Familjen Bunnstad semester www.skillingaryd.nu Startsidan för familjen Bunnstad

Semestern 2007 hade Bohuslän som huvudmål
BILDERNA KOMMER SENARE      
       

Utflykt till Kleva Gruva 12 juli 2007
Inlagt 12 juli 2007

Kleva Gruva som ligger strax utanför Vetlanda drivs av Skillingaryds IS ishockeytränare Dick Berggren och av hans hustru Margareta. Till vardags bor de i Gislaved men sommartid är det Kleva Gruva som gäller.

Efter att ha talat med Dick länge om hans anläggning tog vi så äntligen oss i kragen, så här på näst sista semesterdagen; Vi åkte hela familjen inklusive hunden Turbo de 86 kilometerna till Kleva Gruva. Från norr hade en stund före oss anlänt Birgittas bror Magnus med hans Ann och de två yngsta barnen. Med var också Tobias som är son till Birgittas äldre syster Marine.
Det blev fem fina timmar här med nästan helt uppehåll, förutom lite duggregn på sen eftermiddag.

In i gruvan
Så var det dags att börja vandringen in i gruvan. Den första biten är en lång, lång raksträcka – 270 meter in i berget. Det finns belysning här och var och de lånade ficklamporna lyser upp där så behövs.

Olika delar
Så vandrar vi vidare och plötsligt ser vi i Storgruvan ljuset uppifrån bryta in, ned mot en stor ”sjö”. Dick har burit mängder med plank in i grottan och det är oftast lätt att ta sig fram. Men man kan söka sig vidare i olika gångar där det är lite svårare men det måste ju också vara en utmaning.

Gästabud
I Malmkyrkan kan man om man så vill vara med om ett riktigt gästabud. Dick har gjort i ordning flera bänkar och man kan till och med grilla här.

Det blir många intryck här inne; trots att det är bara åtta grader känns det inte kallt. Fast lite fuktigt är det allt.

Mot värmen
Så ska man lämna grottan och det blir en vandring


uppåt, uppåt. Turbo tvekar minst sagt för den sista, mycket branta trappan. Husse får skjuta på honom lätt för att han ska vandra uppåt.
Så blir det ett stycke att gå innan ljuset syns därframme. Nu är vi nästan på toppen av berget och ute i värmen. Det är nog 20 grader men känns som betydligt mer efter en dryg timme i grottan.

Ännu högre upp
Nu fortsätter vandringen uppåt men utanför grottan upp till toppen av berget. Här kan man kika lätt nedåt i grottan och vid bergets topp har man en vidunderlig utsikt.

Mycket mer
Man göra mycket annat vid Kleva Gruva. Här finns bland annat en klättervägg men framför allt guldvaskning. Efter det medhavda fikat är det att vaska lite och alla lyckas få lite guld med sig hem i sin behållare. Inte för att det värt mer än någon krona men viktigast är känslan.

Länets hövding
Strax intill står landshövding Lars Engqvist som denna dag tagit med sig hustru, barn och barnbarn på en privat utflykt till kleva Gruva. Han finner också lite guld att ta med sig hem som minne.
– Det är första gången jag är här, berättar Lars Engqvist.
Även han verkar nöjd med besöket för här finns mycket att göra. Några timmar går mycket snabbt.

Mer information
Man kan läsa mycket, mycket mer på http://www.klevagruva.se. Här berättas om gruvans historia,v ad man hitta på, priser, öppettider och en del annat.

Per Bunnstad

Vid Kleva Gruva tog Dick Berggren emot oss. Så var det dags att bege sig in i gruvan och näst sist gick Birgitta.
Det finns små och stora vattensamlingar på olika platser djupt inne i grottan. Som här i Storgruvan. Magnus tog täten.
Det går lätt att ta sig upp och ned tack vare trapporna. Utsikten är bedårande.
Hjälm på huvudet är ett måste. Birgitta kommer ned till sist...
I Bergakungens sal kan man slå sig ned på kungatronen. Det bär uppåt när man ska ta sig ut ur grottan.
Utifrån - på bergets topp – kan man kika ned i grottorna. Ute i friheten, på bergets topp.
Längst upp har man en fin utsikt. Landshövding Lars Engqvist och Dick Berggren från gruvan poserade glatt.
Så var landshövdingen redo för ett grottäventyr.
Familjen Berggrens yngsta dotter Magdalena visar hur man ska göra när man vaskar guld. Dick visade landshövdingen hur man ska vaska guld och även om det inte blev några klimpar så blev det i alla fall små guldkorn.
Allt är inte guld som glimmar men ett och annat korn hittar man alltid vid Kleva Gruva. Sofie och Magnus var smarta nog att sitta och vaska.
Erik och Birgitta vaskade och vaskade. Birgitta var flitig. Hon hämtade mängder med sand och fick som belöning en hel del guld.
Erik och Birgitta fick instruktion av Dick. Närmast är det Frida och Birgitta som vaskar.