbergh, Fredrik Olausson och Thomas Högberg.

– HV71 har alltid funnits med i mitt hockeyhjärta”, säger nye HV-tränaren.
Han påpekar att han trivts bra att vara huvudtränare tidigare och när har fick förfrågan från HV71 var det inget att tveka på.

Offensivt HV
– Jag vill spela en offensiv hockey, precis det som HV71 sysslar med, men det gäller också att vara smart. Full fart framåt med inslag av smartness, skulle man kunna säga. Vågar man inget så vinner man inget, säger Janne.

30 år sedan...
Janne Karlsson återvänder till HV71 efter nästan 30 års frånvaro. Karlsson spelade 159 matcher med HV71 under 1975–1981 och var med när HV71 avancerade till Elitserien för första gången 1979.

Härlig anda
– Bästa minnet är helt klart när vi gick upp och första elitseriesäsongen. Vi hade ett härligt gäng med en härlig anda. Jag har tillbringat mycket tid i föreningen, har många minnen och flera vänner kvar. Det är klart att det kittlade lite extra i mitt beslut. HV71 har alltid funnits med i mitt hockeyhjärta. Det är en välskött förening som ska bli stimulerande att arbeta i, säger har.

Tränare från 1993
Efter tiden i HV71 spelade Karlsson nio säsonger i Frölunda HC och tre i Mörrums GoIS innan tränarkarriären tog fart 1993 i Mörrum. Sedan 1995 var han verksam i Frölunda som juniortränare och assisterande tränare. 2004 fick Karlsson ta över som huvudtränare då Conny Evenson sjukskrevs. Som assisterande tränare blev det SM-guld två gånger med Frölunda, 2003 och 2005.

Tränat LHC
Karlsson har även varit tränare för Linköping HC i två säsonger, 2006–2008. Det blev två SM-silver med LHC innan han återvände till Frölunda. På meritlistan finns också OS-guld 2006 och VM-guld 2006 då Karlsson var assisterande tränare i Tre Kronor 2003–2006.

Stillman nöjd
– Janne är en tränare som stämmer in på våra riktlinjer. Han vill spela en modern hockey genom att föra den offensiva hockeyn framåt och satsa på unga spelare. Janne är en positiv och framåt person som har mycket erfarenhet att driva och utveckla vår verksamhet, säger HV71:s sportchef Fredrik Stillman.

Tre medhjälpare
Vid sin sida kommer Karlsson att ha Thomas Ljungberg, Fredrik Olausson och Thomas Högberg.
– Tanken är att vi ska få mer tid över för varje individ och anpassa träningarna på ett effektivare sätt. Ljungbergh tar hand om forwards, Olausson om backarna och Högberg om målvakterna. Jannes roll blir mer övergripande, berättar Stillman.

Åter hos HV
Fredrik Olausson återvänder också till HV71, denna gång som assisterande tränare.
– Fredrik är ett oprövat kort som tränare, men han har alla delar som krävs med sig i bagaget. Han har sett NHL från insidan och med sin erfarenhet kan han stärka och utveckla backsidan, säger Stillman.

NHL-spelare
Olausson har spelat 158 matcher med HV71. Ett SM-guld blev det under hans tre säsonger (2003–2006) med klubben. Bland meriterna finns också 1022 NHL-matcher med Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Anaheim Mighty Ducks, Pittsburgh Penguins och Detroit Red Wings. I sin näst sista NHL-säsong (01/02) vann Olausson Stanley Cup med Detroit.

Tacksam
– Jag är oerhört glad och tacksam att ha fått förtroendet och förmånen att arbeta i en så fin organisation som HV71. Jag hoppas kunna vara ett bra stöd för killarna och hjälpa dem att utvecklas som hockeyspelare, säger Fredrik Olausson.
Kontraktet med Janne Karlsson gäller i tre säsonger och Fredrik Olausson i två säsonger. Thomas Ljungbergh har en säsong kvar på sitt nuvarande kontrakt och kontraktet med Thomas Högberg är förlängt i två säsonger.

Janne Karlsson blir ny tränare för HV 71.
Foto från HV 71
FAKTA / KARLSSON
Född: 1958-08-28 i Växjö, uppvuxen i Åseda.
Position som spelare: Back.
Klubbar som spelare: Åseda IF, HV71, Västra Frölunda och Mörrums GoIS IK.
Klubbar som tränare: Mörrums GoIS IK, Linköping HC och Frölunda HC.
Meriter som tränare: SM-guld med Frölunda 2003 och 2005, OS-guld 2006, VMguld 2006, SM-silver med Linköping 2007 och 2008.
Fredrik Olausson, åter i HV 71. Foto från HV 71
FAKTA / OLAUSSON
Född: 1966-10-05 i Dädesjö, uppvuxen i Nybro.
Position som spelare: Back.
Klubbar som spelare: Nybro IF, Färjestad BK, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, EC
Ehrwald, Anaheim Mighty Ducks, Pittsburgh Penguins, Bern, Detroit Red Wings, HV71.
Klubbar som tränare: Debutant.
Meriter som spelare: J18 EM-brons 1984, Winnipeg Jets fjärde val – 81:a totalt – i NHL-draften 1985, SM-guld 1986 med Färjestads BK, Årets Junior i Elitserien 1985/86, Svenska ishockeyjournalisters All Star Team 1985/86, VM-silver 1986, EM-silver 1986, EM-brons 1989, Stanley Cup-vinnare med Detroit Red Wings 2002, SM-guld 2004 med HV71.