Blogg Therese Fornstål www.skillingaryd.nuwww.vaggeryd.nuStartsidan för blogg

Therese Fornstål Linnås, Skillingaryd
Stockholmstjej som 2003 kom med familjen från Stockholm till småländska landsbygden och som älskar att skriva.
För er som vill läsa min andra blogg så kan ni klicka på följande länk och lägga till favoriter: http://bluecochlea.blogg.se
Där kommer jag att skriva ofta och det är helt min egen blogg. Där kan ni även lägga in kommentarer om ni vill. Vi syns i cybervärlden!

22 februari 2010

Ett – Två – Tre

Ett – Vattentank pyser rejält med vatten i badrummet. Hela golvet blir vattendränkt. Detta hände härom veckan. SUCK!

Två – Bakrutan på min bil går sönder utan någon som helst beröring och anledning! Dubbelsuck, det i samband med när man skall i väg till Stockholm på fredag kväll.

Tre – Hemresan i snökaos med SJ, är inte lyckad. Blev över 4 timmar försenad! Hemkommen sent på natten efter 3 timmars väntan på stationen i Stockholm och en timme precis innan ankomst till Nässjö, på grund av en övertäckt och fastfrusen växel.

Onda ting kommer alltid i tre men det gör goda ting också, kommer i tre!

Ett – Vi behövde bara byta ut själva tanken till kompressorn i badrummet. Ingen större kostnad.

Två – Jag var på Björn Skifs i lördags och bara njöt av föreställningen och fick 30 minuter extra upplevelse då det sas att föreställningen endast var 1½ timme men blev till 2 timmar.

Tre – Ja, vad är det goda tinget tre? För mig är det flera små ting just nu. Ett: man kom hem trots allt även om det var sent. Två: Får skjuts i morgon av bossen. Samt det som värmer mitt hjärta mest, det fina egna handgjorda tyghjärtat som jag fått av dottern i födelsedagspresent i efterskott som nu hänger fint på sänggaveln över min säng.

2 oktober 2009

Trivs som fisken i vattnet

Upptäcker att det är ett tag sedan man bloggade, det är förmodligen eoner i tid när det gäller här på internet, men ändå är det kort tid just nu utanför internet och datorns värld. Man måste verkligen ta vara på det verkliga som man kan ta och känna på i sitt eget liv.

Nu händer det en hel del kring mig som har kommit av en slump och jag trivs som fisken i vattnet just nu. Jag gillar när saker och ting kommer till mig och inte att jag måste komma till dem. Det är Berget som får lov och komma till Mohammed inte tvärtom som det alltid sägs.

Det som har kommit till mig är att jag har fått tjänst som teckenspråkslärare på ett gymnasium 3 timmar i veckan. Gissa om hur kul jag har. Här kan jag något som jag får lära ut. Det är underbart kul och få kommunicera på teckenspråk och dessutom forma ungdomarna på det sättet. De är verkligen formbara trots att de närmar sig vuxen ålder.

Strax efter det så söker ABF desperat efter lärare till en cirkel i teckenspråk en kväll i veckan. Detta hakar jag på också och har nu haft studiecirkel och den andra kommer redan i kväll. Där är det annorlunda, vuxna människor som har en livserfarenhet. Formbara är de nog inte alls men man kan fortfarande påverka och upplysa och hoppas de tar till sig det man försöker lära ut i sin kunskap kring teckenspråk.

Tänker tillbaka, och det är inte så länge sedan, då jag ser hur den hela karusellen startade. 3 dagar som teckenspråkslärare på en kurs tillsammans med Hörselhabiliteringen i Jönköping i augusti Det var startskottet då berget kom till Mohammed.

 

29 april 2009

Måla, måla, måla...

Mina tankar upptas nu för tillfället bara av målning. Så fort jag vaknar tänker jag: När kan kan jag måla i dag? Kommer till jobbet och när det är lugnt så vandrar tankarna snabbt till just måla och måla. Tittar på klockan och önskar att det skulle gå fortare så jag kan komma hem och snabbt svänga i hop något ätbart bara för att direkt efter maten få gå ut och måla.

I går målade jag 1½ timme och i förgår en timme. På söndagen några timmar. Ja, jag har nu blivit beroende av att måla med falurödfärg. En härlig färg att måla med tycker jag. Huset blir så fint, för det är huset jag målar nu i härliga kvällssolen. Så jag har fått ”bondbränna” nu redan och falurödfärg under naglarna.

Så fort jag kommer hem så svidar jag faktiskt om till mina rödfläckiga vita målarbyxor och vita T-shirt som numera har fått stänk också av falurödfärg. I går så var jag uppe på farstutaket för att måla på väggen ovanför. Jag känner mig så nöjd och handlingskraftig av att det är något händigt jag kan göra. Måla.

Innan målningen så sopar jag väggen. Bort med det lösa och sen är det bara att måla. Barnen tycker det är kul också, de hjälper gärna till. Jag behöver inte ens fråga om de vill. När de ser att jag tar fram färghinken så svidar lilltösen om och är redo att hjälpa till. Ja, vi två är nog rejält beroende båda två. I dag ska vi börja måla på ena gaveln. Vi har bara målat en sida av huset sedan söndags. Vi tar lite i taget och har roligt varje dag.

Snart är det 1:a maj och då blir det måla hela dagen och en grillafton då mamma och pappa kommer och skådar arbetet som vi i hela familjen har gjort.

 

28 mars 2009

Stoppad polisen

Det var någon dag för någon vecka sedan. Ett härligt vårväder, inte som detta vita vinterlandskap vi har nu, helt oväntat. Så har jag varit i Värnamo och hämtat mina nya glasögon. Hade varit hos mina föräldrar en snabb sväng. Problemet är att den vägen till mina föräldrar är hopplös att åka på. Det är ingen väg man kör på när det är lerigt och spårig. Så min bil blev rejält lerig, ända upp på taket. Hur man kan få till det, kan man fundera på. Nu i dag är bilen i alla fall skitigt trots att jag har tvättat den.

Åker dock från Klevshult till Skillingaryd på 90-vägen och tänker att det är ju skönt att denna väg inte är lerig och geggig. Ser på avstånd någon person stå mitt på vägen och tänker snabbt, vad tusan är det för dum person som går mitt på vägen? Tittar igen och ser att det är ju en polis! Pulsen ökar direkt! Vad nu, vad har jag gjort? Är lyktorna igenslammande med lera? Nä, förresten, kan det vara en vanlig poliskontroll? Hm måste vara det och förresten vad har jag druckit i dag? Eller ätit? Något som är alkoholhaltigt? Är de för 1–2 timmar sedan? Äsch det är ju förr igår jag tog ett eller två glas vin. Tänk om det ger utslag? Öh, vad ska jag säga då? Eller körde jag för fort, har den fartkamera på? Under den tiden som tankarna for som raket i huvudet hinner jag blinka och det i långt i för väg, bara för att visa att jag sett polisen och tänker verkligen stanna. Lovar! Det syns väl! Saktar farten gör jag med men pulsen den har dock ökat ett snäpp till ändå.

Försöker hantera situationen och lugna ner hjärtat. Det är ju förhoppningsvis bara en vanlig kontroll. Eller är de ute efter en brottsling? Nä, en kontroll är det… Men om jag har alkohol i mig så är jag ju en brottsling. Tagga ner tjejen säger rösten till mig. Stanna bilen nu, du är framme. Bilen stannar på vägkanten och vindrutan vevas ner. Motorn stängs av.

Ler, och kollar om jag verkligen har bältet på mig. Jag som alltid sätter på bälte och tror nu att jag inte har bälte på. Ja, den är på! Tack och lov! En kvinnlig polis hälsar och talar om att det är en poliskontroll och ber mig blåsa. Hon ser att jag har en mobil som hänger på backspegeln. En söt fågel med rosa vingar. Hon säger att den är söt och jag talar om att den har min dotter gjort på dagis. Blir ju riktigt stolt över att någon kommenterar den. Blåser, och blåser… känns som det aldrig ska ta slut. Klick, pip… Äntligen. Men förresten, kommer det att ge utslag nu? Ja, nä, eller? Nä, det var noll, zero… Skönt. Körkort, va? Ja körkortet, just de. I väskan, nä bakfickan. Visar, helt ok. Allt grönt… Hjärtat slår fortfarande i hög puls… Svettigt värre är det också… Var så god och åk.

Puh, nu är den pärsen över. Ser en bil bakom och en mötande. Båda blir stoppade… Nu får de genomgå kontrollen. Undrar om de också har en hög puls som jag.


19 februari 2009


Pladask för marken...

En dag som denna, inte fredag den 13:e, så händer det som för mig aldrig ska hända, men så händer det ändå, fast man inte vill att det ska hända och verkligen hoppas att det aldrig ska hända. Nu har det hänt, jag har vurpat, med hjälp av två hundar. Jag har dråsat ner i fritt fall på isen. Resultat, säkerligen ett blåmärke på låret och öm rygg.

Observera att jag har halkat med hjälp av två hundar, mina egna. Den tredje hunden lägger jag inte alls skulden på. Mina två charmörer till gosedjur är två stycken fyrbenta ångvältare ibland när man tar dem på promenad. I ett obevakat ögonblick, en kort sekund utan kontroll. Wow, en hund, som vi gärna vill hälsa på. (Läs ”vi” som Filly och Fozzie, jag tillhör inte den skaran VI i denna situation.)

Ort: Skillingaryd
Mål: Mindre hund
Tänkbart hinder: Matte

Dessa tre tankar har vi. Vi testar vår styrka, sluter våra öron, riktar oss mot målet och kommer fram en bra bit, innan det tar tvärnit. Uppdraget är delvis misslyckat.

Ort: Skillingaryd
Mål: Postboxen
Tänkbart hinder: Vaddå?

Mina tankar. Hämta posten och tillbaka till jobbet igen. Hundarna kan få kissa lite, längre promenad senare, vore det inte trevligare med sol, packa måste jag göra osv.
Alltså ett flertal tankar i huvudet skall bearbetas på en kort promenad.

Vad händer, hundarna ser en söt liten hund. De vill som alltid hälsa. Jag försöker få dem att koncentrera sig på mig i stället. Känner att jag inte har fäste på marken, en iskana, kanar i väg. Sandat område, VURPA, pladask på marken. Hasplar ur mig till hundägaren: ”De är alltid så glada och vill hälsa.” Inre tanke, dessa små #@!&% Ingen lång promenad beräknas att ske på en överskådlig framtid.


30 januari 2009


Färgen är viktigast på bilen

Det har sina fördelar och nackdelar att vara under 160. Jag är endast 156 cm över havet. Nu är det besvärligt med bilar måste jag säga. Jag är mycket nöjd med min Ford Focus och det passar mig perfekt i den längden jag är. Vi har två bilar i familjen och Focusen är min. Så inställningarna på sätet är justerade på millimetern just för mig, så det är inte riktigt så gärna jag vill låna ut bilen till en riktigt låååång person. ;o)

Men till saken! Bilar, idag har jag fått åka till min mans jobb och hämta hyrbilen för att åka vidare till Värnamo och lämna den där och för att sedan hämta hans bil där och tillbaka till jobbet och lämna hans bil och ta tillbaka min bil. Hyrbilen var en fin ljusblå Skoda. Ja, något av dessa versioner som finns av Skoda. Jag kände direkt att det inte var anpassad efter min längd. Jag måste göra två saker, höja sätet och skjuta fram sätet. Detta betyder att jag får verkligen ratten i famnen och ändå får sträcka på foten när det gäller att trampa ner kopplingen. Jag sitter som i en radiobil känns det som. Nåväl, resan till Värnamo gick bra.

Så, hemresan med makens Nissan Kubistar, det känns för mig som att sitta i en mindre lastbil. Ja, där är det i alla fall inga problem med sätet och att kunna nå kopplingen. Så den klagar jag inte på. Jag vet dock att om jag ska köpa mig en ny bil i framtiden så är det första jag bryr mig om färgen på bilen. Ja, vill gärna ha en BLÅ, i dag har jag en svart. Får godkänt. Ja, sen tittar jag på hur stor den är! Ja, det ska få plats med hundar och barn i bilen. Så det är ett måste! Sen provsitter jag! Det vet jag bergis. Om provsittningen inte funkar så är det en skitbil även om alla säger att det är en bra bil.

Är man under 160 cm så är det en skitbil oavsett andras åsikter!

15 januari 2009

Snart är det sommar...

Det är redan nytt år och det har gått 2 veckor, snart är det sommar! Härligt. Skojar inte.. Lovar er att det kommer att gå fort för sedan är det vinter igen innan ni hinner blinka! Tiden har sin gilla gång och därmed fort. Ni behöver inte höja ena ögonbrynet åt mig och undra om jag har fått dårpippi.

Men erkänn, visst är ni trötta på detta vintermörker som råder nu, brist på snö och förrädisk halka. Nu får det vara vår, så vi borde nog egentligen glädja oss åt det miljöförändring som alla prata om. Då skulle vi ha vår nu… Krokus som blommar och humlor som sakta vaknar upp. Så då kan vi också gå ut och klippa gräs två gånger i veckan. Det är både frisk luft och motion detta. Ja, om man inte sitter på en åkgräsklippare förstås. Då är det bara frisk luft som gäller. Men, förresten är man rökare, ja… Då är det lika bra och vara inne, låt gräset växa!

Är man trött på att gräset växer hela tiden och inte vill klippa så är det nog lika bra att det fortfarande är vinter.

4 november 2008

Skillingaryds första varuhus

Nu har det kommit hit till staden! Nämligen Skillingaryds första varuhus. Ja, man kan inte kalla det för varuhus men det är i form av NK eller PUB som finns i Stockholm. Fast här är det närbutikerna som är nischerna. Här kan du hitta Pålskogs Smide, Rörlekaboden, Lamina Design, Idema och många fler.

Upptäck traktens alla småföretag som har sin unika idé. Gå våning för våning och hitta den perfekta presenten eller det du själv behöver hemma.

På varje våning har flera företag tillsammans en gemensam yta med sina varor just för dig. Inte nog med det så finns det en gemensam kassa på varje våning och det är alltid bemannat!
Inga långa resor till köpcenter i Värnamo eller Jönköping. Spar bensinpengar och handla nära, bättre än du tror.

Poof, så vaknar man upp… Det är bara en dröm men… skulle det bli en verklighet så säg gärna till mig, för jag vill gärna vara den första som får kliva in i Skillingaryds första varuhus, eller ska det kanske heta handlarens hus.

28 oktober 2008

Stoppad av engelska tullen

Nu ska ni få läsa om den engelska säkerheten och den svarta väskan.

Vi checkade in med hjälp av en datamaskin, enkelt och utan problem. Man får lapp som ska sitta på väskan och så lämnar man ifrån sig bagaget. Kvar har man sitt handbagage och tar vägen upp till säkerhetskontrollen. Det står folk utanför som samlar ihop vattenflaskor. En del får sina flaskor ryckta ur ryggsäckens sidoficka eller ur handen. En del blir vänligt stoppade och lämnar ifrån sig sin vattenflaska. Dock har jag inget och passerar förbi utan missöden.

Kö till säkerhetskontrollen, passar på och läser på skylten. De ber att man skall försöka bara ha en låda för sina saker. Tar av jackan och lägger i den tillsammans med min handväska. Lägger lådan på rullband som skall passera röntgen. Själv går man igenom larmbågen utan ett enda pip, vilket det uppstår då och då för vissa förbipasserande. Ser min väska och vips tar tullen hand om den och ställer åt sida. Min svarta väska står där tillsammans med en barnväska. Vad nu?! Funderade varför och tänker efter vad jag har i väskan. Inte är det en bomb heller? Nä, och så slår det mig tanken! Coca Cola-burken!!! Så glömsk jag är, denna burk köpte jag dagen innan. Det var bara och vänta.

Barnväskan skulle gå igenom först. Ut med blöjor, barnmat och nappflaskor och annat. Ser också att de måste smaka på allt. Snart är det min tur. Tullaren är vänlig och frågar om han får titta i väskan. Självklart säger jag och talar om: I´m deaf. Det är inga problem alls. Han talar tydligt och till hjälp har jag min teckentolk.

Jag har en svart väska, med många fack. Det är 4 yttre fack och så 3 inre fack. En efter en går han igenom facken på yttre delen. Det som är ok går till en grå låda. Det som ska märkas eller tas bort läggs i en orange låda. Ser nässprejen, idominsalvan (liten tub) hamna i orange lådan. Näsdukspapper ok och så dyker det upp ett äppelskrutt! Så säger tullaren. Jag har sett kvinnor packa allt i sin handväska. Men ett äppelskrutt, det var något nytt. Visst ja, mitt äppelskrutt, minns att jag åt den dagen innan och inte hitta en papperskorg. Var hamnade den då jo i ett av mina tomma fack.
Det blev ett gott skratt. Nu kom det till kritan. Stora facket med de tre inre facken skulle tittas igenom.
Är jag en terrorist eller inte? Finns det en bomb? Han öppnar och tar fram ett äpple, ok. Coca Colaburken. Nopp. Han talar om att man inte får ta med någon vätska. Ber mig också att smaka på denna Coke. Visst. Jag öppnar 33 cl-burken och dricker. Frågan är sedan vad gör man sen? Ja, drick upp här och nu eller kasta. Jag dricker självklart upp så mkt jag kan.

Under tiden ser jag min mobil orangea lådan. Min kamera ORANGE lådan! Och så försvinner den orange lådan! Va? Nä, det var bara det han skulle lägga nässprej och idominsalva i påse och kolla snabbt på mobil och kamera med någon pryl. Nu var det grönt. Han talar om att jag kan ta mina saker.
Colaburken åker till papperskorgen och så fick jag faktiskt äppelskrutten tillbaka! Den åkte direkt till närmsta papperskorg.

Frid och fröjd, skönt nu kan man passera passkontrollen och in på Taxfree! Visar pass och ser Taxfree hägra framför mig. Blev visad till mitten av flera gångar. Det är mkt folk. Plötsligt blir jag stoppad! Vad nu då! Ta av dig skorna, ber dom mig att göra. Dessa ska röntgas. Nu är de verkligen nojiga dessa engelsmän. Av med skorna med! Jag är inte den som protesterar utan ler glatt. Skorna åker av och åker en egen tur på band. Denna gång är det ingen som ska rota i dem. Ja, självklart berätta jag för mina styrelsekamrater. Vi skrattade gott och själv skrattade jag mest. Sa: Nu har jag verkligen upplevt England.

 

19 september 2008

Paket stora som jag...

Nu pep det till i mobilen, vad nu då. SMS från vem? Du har ett paket att hämta. WOW, äntligen har det kommit som jag har beställt! Härligt, då ska jag hämta det på vägen hem efter kursen. Inga problem!

Senare eftermiddag, kursen är slut. Jag passar också på att handla hem mjölk och nödvändiga matvaror som man behöver för att glädja ungar under helgen med. Tur att de är matglada och inte kräsna. Posten är ju nedlagd och numera hämtar man ju sina paket i matbutiken som i det här fallet, Hemköp. Uppger koden från mobilen och lämnar lydigt över legitimation som är obligatoriskt numera.

Meddelar i förbifarten att det förmodligen är ett STORT paket som gäller. Den andra kassörskan sa, det är nog dem som är i lagret. Japp, det var det... Tog sin lilla tid och vänta in dessa två STORA paket. Mitt under min väntan så strömmar det plötsligt till folk och ställer sig i kö! Kassörskan får fullt upp då den ena är ju borta och hämtar paketen. Bland matvarukorridoren kommer ett paket som är nästan lika hög som mig. Cirka 140 cm och jag är dryga 156 cm över havet. Ja, ni kan tänka er dessa enorma ting som jag ska ta med mig hem inte bara en utan två!

Lägger upp mina matvaror, ser att båda mina paket har ställts fram, betalar för varorna. Dilemma, jag har bara 2 händer! Det löser sig genom att jag säger till dem att jag återkommer för att hämta mina paket. Inga problem... De undrade om det skulle ordna sig för mig? Hade jag möjligen kanske en lastbil? Nädå, en kombi sa jag. Det ordnar sig. Jag är en optimist! Fixar matkassarna in i bilen och bestämmer för att flytta bilen närmare entrén. Sagt och gjort. In igen och för att hämta första paketet, som bara väger knappt 5 kg. Mycket lätt för att vara stort! Perfekt, men dock otympliga att bära tycker jag så jag skjuter det första paketet framför mig och ut till bilen. Nu ska den få plats i bak i min kombi! Ögonmåttar och bedömer att det går utan problem. Det går in, men luckan går inte att stänga. Äsch tänker jag och hämtar den andra.

Den andra skjuter jag också framför mig och tänker, ja, vad gör det att folk tittar. Det bjuder jag på, det kanske gläder deras dag. Då ska den andra in i bilen. Jag får ju inte plats bak! Nä, in i baksätet med denna tänker jag. Hrmp, det är nog fel på mitt ögonmått! Den går inte in i dörren. Tänker att nä, man kanske ska ringa karl och be honom komma med sin skåpbil i stället. Men nä, kvinnor kan!

Ger bländande leenden till förbipasserande med och utan matkassar. Ger ett sken att det hör är inga problem. Det är ju inte det heller. Får en smart idé, jag ska packa upp dem här och nu utanför butikentrén. Ja, sagt och gjort denna gång med. Ut kommer min beställda vara i cerise och formbar variant. Nämligen en sittsäck! Det är lätt att knöla in den i baksätet. Den fyller upp ordentligt märkte jag och tänkte. Jag gör detsamma med det andra paketet också. Ja, samma cerise och samma formbara sittsäck. Nu blir ungarna glada där hemma. Nu kan de sitta hur det vill framför TV: n där uppe i salen.

Ja, nu gick luckan att stänga! Oups, jag glömde kartongerna! Öppnar bagageluckan igen och plattar till paketen och viker det dubbelt. Jag får lov och svänga förbi återvinningsstationen så blir man av med detta. Kartongerna in där bak och stänger igen! Nu har hela proceduren från att säga att man ska hämta ett paket till att få in det i bilen tagit förmodligen 20–30 minuter. Svänger förbi återvinningsstationen och blir av med kartongerna direkt.

Inte behöver jag säga att ungarna verkligen är glada över detta formbara sittsäckarna även om de är i just cerise.

 

 

4 september 2008

Från storstaden till Skillingaryd

4.00 vibrerar min väckarklocka och jag undrar om det verkligen är rätt plats jag har vaknat på och tänker somna om. Dock stiger jag upp med ett ryck och konstaterar att om 1 timme går första X2000, från storstaden, söderut.

Det är i halvt vaket tillstånd man får ihop sina saker och lämnar rummet på Hotel Oden. Undrar om det är någon i receptionen som checkar ut mig. En glad och pigg alert kille står bakom disken och bländar med sitt leende. Inga problem där inte för någon av parterna. Den ena dock mer piggare än den andra som är något yrvaken ännu.

Det är något dunkelt ljus ute, tydligen hade det regnat under natten då jag kliver över en vattenpöl. Konstaterar att det är öde på gatan och tar stegen mot tunnelbanestationen.

Tankeverksamheten fungerar tydligen inte. Dörrarna ger ingen respons av att vilja glida upp och släppa in mig. En tanke for snabbt förbi, prova andra änden av stationen. Sagt som gjort. Går de få hundra meterna och upptäcker i det fallet att det är låste det med! Tunnelbanan är inte vaken förrän efter 5 på morgonen. Klockan är vid tillfället strax före halv 5.

Två alternativ finns. Har jag ork och lokalsinne att hitta till Centralen så kan man gå de 2–3 stationer det handlar om eller så väljer man att söka efter ett rullande fordon. Det heter visst TaxiKuriren eller Taxi Stockholm eller heter det Svarttaxi? Finner en stående vid trottoaren och undrar om lampan på taket betyder ledigt eller lyser den bara för att synas.

Huvudkontoret har ej öppnat alla ”lokaler” som gäller utan bara det nödvändigaste som ”kontrollen för ben och syn”. ”Talkontoret” kommer trögt igång. Ber att få komma till Centralen för tåget går 5 i 10. Stora frågetecken dyker upp hos chauffören. Är du inte tidigt ute?! Va, menar 10 över 5, T-banan går inte och när det gäller nattbussar vet jag inte vilken som gäller och dess tider. En promenad har jag inte lust med, inte med min packning. Färden går genom en hel byggnadsarbetsplats. Var finns Stockholm? Ser inga hus alls, bara byggställningar och skyltar om vägarbeten.

Väl framme ser jag ett kännetecken, jo han har kört mig rätt och inte alls på några villospår. Meddelade dock under färden att jag ursprungligen är Stockholmare. I mina tankar betyder det: ”Jag vet vart man ska åka, så lurar du mig så får du se på andra noter.” En liten samling står utanför Centralen i väntan på att få komma in. Jag har märkt att var man än är så är det dött på gatorna klockan halvfem på morgonen, oavsett om man är i Stockholm, Skillingaryd eller Kiruna. En evig väntan på att snurran ska snurra och ständigt undvikande av ögonkontakt. Flitigt pillande på mobil eller rotande i väskan och tiden går sakta fram till 5-slaget och byggnaden blir gästvänlig för samliga resenärer som stått ute i snålblåst.

En snabb koll på all text på väggen. Försöker fokusera fram 5.10 samt X2000, då jag vet att det är det enda X2000 som tar mig hem igen. Spår 10, helt enkelt rakt fram. Skönt, snart kan man sätta sig på tåget och njuta av att man valt att åka 1-klass och får gratis kaffe. 10 över 5 rullar tåget och man upptäcker att man är illa tvungen att åka baklänges och valet är enkelt att försöka sova bort det lätt illamående som framkallas likt sjösjukan. Jag vänjer mig aldrig.

Nej, ingen hemlängtat till Storstaden med dock hemlängtan till Småland, det hade jag.

 

25 augusti 2008

Ljudligt i Kållåkerskog

I går var vi i Kållåkerskog, Smålandsstenar och gick på en veterandag. Det hade annonserat i Finnveden Nu, Onsdag och jag tänkte detta skulle vara en utmärkt födelsedagsutflykt för 37-åriga gubben.

Det var strålande väder och jag hade med kaffekorg med rulltårta och kanelbullar. Det fanns en hel del att se på. Gamla speedway-cyklar och veteranbilar och veterantraktorer. Det visades också tjärbränning, skrädning av bjälkar och hyvling av takspån. Bland alla maskiner och folk stod det också här och var tändkulemotorer som puttrade och brummade i takt.

Plötsligt bröt brummandet och sorlet av ett vidunderligt vrål helt utan förvarning. Jag kände vibrationer dundra rakt igenom mig och hjärtat for verkligen upp i halsgropen för en kort sekund. Vänder mig om och förväntar mig att det ska komma ett enormt vidunder springande mot folkmassan men det var en Rolls Royce V12:a (stridsvagnsmotor) som startades för första gången på dagen.

Hua, hjärtat är på plats om än vilt bultande!

Så nu har hjärtat fått en omstart här i livet. Fler omstart behövdes inte fast det vrålade till ungefär varje halvtimme.

Detta ljud och känsla hade jag kunnat höra utan mina hörapparater. Ingen snack om den saken!

11 juli 2008

Arbetslusten är lika med noll

Snart går jag på semester och det är riktigt skönt det! Lustiga är också att ju närmare semestern kommer desto mindre arbetslust har man. Nu när det är fredag så känns det redan som semester = arbetslust lika med noll.

Semester är ju tänkt till vila men ändå ska man hinna med allt som man normalt inte gör under övriga tiden på året. Det ska klippas gräs, släkt och vänner ska våldsgästas eller så blir man våldsgästad själv! Tak ska läggas om, ja visst! Det som man lagt åt sidan ett antal sommar måste nu göras. Tur att man inte har höjdskräck och balansen är god.

Det måste åkas ett antal turer till badet och tur nog så har vi införskaffat oss en pool som ännu inte har kommit. Hoppas den kommer innan taket ska läggas om. Efter varje sliten arbetspass upp och ner för taket så kan man plurra i poolen.

Jag hoppas på sol och jag hoppas på svalka och värme. En underlig kombination! Lite regn då och då vill jag också ha så jag slipper vattna trädgården. Lite ditt och lite datt så att det blir lagom som bara vi svenskar kan få till.

Fogliga och snälla barn vill jag också ha, några som man ser och hör men utan gnäll om att ”jag har inget att göra” det är toppenhöjden på en semester.

För att återgå till taket så hoppas jag att det går på ett nafs! Helst ska det bara ta en dag. Problemet är att taket är på 130 kvm eller något åt det hållet. Undrar om det finns någon trollkarl i närheten som kan hjälpa till.

Jordgubbar med grädde och glass vore smarrigt gott och några järn blir det ju också då. I jordgubbarna alltså om det inte är sill till middag.

Några veckors semester blir härligt tills vi känner att nu behöver vi semester från familjen ett par timmar om dagen, då börjar jobbet igen.

4 juni 2008

Äggen har kläckts...

Mamma, äggen har nu kläcks! Berättade Viktor för mig i förgår. Genast funderade jag: Va? Har äggen gått sönder i kylskåpet?! Kanske var det inte så bra att ha äggen i ägghållare som sitter på kylskåpsdörrren, så att de ramlar ut och krasar på golvet och blir till en härlig smörja för hundarna? Målar upp en inre bild av att Viktor är förtvivlad och håller i kylen och ser äggen i en salig äggröra på golvet medan hundarna glatt slafsar i sig med sina skära kletiga tungor.

Stopp, nu får vi backa här lite i min värld.

Vad? Frågade jag lugnt och sansas medan paniken sakta växer inom mig. Jo, mamma. Talgoxen har fått ungar! Det piper hela tiden. Nu bubblar det till i magen av spänning i stället för panik. Det finns nu ungar i talgoxen lilla näste, i hörnan på vårt hus. Jag har ofta sett hanen fluga fram och tillbaka och matat den tålmodiga modern som ruvat så länge. Ofta har katterna suttit nedanför, vid vinbärsbusken, och spanat och smidigt planer på hur de ska ta sig upp längst husknuten medan hanen ilsket kvittrat i trädgrenen.

Vi gick till husknuten och lyssnar spänt och så hör jag en massa pip, pip, pip. Ja, nu är talgoxeparet stolta föräldrar till ett okänt antal fågelungar i boet. Nu har det verkligen fullt sjå med att hämta en mängd mat till ivrigt gapande munnar och det blir ännu fler fåglar som nu ska kvittra högt ju större de blir.

Tänkt, att man också får höra den minsta lilla pipet från en och flera fågelungar.

12 maj 2008

Runt munnen såg det smutsigt ut...

Nu ska vi tala om solbränna efter en sådan härlig helg som det har varit. Jag har fått en solbränna och solbränna och solbränna. Ja, och så är jag vit med! De vita kan vi nu lägga åt sidan inget att bry sig om. Går att dölja utan problem fast man vill ju ha lite solbränna där med.

Solbränna som är snygg och jämn är ju inte lätt att få. Fick för mig att jag var skitig i ansiktet! Jo, det är sant. Runt munnen såg det smutsigt ut. Efter två omgångar med tvål och vatten är det bara att inse att det är en skitbränna. Förhoppningsvis övergår det till den tjusiga solbrännan när solen får skina på. Nu ska jag inte klaga på barnens ”smutsiga” händer.

Annan solbränna som inte är så skön är denna svidande rödbruna, som jag har fått på mina axlar... Man lär sig inte att skyla sig eller smörja in sig. Inte när man är en ivrig trädgårdsarbetare. Jag är ingen soldyrkare, har svårt att ligga still i solstolen om jag inte har en superbra bok och läsa. Har bränt vaderna på grund av bra böcker i solen. Man lär sig aldrig efter många somrar...

Nöjd är jag dock med min solbränna som artar sig som det ska på händer och armar. Vita ringar under ringarna syns om man tar bort dem. En liten tävling i vem som är brunast sker i smyg. Ja, det är jag som driver tävlingen mot min man, vare sig han vill eller inte. Han leder för stunden för han har ju haft flera soltillfällen än vad jag har fått. Vänta bara, snart går jag förbi, hoppas jag. Annars får jag tävla om den vitaste magen och då vinner jag med flera hästlängder.

 

6 maj 2008

Får hjärtat i halsgropen...

Sätt dig i bilen en tidig morgon, du är trött och måste iväg till jobbet. Du sätter på, lite förstrött, radion i bilen och hoppas på en lugn och stilla musik. Plötsligt dånar det ut högt och skränande ur radion. Du får hjärtat i halsgropen och har totalt glömt bort att du lyssnade på din favoritlåt dagen innan när du åkte hem. DU är vaken!

Den upplevelsen har jag idag med min cochlea implantat denna morgon och några dagar innan. Sätter på min ”cipp” på morgonen och vaknar verkligen till. Trots att jag har idag på lägsta volym, nämligen ”noll”, så tycker jag att det är för högt! Nu har tydligen mina hörselnerver stimulerat och vaknat till så pass mycket att de vet vad de vill och inte vill. Det är inte enkelt och få till bra ljud och inställning under första perioden.

Tur att jag ska till Linköping i dag eftermiddag och så har jag också sänkt volymen på radion i bilen.

22 april 2008

Se upp för vildsvin!

Se upp på vägarna! Det får man verkligen göra denna vecka har jag förstått. Polisen är fullt aktiv enligt tidningar och webb. Fartkameran har helt enkelt åkt fram när det är ett underbart soligt väder hela denna vecka. Undrar om polisen är bättre på att göra en väderprognos än SMHI? Skulle nog tipsa om det.

Dessutom ska man se upp för annat på vägarna. Vildsvin! Jo, sant som det är sagt. I måndags morgon kvart i 8 på väg till jobbet dundrade ett stort vildsvin över vägen in i skogen, just precis framför min bil. Troligen är det ett årsunge som härjade i trakterna. Nu är det nykullstider som gäller. Det är lika bra att se upp för årsälgar och rådjur. Så håll ögonen öppna dygnet runt när ni far på vägarna. Ungar har inte alltid vett i skallen och titta åt vänster-höger-vänster innan de ska över vägen. Frågan är om inte polisen kan åka ut i skogen och lära skogsbarnen lite trafikvett.

Att åka inne i Skillingaryd är verkligen en ”räfflande” färd. Vägarbeten har varit i full gång och rivit upp hela vägen och nu är det nästan helt öde från vägarbetsmaskiner. De lurar nog säkert runt hörnet och inväntar på bästa tillfälle och störa i trafiken. Känns som lugnet före stormen, bara det inte slår till kring 1-majs helgen, då när alla far till stan. Hur skulle det se ut. Enkelspårigt och enkelriktat är nog den bild jag får.

Funderar om det inte är enklare att ta apostlahästarna resten av veckan eller bara stanna hemma och njuta av vädret.

10 april 2008

Ser en massa krumelurer...

När man ska göra en hemsida så kan man bestämma sig för om det ska vara lätt eller svårt.
Började i en ända som jag trodde var lätt men det gick bara inte. Ser en massa krumelurer och hajar ingenting om promt och semikolon hit och dit. Sedan skulle man ha programmet också. Kunskapen om att bygga upp en hemsida har jag inte. Den ändan jag råkade ta var nog inte den lättaste så över till andra ändan.

Det gick däremot mycket bättre. Ta en färdig uppbyggd mall gjord av en annan duktig hemsida-fixare, gratis på nätet dessutom. Busenkelt,  ange användarnamn, lösenord och döp hemsidan som man vill att den ska heta.

Gissa vad, jag har en, helt egen traditionell hemsida. Enkel, överskådlig och allt om CI. Min andra blogg på spacet är inte så enkel och hänga med numera för dem som vill läsa om mina upplevelser om CI. De som inte har hängt med i början så säga. Allt som jag har skrivit tidigare om just bara CI ska jag lägga in på nya hemsidan. http://snackan.bloggsida.se

Välkommen in och läs.

Förresten har jag kvar min blogg på spacet och så får man slänga in lite här också. Mycket är det men kul.

6 mars 2008

Det är kaos, det är oreda!

Jösses, vad är det för värld vi lever i? Det är inte som förr längre. Det är kaos, det är oreda! Jag bringar inte längre någon ordning på detta. Ändå vill jag fortsätta och uppleva allt det konstiga, det nya och det kända. Tjitt, brum, knarr, plask, klamp, prassel, knak, sus och brus! Ja, det är nya ljud jag upplever i dag. Jag har nu haft min nya CI sedan den 19 februari då jag blev inkopplad i Linköping. Ljudvärlden för mig är rejält kaos och alldeles, ja alldeles… underbar.

I går hörde jag min första småfågel. Ja, jag räknar inte koltrasten jag hörde förra året till en småfågel. Jag hörde talgoxen en härlig solig morgon. Först kunde jag inte riktigt förstå vad jag hörde men misstänkte att det kunde vara någon fågel. Tittade ovanför mig och nära mig. Men såg inte något alls som jag kunde koppla ljudet till. Min pappa dök upp och såg att jag försökte spana efter något. Han lyssnade själv och hörde direkt talgoxen läte. Den var i buskarna 25 meter ifrån mig. Ljud som låter nära behöver alltså inte betyda att det är nära. Nu är det dags för mig och ta fram linjalen och mäta ljudavståndet härefter.

16 februari 2008

Tänk att bli assimilerad som i Star Trek

Sol och åter sol, vilka härliga dagar man får nu denna februarimånad. Är så trött men ändå så glad att kunna jobba igen!

Varit sjukskriven av dels efter min CI-operation som har gått bra och så blev jag fortsatt sjukskriven på grund av min ansiktsförlamning som uppstod efter när jag kom hem och jobbat lite en dag och två. Eländes elände så får man också vinterkräksjuka och magsjuka på köpet senare. Nu äntligen är det bra. Magsjukan är borta sen länge, ansiktsförlamningen är på väg och försvinna nu. Lite finns kvar men inget som man tänker på. Så har jag också jobbat ikapp till en stor del på jobbet. Äntligen helg och återhämtning väntar.

Nästa vecka ska jag till Linköping och bli inkopplad! Känner mig som en cyborg när jag hör ordet ”inkopplad”. Tänk att bli assimilerad som i Star Trek! Det låter skrämmande detta, att bli en i kollektivet med endast cirka 1.500 svenskar som fått Cochlea Implantat. Nä, äsch…så farligt är det egentligen inte. Jag ska få börja höra på nytt igen och precis lagom till min födelsedag den 21 febrari!
Blir otroligt spännande och få bli inkopplad med den nya hörapparaten. Många nya ljudintryck, tror jag verkligen att det blir. Kommer min pappas röst att låta som jag tidigare hört den? Kanske är det så att jag kommer att höra en annan nyans som jag inte kunnat höra förr? Hur låter jag själv? Jag har ju min egen uppfattning om hur jag låter.

Ja, min pappa ska följa med mig och vara med när jag blir uppkopplad. Känns tryggt att ha en normalhörande person med. Någon som man kan jämföra med som har hört hela livet.
Jag sitter verkligen på nålar och ser fram emot den 19 februari då jag ska vara i Linköping!

Barn är riktiga glädjespridare

5 februari 2008


Tiden går fort. Det har nu gått 15 dagar sedan min CI-operation. Allt har gått fint och jag var hemma igen efter bara 3 dagar på sjukhuset. Sedan hände det några dagar efter, just en ansiktsförlamning. Inte alls roligt och nu har jag haft det i en vecka och kan med gott besked tala om att det börjar släppa mer och mer. Än är det inte helt borta men det går framåt.

Man kan faktisk ha kul med en ansiktsförlamning även om det inte är kul i alla lägen. Häromdagen badade jag med min flicka i badkaret. Självklart har man vattenlekar och vad gör vi. Jo, vi sprutar vatten ur mun. Tjejen får eleganta, snygga och långa stålar och jag får problem direkt. Det blir sprut men ja, inte lika snyggt och elegant och inte lika långt.

Genast får jag tips och råd hur jag ska göra. Håll fingret för på ena sidan så kan det funka. Ja, för tjejen, ja, men inte för mig. Men trots allt så får hon mig att skratta och försöka. Det är kul. Barn är riktiga glädjespridare.

Kan jag spruta i dag då? Nej, inte än men det kommer med all säkerhet innan sommaren är här.

8 januari 2008

Jag ska ha ett CI på höger öra

Som ni tidigare kanske har läst i min blogg så har jag berättat kort att jag är i en utredning om CI (Chochlea Implantat). Verkar inte alls stämma detta. Började fundera om jag verkligen skrivit om CI? Kollade snabbt igenom mina blogg och det står ju egentligen ingenting förutom följande: Ytterligare en tidstjuv är ett heldagsbesök till Linköpings Universitetssjukhus nästa vecka. Ska göra audiogram och balanslab. (Vad det nu är?) och det skrevs den 19 juni 2007. Alltså inte ett ljud om CI. Nä, det är nog bäst att börja om från början.

Född hörselskadad (hsk) men upptäcktes/dokumenterades inte förrän vid 4-års ålder. Har gått på lekis för hsk i Blackeberg och sedan gått på Alviksskolans hörselskola i Bromma/Stockholm från klass 1–9 samt 3 år gymnasium. Nä stopp…

Så här det: Senvåren år 2006 kom frågan från audionomen i Värnamo om jag funderade åter på CI. Ja, första gången frågan kom upp var år 1999 och då var det blankt nej. Men nu sa jag: Ja. Fick remiss till hörselläkaren i Värnamo för en bedömning om ytterligare remiss till Linköping. Träffade, i juni, läkaren som dock var lite tveksam men skickade förfrågan till Linköping och de meddelade självklart skicka remiss till oss.

Det tog 3 månader innan jag fick svar på denna remiss och kom till Linköping för audiogram och taluppfattningsförmåga i oktober 2006. Samtidigt krånglade mina hörapparater visade det sig för när jag träffade läkaren i Linköping för en första bedömning i november meddelande han att ett test saknades och att jag var tvungen om göra om taluppfattningstestet pga. de misstänkte att mina hörapparater krånglade.

Ytterligare någon månad går och jag fick ny tid i januari/februari 2007 för nya hörapparater. Nu var det helt okey och får besked om att när jag använt mina nya digitala apparater ett tag så görs de test jag gjort om. Tiden gick och jag fick göra ett audiogram och balanslab i juni.

Under tiden jag väntar för nästa test/undersökning så börjar jag nytt jobb, utreder mitt ryggproblem och sommaren övergår till höst. Tydligen gick det bra för jag fick åka till Linköping sista oktober och göra magnetröntgen och vanlig röntgen av mina öron och nervbanor till hjärnan.

Nu väntade jag mig att det skulle ta ytterligare 3–5 månaders väntan. Så har det ju varit, men plötsligt får jag tid i december och ska träffa läkaren och övriga i Teamet den 17 dec. Alla undersökningar och tester är nu gjorda och jag var en godkänd kandidat för just CI. Nu låg bollen hos mig. Var jag redo för det? Vad var mitt beslut?
Mitt beslut blev ja, jag ska ha CI. Jag får besked om att nu står jag på deras väntelista och det kan ta upp till 3 månader. Akuta fall och barn kommer alltid före. Självklart tänkte jag… Nu ställer jag in mig på det, om 3 månader gäller det.
Efter mötet skulle jag få ytterligare information om operationen och hur de går till väga. Någon gång under den informationen kom det en sköterska och pratade med läkaren. Han meddelar plötsligt. Det blir den 21 januari 2008, Vad sägs om det?
Ja, tänkte jag direkt. Svarade: Ja, 21 är en bra siffra.

Så på den vägen är det kära bloggläsare. Jag ska ha ett CI på höger öra. Det kommer att bli en mödosam väg för mig. Mycket träning med att höra igen på ett nytt sätt och med annat ljud. Men det kommer att gå bra.


9 december 2007

Tänker man på ordet pensionär så är det ålderdomshem som gäller...

Det är min namnsdag i dag! Självklart, min dotters också! Anna har vi båda som andranamn. Namnet kommer från min farmor. Jag har ett andranamn till och det är Maria och det har både min dotter, min mamma och min mormor. Tycker det är kul med andranamn. Man blir ju lite nyfiken på om det är bara taget ur luften eller om det är släktnamn som man får bära med. Tycker det är bara lite synd att jag aldrig har fått träffa min mormor eller farmor när jag var liten, de gick bort innan jag föddes.

Detta med namnsdagar brukar vi inte fira så speciellt, det är ju inte som födelsedagar. Förresten ska vi snart fira min kära mamma som blir 65 år, pensionär! Har faktiskt lite svårt och se min mamma som pensionär för hon är ju min mamma. Tänker man på ordet pensionär så är det ålderdomshem som gäller. Nä, det är dags och tänka om för sig själv. Pensionär är inte ålderdomshem. Pensionär är bara en ny fas i livet där man kan välja fritt och slippa tänka på jobb. Nya sociala kontakter, nätverk och frihet eller?

För mig är det nog ytterligare 32–35 år i arbetslivet om regeringen inte får för sig och höja pensionsåldern till över 70 år. Får en bild av att ökad livslängd är orsaken och det behövs folk i arbetslivet. Sverige har inte råd med så många pensionärer?! Nä, jag hoppas att jag känner fortsatt arbetsglädje som jag gör i dag. Trivas med att gå till jobbet varje dag och få jobba med det man tycker om. Ja, det vill jag gärna kunna göra i 32–35 år till, känna arbetsglädje. Undrar om jag ser fram emot pensionen då när det närmar sig?

26 november 2007

Jag vet hur det är att föda barn och att vara förkyld

”Ni kvinnor pratar om att föda barn. Ni ska bara veta hur det är att vara förkyld!” Jag kan ju direkt säga att jag vet hur det är att föda barn och att vara förkyld. Det går ju inte att jämföra. Gillar inte den reklamen men det är ju typisk en sådan som fastnar i näthinnan på en. Det var väl ett tag sedan den gick väl?

När man är hemma och är förkyld, som jag är nu är, så ser man på otroligt mkt reklam! Gillar ICA:s ”serie men önskar så väl att det kunde vara textat. Jag vill också hänga med när Stig kommer tillbaka som Gandalf! Det gör väl inget om det rullar fram lite text nedan på TV-rutan för just ICA:s reklam?! I så fall kan ju alla hsk och döva bojkotta ICA eller? Om vi ska bojkotta ICA så ska vi i så fall bojkotta allt som visas som reklam på TV utan text.

Arlas reklam med alla kossor som går på ”Skiftbyte” och ”Prao i Arla-fabriken” är underbart men reklamen på mjölkpaketen är tråkiga till stor del och framförallt tjatiga. Många gånger försöker jag ta olika baksidor på mjölkpaketen för att få lite variation på köksbordet.

Men när det gäller reklam på TV så flimrar de flesta obemärkt förbi. En del verkligen blundar man för och låtsat inte om att det finns. Gillar inte reklam som ComHem och Ipren för att nämna några irriterade reklamsnuttar. En del reklam är fantastiska men undrar vad det var reklam för?! Minns ni dessa färgglada bollar som skuttade längst gatan i någon stad i USA? Undrar om det inte är detsamma annonsör som de med färgglada kaninerna?

En del reklam är ju bara för roliga! Däcket som far iväg genom stan och kommer tillbaka med hjälp av lastbilen på slutet. Det är kul! När vuxna gör ”yoga”-ställningar efter en gullig liten bebis är mysigt kul.

Börjar fundera hur långt ner kan jag sjunka i reklamträsket nu? För man kan nog inte leva med reklam men inte heller utan reklam.

13 november 2007

Gissa vad...

Fick tips om hur jag ska få bort ”Miffy-låten” från mitt huvud. Ersätt den med en annan knäpp låt! Funderar bara om jag vill ha bort ”Miffy” och ersätta med en annan ny dum låt. Nja… Jag ger mig till tåls och drar multiplikationstabellen från 1 och uppåt till 10. Peppar, peppar så är det rätt så tyst i huvudet nu för tiden. Hoppas bara att jag slipper höra låten igen.
9 november 2007

Miffy inte så snäll...

Visst har ni råkat ut för att få en tjatig låt som upprepas i huvudet hela tiden.
Startskottet går på morgonen 5 i halv 8 varje vardag. Just precis, precis då hör jag den. En för mig tjatig låt som sedan följer med hela dagen.
Miffy, den snälla kaninen. Miffy, den söta kaninen. Miffy den smarta kaninen.

Har försökt med alla bot som jag kan komma på med att försöka ta död på den låten, Miffy, den snälla kaninen… Jag har sjungit den högt med barnen. Sjungit den högt i bilen själv. Försökt ändra på melodin få att den inte är alls samma som originalet. Inget funkar och nu är det här är min sista chans att bli av med låten i huvudet. Genom att skriva ner den här i bloggen!

Det borde gå! Det måste gå! Annars sjunger jag den högt på jobbet också! Per kommer att undrar om jag har blivit knäpp eller att jag har för lite att göra!

Förbaskade Miffy. Visserligen är det ett mycket gulligt 5-minutersprogram på TV på morgonen. En animerad dockfilm om en vit kanin och hennes vänner som är björnar, grisar och annat. Armarna sticker rakt ut. Munnen rör sig inte. Ser ju inte vad de säger. Det är en trevlig berättarröst som jag delvis hör.

Miffy, den snälla kaninen. Är inte alls så snäll för mig. Den har ju tutat i denna tjatiga låt i mitt huvud.

Miffy, den snälla kaninen. Miffy, den söta kaninen. Miffy den smarta kaninen.

13 oktober 2007

Jag är smittad...

Jag är allvarligt sjuk! Jag är smittad! Det är en epidemi här i Skillingaryd och Vaggeryd så flera är drabbade. Hela landet har drabbats, förutom Stockholm, Malmö och eventuellt Göteborg. Jag har fått Monopolspelssjukan.

Som en ”ung” Skillingaryds-bo, nåja som en nära-Skillingarydsbo så har jag nu röstat dagligen sedan jag fick tips om landskampen som nu sker på www.monopolspelet.se.
Stockholm får tyvärr ge vika i mitt hjärta. Jag är i denna kamp ”äkta” Skillingarydsbo! (Ja, ingen röstar väl på Linnås inte!)

Så upp till kamp, bröder och systrar! Sätt oss på kartan!

9 oktober 2007

Andra jaktdagen...

Jag missade tjuren! Tänk er! Jag missade tjuren totalt! Jag fick inte höra via komradion (så gott som jag brukar kunna höra i alla fall) att en stor är fälld! När jag sitter i jakttornen brukar jag faktiskt höra skottet som fäller älgen och därefter väntar jag på signalen. Det antal skott som talar om för hela jaktlaget om det är en liten eller stor.

Vägen hem i dag mötte jag min bror Michael och jaktkollegan Stern. Nyheten kom fram snabbt. En tjur är fälld. Vidare på hemvägen möter jag min far. Ja, en tjur är fälld och denna gång tog Claes denna. Spännande är det verkligen att få höra. Åh, jag inte var med vid tillfället, men i dag har det varit kallt denna jaktmorgon så jag känner mig nog inte så avundsjuk ändå.

I går berättade min bror att han hade sett ko med två kalvar på 20 meters avstånd. Tyvärr så var inte skottläget det bästa så kalven fick gå vidare tillsammans med sin tvilling och trygga mor vidare ut i skogen. En dag kanske den kalven blir en ståtlig tjur som blir fälld av vårt jaktlag. Vi lever på drömmarna ett tag framöver och glädjes oss åt jaktlyckan i dag.

8 oktober 2007

Första jaktdagen...


Det är dagens första älgjaktdag i södra Sverige och solen skiner! Riktigt härligt känns det – om man bara själv satt ute i skogen i stället för kontorsmiljön på jobbet! Benet och ryggen vill inte dessvärre inte vara med. Att få njuta av naturen är ju ett privilegium men när det gäller jakt så är det bra nog att kunna sitta still längre stunder utan att känna att benet vill ändra läge hela tiden p.g.a. en smärre smärta.

Svar från ortopeden har jag dock inte fått ännu och har nu ringt och frågat. Inom 2 veckor får jag besked från läkaren via brev vad problemet är. Till dess ingen älgjakt och smärtstillande medel för min del när det krisar.

Som sagt solen skiner och då får det bli lite lättare trädgårdsarbete efter jobbet. Då får jag lov och bullra mig fram och skrämma alla skator och nötskrikor. Önskar bara att det vore lika lätt och skrämma ut mössen ur huset genom att bara ens prata. Nu ska ”Askungens möss” ut ur huset för jag har ”fällt” runt 20 möss på en vecka! Snacka om att vara storjägare! Det ni...

Undrar om mitt jaktlag har tagit något idag? Min far och min bror Michael, som har fått ”hoppa in” för mig, är ute och jagar. Hoppas Michael får se hur det fungerar i en älgjakt med hund. Det är riktigt spännande! Minns den gången jag har fått följa med hundföraren Peter ut i skogen och smyga runt. Skogen är ju så lugn och stilla och terrängen är riktigt böljande och vacker. Fick faktiskt se älg som hunden hade fått skall på. Ett minne som man kan leva riktigt länge på. För det är en häftig upplevelse!

24 september 2007

Mat, mat och åter mat…

Känns som kursen har bara bestått av att äta och sova. Start med frukost och sedan fika med kaka, därefter kommer lunchen och åter igen fika med annan kaka och till sist 3-rätters middag.

Samtidigt mellan dessa måltider så finns det frukt och en och annan godisbit att knapra på.

Det har varit gott med all mat det kan jag lova. Men först och främst ska jag nu i alla fall försöka vänja av mig att äta ofta. Man har ju blivit bortskämd under 5 dagar!

Synd att man inte kan ta med sig personalen hem…

7 september 2007

Om en mamma-hjärna...

Hur kan man vara så trött och ändå hålla sig igång? Ögonlocken vill inte riktigt falla ihop på kvällarna fast man är så trött och borde kunna somna i samma ögonblick man ska dejta med huvudkudden. Kroppens under är inte ens förbi.

Hur gör man med en liten blond tös om smyger sig in på nätterna och lägger sig tätt intill sin mamma och somnar direkt utan att man ens märker det. Inte förrän framåt småtimmarna på morgonen innan väckarklockan ska ringa.

Jag är helt död och ändå kliver jag upp på morgonen efter ett antal snoozy-ringande med 8 minuters intervaller. Ett ilsket vibrerande som kommer stötvis. Ja, jag har en vibrator till klocka, ingen pipig eller vrålande sak. Jag skulle kunna sova vid Notre-Dame kyrkklockor utan att ens vakna.

Men en liten tös gör ju inte saken bättre på nätterna, i alla fall inte i fyra nätter i rad. Vad har man för mamma-hjärna egentligen? Varför kan man inte bara sparka bort ungen från sängen ner till golvet? Eller ta dem i fötterna och släpa dem till deras egen gosiga säng, fullt av gosedjur, barbiedockor och en och annan hårspänne?

Nä, jag är för snäll eller egentligen för trött och ta den nattvandrande lilla tösen tillbaka till hennes egen lilla säng. Ska det fortsätta att vara på detta viset lägger jag mig snart i hennes säng och maken får dela dubbelsäng med dottern i stället. Undrar bara om man får sova i fred i natt. Zzzzzzzzzzzz…………

30 augusti 2007

Vem är bäst på rättstavning?

Nu har mina blogg-kamrater kommit igång och jag är helt tom i bollen! Vad ska jag skriva om nu? En liten prick i världens universum. Ordbehandlingsprogrammet bråkar med mig och jag stavar som en kratta i all denna panik. Jag kan se själv om jag stavar fel! (Nåja, oftast…) Ordbehandlingsprogrammet och jag trilskas om vem som är bäst på rättstavning. Jag rättar innan dessa röda understräck kommer, alltså kan jag stava. Pilutta på dig din rättningsbock.

Nej då, jag har inte blivit tokig. Fråga min make, han som brukar sitta bredvid ibland och småle för sig själv. Han har sina glädjestunder här i livet. Att se mig sitta och skriva blogg är tydligen en av dessa när det inte vill för mig det bästa. Envisa jag som så gärna vill ha rätt på en gång utan trilskande röda och gröna streck under ord och meningar.

Tyvärr så står vi lika just nu i denna omgång. 1-1 i första ronden! Än ger jag mig inte… Vi ses snart igen ordbehandlingsprogram.

23 augusti 2007

En gammal skolkamrat...

Åh vad länge sedan det var… Tänk vad kul det är att ha fått en nyetablerad kontakt med en gammal skolkamrat som man inte har hört något av eller om på mer än 10 år. Man tänker ibland då och då ”Vad gör han/hon nu för tiden?” Man testar och skriver i Eniro.se eller kanske Hitta.se och se en massa namn dyker upp. Om man inte har ett ovanligt namn redan från första början. Det hade inte jag för den delen, prova med Jansson och du får massor med personer och du ska hitta den rätta klasskamraten. I alla fall när du har gått i skolan i Stockholm.
Har man ett minne som heter duga så kanske man minns den sista orten han/hon bodde på och hoppas på mitt i prick. Det hände mig! Jag har hittat en gammal klasskamrat som dessutom tog kontakten tillbaka. Jättekul. Man har mycket att berätta om och vill veta allt.

Första man säger. Vad gör du nu för tiden? Jag är gift, 2 barn och nytt jobb. Och så berättar man några år bakåt i tiden vad man har gjort. E-postadresser byts och man hoppas verkligen på att hålla kontakten nu efter så lång tid!
Är det en ålderskris man har när man börjar tänka tillbaka på skoltiden? Eller är det genetisk att man ska fundera och tänka på dem man har haft kontakt med. Eller beror det på flytten och att man saknar kontakterna från stan? Man har ju kontakt med några av dessa. En del flitigt och andra lite då och då… Andra finns kvar i minnet och man hoppas nog på kontakt igen för att se hur det har gått i livet för dem.

Men nu ska jag vårda den nya kontakten så gott jag kan.

15 augusti 2007

Det är höst...

Det är höst! Jo, höstens program har börjat och det är inget snack om den saken även om det är lite trögstartat. CSI på kanal 5 har börjat! Sommartorpet har vinkat av efter 10 avsnitt.
Nu planeras min kalender efter mina favoritprogram.
Undrar bara när House börjar igen? Spanar som en galning och vill inte hoppa över en säsong bara för att Canal Plus är på sin tredje säsong. Eller man kanske ska göra det? Eller så tittar man på säsong 2 och 3 samtidigt. Är det inte avslöjande? Ska jag prova det?
Se upp ungar nu ska mamma ockupera soffan och trollmånefilten! (Tack mamma för 30-årspresenten, den är fortfarande underbar.)
*
Som motsats för soffpropp och fyrkantiga ögon, så har jag kommit igång med träning på Hälsoborgen. Vilken underbar personal det är där. Stort beröm och tack för er hjälp till min start till ny hälsa och bättre rygg- och kropphållning. Ni instruktörer kommer dock inte undan i fortsättningen, jag behöver fortfarande hjälp av er och ert peppande.
Som upplysning så har också utmanat min tränarkompis ”kopian” denna månad. Den som förlorar bjuder på lunch. Jag kommer nog att vinna! Jag gillar god mat bara den inte är för fet. Har redan varit och tränat några gånger och är verkligen på G. Jag vill ha fler maskiner och leka med. Men tålamod är dygd, att träna på nya maskiner kommer när tiden är inne. Ett steg i taget ……fast kan man inte få ta större steg på en gång?

13 augusti 2007

Två besök för barnen...

Jag och barnen har varit på Astrid Lindgrens värld och High Chaparral och detta på två helger och billig plånbok! Ja, du läste rätt – billig plånbok. Till Astrid Lindgrens värld har jag fått fribiljetter för 2 vuxna och 2 barn och High Chaparral är ju fri inträde för boende omkring. Det har varit verkligen fullt fläkt och många intryck. Barnen har varit glada över båda besöken, så som de har tjatat innan. Nu är det gjort och upplevelsen räcker gott hela året ut innan man får höra nytt tjat om andra nöjesparker.

Varmt som bara den var det på Astrid Lindgrens Värld men området är mycket lummigt och gott om skugga. Dock inte vid de olika scenerna, där är man i brännande sol om man vill vara nära sin favoritfigur. Ljudanläggningen kan jag dock säga att det inte är fel på, man hör ljudet. Tyvärr så hörde jag inte vad de sa i föreställningarna i alla fall men tur nog förstod jag vad det hela handlade om. Ett och annat ord kunde man snappa upp och man har ju läst de flesta böckerna av Astrid Lindgren, bokslukare som jag var på den tiden.

Pang, pang… tur att det inte smäller högre på High Chaparral. Det skulle man inte palla med mina hörapparater bland dessa smågrabbar med knallpulverspistoler överallt. En och annan stor karl får man inte heller glömma. Det gäller verkligen att ha barnasinnet kvar när man ska leka cowboys och indian. Ibland är undrar man om barnen är vuxna och vuxna är barn i alla fall?!

Gissa vilken som är min favorit av dessa två nöjesparker. Självklart High Chaparral med tågresan! Spänning och humor var det. Trodde dock att jag skulle bli blöt av Mer. Ja, säg inte ”Upp med händerna!” när ens dotter har en flaska med dricka i handen.

9 augusti 2007

En, två eller fler hundar?

Jag har idag 2 underbara hundar och fler ska det inte bli nu i alla fall. Har en Labrador-tik som lystrar vid namnet Filly och en engelsk Springer Spaniel-hane som kommer som ett skott (oftas) vid namnet Fozzie. Monika, min dotter, tror däremot att vi ska ha en ny hund. Har talat om att först måste hundarna bli gamla och dö då kan vi skaffa en ny hund. Det räcker med 2 hundar i familjen.

Häromveckan fick jag frågan: ”Ska ni lämna bort Fozzie?” Va? Vad nu? Jo, det visade sig att min pratglada dotter hade sagt: Jag ska ha en tax som räcker upp till knäna och som har hår upp till hakan och det skulle jag ha när vi lämnat bort Fozzie om ett år. Undrar verkligen hur barn tänker ibland.

Fozzie är snart 2 år och inte lämnar vi bort honom. Den lilla chamören. Filly och Fozzie är däremot också såta vänner och får följa med mig till jobbet nästan varje dag. De är mina trogna vänner. Undrar bara hur jag ska få tyst på grabben när han tittar ner på torget från 3:e våningen. Han skäller så fort det kommer någon gående eller cyklande runt husknuten. Skulle ni höra någon skälla uppifrån så är det lugnt, du har inte gjort något tokigt…

30 juli 2007

Första dagen på nya jobbet

Semestern har delvis varit regnig och blåsig. Trots det har man hunnit med lite trädgårdsarbete och en resa uppåt landet och bad i kommunens kallaste badsjö, Långasjön bland annat. Det har varit som vanligt helt enkelt denna sommar med härlig gemenskap i familjen och besök från när och fjärran. Nu väntar jobbet på en och jag ska börja jobba på ny arbetsplats. Det blir otroligt spännande, tycker jag.

Får bekanta mig mer med en ny arbetskollega. En som alla vet vem det är, en ”kändis” kan man säga. Behöver ju bara säga Per Bunnstad och alla vet direkt vem han är. Själv har jag sett honom med kameran och blocket i hösta hugg ett antal gånger innan jag blev intervjuad som ”Veckans profil” i ”Finnveden Nu fredag” i december 2006. Så har vi lärt känna varandra eller man kanske ska säga att så har han lärt känna mig. Nu ska han få möta verkligheten med mig. Den Therese som verkligen hör dåligt. Hm… Det blir säkerligen en hel del ”God dag – Yxskaft ” och en hel del grodor. Precis så ska det vara, i alla fall för mig. Det är bara att vänja sig vid det.

Tar ett exempel som skede i nu vintras. Det blåser och är kallt. Jag hojtar 10 meter bort åt min son som står och väntar på bussen. Själv står jag vid bilen och letar efter en isskrapa. ”Har du sett min isskrapa?” Säger jag. ”Va?” Säger Viktor. ”Jo, har du sett isskapan” ”Isapan?” Svarar då Viktor och ser verkligen frågande ut. ”Ja, isskrapan” hojtar jag högre. ”Säger du grisapan?” Säger Viktor och börjar titta om kring. Själv funderar jag vad han säger och fattar inget heller… ”Näääää, isskrapan” Säger jag och visar med händerna vad jag menar… ”Aha, isskrapan, nääää inte alls.” och börjar skratta. ”Vad nu då?” Frågade jag. Då berättade Viktor vad han tyckte att jag hade sagt och vad han själv sa.

Så, säkerligen blir det en hel del ”God dag – Yxskaft ” och en hel del grodor. En del mer roligare än andra, precis som det vara.

21 juli 2007

Pladdrigt värre

Pladdrigt värre kan det vara i bilen. Ibland undrar jag hur man kan få tyst på barnen… Jag kan inte höra allt som sägs då jag måste läsa på läpparna till större delen av ett samtal. Flera gånger kan man faktiskt få tala om att jag inte hör och vi får ta det sedan när vi har kommit fram. Då är det tyst en liten kort stund och så hör man: ”Men mamma.... blabla blabla….” Hör inget igen alltså och säger då till sist ”mmm” eller ”Jasså säger du det?!”

Minns ett tillfälle då jag var på loppisen/secondhand Gnosjöhjälpen i Gnosjö. Jag, min dotter (3-4 år då) och min mamma hade bestämt oss för att titta och se om vi kunde fynda något. Min dotter var väldigt pladdrig den dagen minns jag så till sist orkade jag inte lyssna utan sa då lite då och då ”Ja”, ”Mmmm” ”Jasså” eller ”Vänta lite”.

Plötsligt sa min mamma ”Vet du vad hon sa?” ”Nä, hon har pratat hela tiden.” sa jag. ”Jo, hon frågade dig om hon fick köpa den lilla tavlan.” talade mamma om för mig. ”Jösses, vad har jag nu gjort!” tänkte jag snabbt. ”Jag måste verkligen vakta min egen tunga! Nu har jag sagt ja vid det tillfället och lovat.” Monika däremot, hon var verkligen glad och har gjort ett litet fynd på en söt liten tavla med fåglar på. Tavlan var inte större än 5x5 cm. Själv blev jag blev direkt 5 kr fattigare och säger också nej ibland…

26 juni 2007

Semester...

Snart har jag semester! Det är endast några dagar kvar! Härligt är det och mkt ska hinnas med innan semestern börjar! Panik kryper allt närmare på! Eller rättare sagt det är panik för min del, redan nu! Det blinkar en stor neonskylt i mitt huvud som säger: ”TOTAL KAOS”
Precis innan min semester börjar så slutar jag nämligen på mitt nuvarande jobb, Arbetsmarknadsenheten. Har jag verkligen kunnat lära ut allt till min efterträdare? Hoppas det. Det blir med all säkerhet något besök till gamla jobbet i alla fall. Jag känner att jag lämnar en rolig och lärorik tid bakom mig inom kommunen och börjar på en ny rolig arbetsplats, nämligen Sveriges Filatelist Förbund. Nya vyer, ny kunskap och en ny arbetskollega. Vet i alla fall att dagens frimärke kostar 5:50 kr. Behöver jag kunna något mer om det?

Jag ska verkligen försöka ladda batterierna under min ledighet. En tripp till Jämtland ska göra med besök på vägen upp eller ner hos nyfunna vänner i Dalarna. Hemma ska det fortsättas med att renovera, plantera och klippa gräs. Säkerligen blir det flera besök på nya arbetsplatsen för en flytt pågår från Skara till Skillingaryd. Aktiviteter skall göras för barnen. High Chaparral är nog ett måste och självklart så många besök som möjligt till stranden! Senare ska vi passa på och åka till Astrid Lindgrens värld! Kaffe och bullar bjuds absolut till besökare som hittar hem till oss! Kom på att det är nog dags för mig och fylla frysen och slå på fingrarna på de klåfingriga bullfrossare till barn och make. Det måste ju finnas något gott till kaffet att bjuda på.

19 juni 2007

Glömde gratta brorsan...

Den tidigare värmeböljan har gjort min hjärna något överhettad! Än har den inte hunnit svalka sig och komma i ”normalläge”. Jag har nämligen glömt något viktigt! Jag har glömt att gratta en av mina bröder i lördags! Börjar jag bli allt för glömsk nu för tiden? Så ska det inte vara! I alla fall inte när det gäller födelsedagar till de närmsta. Känns inte så kul alls. Känner mig för gammal nu när man glömmer att gratta. Har ju det uppskrivet på almanackan! Har jag inte ögon med mig heller? Har dock nu grattat i efterskott dagen efter via SMS då ingen svarade i telefon. Brorsan är inte bortglömd i alla fall.

Jag har även inte hunnit tänka att det redan är sommarlov för barnen just denna vecka. Skolavslutningar har redan kommit i gång och det får en att längta efter semester! Jag har inte hunnit haja att det är sommar nu och inte vår. Snacka om att hjärnan är överhettad. Nu räknar jag arbetsdagarna till min semester i sommar. Det är inte så långt kvar!

Är dessutom på högvarv och försöker med kort tid och stort engagemang och viss envishet lära allt jag har lärt mig till min efterträdare! Hur ska det gå? En vecka har gått och nu återstår det endast denna och nästa vecka med! Ingen ”normalläge” här inte. För hinner jag eller inte? Hoppas det i alla fall för min ”kopia”, som jag kallar henne, är mkt duktig och lär sig faktiskt rätt så snabbt. Var ett tag mycket orolig för om det skulle komma en efterträdare eller inte, innan jag fick veta att juste chefen har ordnat en som efterträder mig. Nu pinar jag mig dock igenom min värk i benet bara för att komma till jobbet och lära ut allt jag kan.

Apropå benet. Nu är det bara frågan vad det är som orsakar smärtan! Ischias eller inte? Inte är det blodpropp i alla fall, för det är nu kontrollerat med ultraljud. Pappan säger dock med självsäkerhet att det är ischias. Det har han haft i sina yngre dagar. Han vet hur det känns. Jag är bara 33 år och är så ung men det kan ju tyvärr drabba vem som helst. Vill inte unna den smärtan jag har till någon. Det är inte mänskligt alls. Väntar nu på tid till ortoped som ska stjäla min tid till ”kopian”. Behöver alla hjälp jag kan få för att bli väck med smärtan!

Ytterligare en tidstjuv är ett heldagsbesök till Linköpings Universitetssjukhus nästa vecka. Ska göra audiogram och balanslab. (Vad det nu är?) Har nu en del arbetsuppgifter på lager i det något överhettade minnesbanken som min ”kopia” ska få göra när jag är borta. Då slipper hon stå där helt handfallen och undrar vad hon ska göra. Själv undrar jag bara när jag ska få varva ner? Hinner jag med det under min semester?

9 juni 2007

Köttkudde...

Torrläggning och ”köttkudde” det är otroligt viktigt. Det måste man tänka på säger Sven.

Redan nu vet några vad jag pratar om och andra blir stora frågetecken. Var på en föreläsning i måndags om hur man skjuter med hagelgevär, teoretiskt. Jaktvårdsföreningen hade ordnat en mkt trevlig kväll med fika och med en mkt intressant och duktig föreläsare. Hade även lyckat få teckentolkar till denna. Kvällen var lyckad för min del.
Missade inte ett ord.

Nu är det till att under sommaren träna torrläggning med hagelbössan. Få den i rätt läge, där oftast axelbandet sitter och få ”köttkudde” på kinden. Öga, pipa och mål. Ledorden klingar i huvudet och man hoppas på att kunna träffa duvan. Måste öva! På med jaktkläderna i värmen! Svettigt värre, men det ska göras! Övning ger färdighet sägs det ju. Det borde ju stämma mycket bra. Måste öva och vara bättre än äldsta brorsan och farsan.

Trånade förresten verkligen efter den knallgula jaktkepsen som man självklart inte fick. Har inte alls så bra tur i lotteri. Det var kvällens pris vid det traditionella lotteriet. Bordsgrannen bredvid mig vann två och han var ordförande dessutom på Skillingaryds sidan tror jag. Orättvis! Nåväl. Det går ju fint med det orange bandet till jakten i höst, fast den lysande gula var ju så snygg. Matchar snyggt till de gröna jaktkläderna fast man själv ser lite blek ut i dessa färger. Blått, svart och vitt är bäst för min del som är ”vinter” enligt färganalysen. Fast någon gång ska det i alla fall bli knallgult på mitt huvud när jag jagar!

Förresten så hinner jag inte tänka på det knallgula nu. Det är torrläggning och ”köttkudde” som gäller. Jag ska klå äldsta brorsan och farsan vid lerduveskytte. Min tävlingsinstinkt har talat!
5 juni 2007

Med bävan...

Jag bävade verkligen för lördagen (1/6) som har varit. Funderade länge vad jag har gett mig in på. Hur kunde jag låta min dotter bestämma? Är det inte för många? Vad gillar de och äta? Är de väldigt kräsna eller är de glupska som bara den? Skulle vädrets makter stå mig bi? Nu är allt förbi och allt gick galant. Jag har genomgått en stor prövning som är av en helt annan värld. Ett barnkalas med totalt 17 barn i 2 timmar! Min dotter fyllde 5 år.

Vilka underbara ungar! Ja, de var så goa och gulliga allihop och de var till dagens ära utklädda till prinsessor, riddare och en prins! Själv tänkte man aldrig på att man själv kanske skulle också klätt sig som en drottning kanske?! Men det är ju barnens fest så det var nog lika bra det.

De har fått gunga, hoppa studsmatta och plocka blommor. De fick äta en massa gott som popcorn, saft, plockmat som grönsaker med dipp och köttbullar och korv på tandpetare, och till sist också en vaniljstrut. Många munnar att mätta men det gick så fint ändå trots lite spill.

Hundarna var superglada efteråt. De fick äta upp alla smulor kring bordet. Det var smarrigt värre.

Tack till er alla föräldrar att jag har fått låna era barn en stund! Nu dröjer det ett tag till nästa barnkalas för grabben som blir 9 år. Jag hinner pusta ut och förhoppningsvis blir det inte så fullt många barn då eller?
30 maj 2007

Ge ett positivt ord då och då

Pigg och glad, spontan och en otrolig toppentjej! Det är några av de positiva ord jag har fått i det hemliga kuvert som inte fick öppnas förrän på hemresan. Det värmde verkligen hjärtat och öppnade mitt sinne och fäste ett stort leende på min mun. Vad är nu orsaken? Jo, jag har nyligen varit på en hel vecka förbundskurs inom HRF (Hörselskadades riksförbund). Vid ett tillfälle fick vi i uppdrag att skriva ett positivt ord till varje deltagarna i kursen. En hemlig lapp skulle skrivas och läggas i kuvert. Det egna kuveret fick man inte alls titta i förrän man satt på tåget hem efter kursens slut.

Det gav mig en tanke att man bör ge ett positivt ord till var och en då och då. De uppskattar alla! Gör det gärna spontant och gör det på bemärkelsedagarna. Glöm inte och tacka själv, vifta inte bort det. Visst man kan bli lite generad och inte veta vad man ska säga. Men visst blir man själaglad, så ordet tack gör mycket.

Jag har sparat lapparna och tittar jag på lite då och då. Försöker lista ut vem som har skrivit de olika lapparna, för de är inte alls namngivna. Ser verkligen fram emot att få träffa deltagarna igen i höst. Då är det fortsättning på kursen, en del 2 och jag hoppas att kunna få visa min uppskattning till dem igen.
12 maj 2007

Vårkänslor och ischias

Visst har vi nu alla känt vårkänslor och mungiporna dras uppåt utan förklaring. Nu drar de neråt för regnet skull för det flesta. Våren behöver denna välgörande dusch, men mina mungipor drar neråt för annat.

När värmen kom tidigare i april så var man ute och vårstädade i trädgården. Tiden rinner iväg och det är ljus längre och det är ljus på morgonen. Väck med naturens skräp efter stormen Per och väck med de bortglömda sakerna från hösten, tidigare gömda under snö. Flyttade på stenar och fixade nya rabatter. Pågående renovering av golvet i ett rum och så hallen.

Nu har det straffat mig! Hade nämligen ont i höger ben strax under skinkan på baksidan av låret. Jag tänkte inte så mkt på det utan det skulle gå över om några dagar. Det var bara träningsvärk. Icke sa Nicke… Värken höll i sig och nu har det gått 2 veckor sedan dess. Ett läkarbesök har gjort och ett besked fick man. Troligtvis är inflammation i muskeln och/eller ischias.

Suck, det är inte alls kul med ischias. Tur nog så finns det ju värktabletter och sjukgymnastik.
Så det är lugna puckar nu för min del denna helg. Får inte bära och lyfta tunga saker. Absolut inte flytta på stenar och stockar och gräva eller kratta. Vad ska jag göra av klängapan, min dotter hon älskar nämligen och klänga på mig och det kan jag inte neka henne alla gånger. Sträng disciplin är inte min starkaste sida.

Ett första besök till sträckbänken ska göras nästa vecka. Kan tala om att det gillar jag! Har gjort det en gång tidigare för en påstådd ischias för ca 3 år sedan. Dock visade det sig vara diskbråck och jag fick till och med operera mig akut efter bara en veckas ihärdig smärta. Det var verkligen pinsamt för min del. Hade precis börjat nytt jobb och hann bara jobba i 4 dagar innan jag åkte in. Vad gör man? Naturen hade sin gång och det kunde jag inte påverka.

Nu hoppas jag verkligen att det är ischias denna gång och inte ett återfall. Får se hur veckan löper och hur sjukgymnastiken hjälper mig. Få ta och göra flera promenader så varför inte göra en tipspromenad någon dag?

3 maj 2007

Fullt upp men ändå inte

Det händer inget just nu för stunden eller så händer det massor. Det har varit en massa evenemang i Skillingaryd det här månadsskiftet som Valborgsfirande och 1 maj. Deklarationen skulle lämnas in senast midnatt den 2 maj. Cirkusen har kommit till stan, koutsläpp och tipspromenader.

Det har hänt och händer massor omkring men för en själv har det inte hänt någonting. Den här helgen för min del har jag varit hemma med halsont och en förkyld flicka. Nu när jag är på bättringsväg så har grabben blivit sjuk med feber och halsont.

Ingen Valborgsmässobrasa för tredje året i rad sedan vi flyttade hit. 1 maj, vad ska man demonstrera för eller mot? Tillhör nog den generationen då 1 maj inte är så viktigt i dagsläget.

Deklarationen, för den delen, är inlämnad för länge sedan. Faktiskt någon dag efter man fick hem dessa gula papper i brevlådan. Bättre att få det gjort än att vänta med det in i det sista.

Cirkusen har kommit till stan och allvarligt så tror de att man missar deras reklam hela tiden och sätter därför upp det på varje ledig lyktstolpe. Det går väl bra med varannan och var tredje. Då kan jag blinka varje gång jag åker förbi. Kör omvägar nästan för att barnen inte ska veta, för det är så dyrt och gå på cirkus.

Koutsläppet – att släppa ut kor på första vårbetet. Reklamjippo från Arla? Roligt är det i alla fall för barnen och alla andra som älskar kor. Undrar om man inte kan släppa ut korna tidigare än kring början på maj?

Tipspromenader, ett mycket vanligt nöje här i trakterna. Jag är imponerad av dem som kan komma på alla frågor. Jag gillar tipspromenad, men aldrig varit med på någon. Någon som har lust och säga till mig och hänga med?!

24 april 2007

Fågelläten, ljuvligt eller plåga?

Detta med fågelkvitter är något som jag inte riktigt kan förstå mig på. Orsaken är att jag inte hör det alls. Nja, några fåglar kan jag höra men jag skulle inte vilja kalla det kvitter. Jag kan höra skatan skräna och göken gala. Undrar bara varför man säger att göken gol? Den säger ju ko-ko och inte kukeliku. Eller säger man kanske inte att göken gol? Reserverar mig för missförstånd från min sida.

Nåväl, detta med fågelläten, så händer det nyligen när jag var i Uppsala. Det var en av de varmaste dagarna där och jag och två kollegor satt ute och pratade i den ljuva kvällsvärmen. Jag sitter som alltid strategisk placerat så att jag ser bådas ansikten utan problem. Nu var det så att jag hör ett ljud som jag inte hört förut. Fixar lite lätt med hörapparaterna för att justera volymnivån. Men det lät fortfarande och samtidigt försöker jag hänga med i diskussionen.

Till sist ger jag upp och frågar om de hör något upprepande läte eller ljud. För det är ju inte något fel på mina digitala hörapparater. Ja, får jag till svar. Det är en koltrast som sitter i trädet ovanför och drillar. En koltrast, sa jag. Var? Till sist såg jag den och talade om att jag aldrig någonsin hört en koltrast förut. Det kunde jag inte med mina gamla apparater men med dessa nya kan jag det. Tekniken har verkligen gått framåt! Det tyckte den ena kollegan att det verkligen var roligt att jag kunde få höra koltrasten. Tyvärr sa jag. Jag tycker det är irriterat. Gissa om att man får förvånade miner av kollegorna.

Inget illa om koltrasten, det är en fin fågel, men det var verkligen irriterat för min del att höra denna drillande, mitt i ett samtal som man lägger sin koncentration på.

Får se om jag kan höra fler fåglar nu under våren, antingen njuter jag av det eller plågas.
21 april 2007

Imponerad!
Måste få säga att jag är mycket imponerad av Jan Bylunds sätt att hantera tolkarna. Var ju i Uppsala under två dagar på en konferens och där var Jan Bylund moderator på konferensen. Han hanterade situationen utmärkt när jag hade mina tolkar på scenen och jag bänkad på första plats. Ni skulle ha varit med!

Många gånger så blir de som ska föreläsa lite störda eller tappar tråden eller en aning smått rädda när det står en tolk en bit ifrån och rör på händerna. De som ska lyssna har ju ögonen på tolkarna och undrar vad de ska göra och vad som händer här näst. Nu så avdramatiserade Jan Bylund det hela. Han riktade uppmärksamheten mot dem en kort stund med lite skämt och sedan var det inget mer med dem. Så himla skönt. Mina tolkar får jobba i fred. Föreläsarna kan föreläsa och det har varit mycket bra föreläsningar under dessa två dagar.

Ska tjata mer om Jan Bylund. Senare på eftermiddagen fick han sin lilla stund och köra sin standup komik. Gissa vilka som blev indragen i detta?! I alla fall några minuter så var det självklart tolkarna och jag… Tyckte det var riktigt kul!!!

Flera gånger under dessa två dagar har jag fått tillfälle och prata med Jan Bylund. En mycket trevlig norrlänning. Nu är jag en hängiven beundrare. Undrar om det bara går och hänga med på tv när han pratar fort men tydligt. Det måste vara textat!

Jag är i alla fall imponerad av hanteringen av tolksituationen på en sådan stor tillställning.

16 april 2007

Nu åker jag till Uppsala…

Gissa om att det blir skönt och lämna det lilla kaoset hemma! Vi har rivit golv i helgen och är inte färdig på långa vägar… Innan det ena rummet ens är klart har vi redan satt i gång med att riva nästa golv. Vi måste nog vara universalmänniskor för att klara det.

Barnen stannar hemma med pappan medan jag är på tjänsteresa. Får se om Lars (maken/pappan) hinner göra något mer under vardagskvällarna och helt ensam med barnen.

Nåväl, nu slipper jag se det ett par dagar och får väl se om någon förändring har skett medan man har varit borta. Jag vill gärna lägga det nya klinkers, jag köpt under påskhelgen, nu.

11 april 2007

Vilse på byggvaruhus!

Som det flesta vet så poppar det upp nya lågprisbyggvaruhus lite här och var. Nu senast är det två nyöppnade i Värnamo. Självklart måste ett besök göras, i alla fall i en av dessa två.

Åkte nämligen till Värnamo på annandagpåsk och gjorde ett besök för att se om det blir några klinkers med på vägen hem. Fick tips av min mamma att det fanns snygg klinkers som ser ut som sjösten för 98 kr/kvm. Hon hade varit där dagen innan och kom tänka på mig som nu slipper en sväng ner till skånska Ekeby i närmsta taget.

Vilken ordning och reda det är i dessa nya byggvaruhus. Tyvärr så hittar jag inte, som förstagångsbesökare. Innan jag åkte fick jag i uppdrag av min man att köpa 4 eller 5 tumspik och det hittade jag inte alls! Gick förbi målaravdelningen och VVS och brädor av alla slag och självklart klinkers och kakel. Men inte spikar! Antingen letade jag halvhjärtat då jag mest var ute efter klinkers. Jag tar i alla fall och frågar en som satt i kassan.

Vad hör jag? Inget! Stod visserligen 3 meter ifrån så det har väl förklaringen. Nä, dumma jag ska egentligen komma närmare och ha verklig ögonkontakt. Jag vet ju mitt eget problem. Jag hör inte allt. Tur nog så ser jag, en arm pekar ditåt. Alltså min direkta tolkning… Spikar finns åt detta håll i denna byggnad. Bland flera hyllor, någonstans.

Jag tar chansen! Jag ger mig på en vilsen upptäcktsfärd igen och ser att jag har varit på målaravdelningen och det var åt det hållet hon pekade. Alltså måste det vara nära, någonstans. Förbi målaravdelningen och jag tar första bästa rad in mellan hyllorna och ser skruv! Bara en massa skruv... Här borde det var mkt nära och tar nästa rad och upptäcker annat som inte är spik och inte heller skruv. Var tog nu spikarna vägen? Vänder tillbaka och glor på alla dessa skruvar.

Jippi, nu ser jag spiken! Det var bland alla skruvar och det var slut det flesta men 3 kartonger står kvar och är de nu 4 eller 5 tum? Ringer maken… Rabblar upp vad jag ser… Det står ju inte tum någonstans på dessa kartonger… 100x3,5 och 125x4,0 annat står det. De ser grova ut och lagom långa för den delen… Alltså de 100x3,5 jag tar 2 pkt. För det var det enda som var kvar. Nu ska man inte snacka mobil även om jag kan höra min man till en viss del. Aldrig lär jag mig, snacka inte viktiga saker om spik och sådant man själv inte hajar i en mobil. Förresten gör aldrig det. Skicka iväg gubben eller annan sakkunnig på det uppdraget i stället om man inte får ha självaste spiken med sig.
Det var tabbe nummer två. Första tabben var 3 meter avstånd när man frågar, helt galet och så andra tabben är mobilen, som är utmärkt SMS-sändare och mottagare.
Tror ni att jag gör en tabbe nummer 3? Det får ni fundera på för jag fick i alla fall hem 7 kartonger klinkers, på totalt 15,75 kvm, hem utan hjälp och jag handlade själv.
5 april 2007

Glad påsk och pyssel i trädgården

Ser verkligen fram emot påsken! Lite längre ledighet får man med mkt god mat! Nu denna påskhelg kommer vi att ha fullt upp med att riva, bygga och renovera. Tillåter vädrets makter att jag får pyssla i trädgården med att plocka stenar till trädgården så gör jag det med all säkerhet.

Jag har fått reaktioner på att varför plocka in sten i trädgården när man har så mkt sten runt omkring i detta underbara stenrika landskap. Brukar säga att vi är ”stenrika” i den bemärkelsen, inte i pengavärlden.

Vad gör jag med all sten egentligen? Jo jag har tidigare byggt en ”skyttevärn” som min bror elakt kallar den för. Det är en upphöjning av en rabatt egentligen där det är en schersminbuske planterad. Jag har också lagt en låg och lång stenslänt där det finns lite allmogeskrot, skulle jag kunna kalla de, på. Vinterhärdiga och skuggtåliga växter får växa där.

Nu är det är på gång en ny stenkantrabatt bredvid ”skyttevärnet” för att minska lite grann på gräsmattan som numera är fullt med mossa denna årstid. Var kommer all mossa ifrån egentligen?! Var får man tag på mossrivare? Att kratta runt med en stålkratta är nog ingen höjdare för min del.

Får se om jag kan höra några fåglar kvittra med mina ”ultramoderna” digitala hörapparater. Annars nöjer jag med tranan som ibland går på ängen och letar grodor eller de envisa tjatiga kråkor och skator.

Glad påsk till er alla och njut av vädret som lovas bli varmare inom kort och god påskmat.
29 mars 2007

Val av olika slag…
Vissa saker i livet kan man inte ens välja för det är redan förutbestämt. Andra saker kan man välja under i livets gång, en del är enkla val och andra svårare.

Häromdagen skulle jag köpa nya skor åt mitt äldsta barn, Viktor. Han har sprungit runt med gummistövlar i detta härliga vårväder och på ena stöveln är halva sulan borta. Inte så alls lyckat i regnväder skulle jag tänka mig. Men där på hyllan finns det ju mängder av skor att välja mellan. Viktor vet vad han vill ha medan jag känner att det ska vara något som passar, inte allt för dyrt och helst av allt hållbart. Han valde ett par och dem vill han ha. Ingen beslutsångest alls som jag ibland kan ha.

Tidigare hade jag sett till och köpa nya skor åt mitt yngsta barn Monika. (Har bara två barn förresten.) Hon nästan kastade sig över ett par skor som hon bara måste ha. Nu var jag tvungen och gripa in för här tänker jag mer praktisk. Hon gå på dagis och det vore ju lämpligt att det är skor som hon kan sätta på sig själv utan hjälp. Från basketvariantmodell till enkla snygga guldskor med rosa inslag lyckades vi hitta. Jag är nöjd och Monika är superförtjust.

Det har varit enkla val för barnen och jag ser att de kan välja. Jag känner mig trygg som mamma och hoppas att de fortsätter och välja i livet vartefter som. Hoppas att de väljer med både hjärta och förnuft både i enklare val och i de svårare valen.

Jag har själv nyligen stått i valens vägskäl och det har inte varit lätt. Dock känns det i alla fall rätt för mig nu när jag har valt. Jag har inte bara följt förnuftets val utan även mitt hjärtas val. Ett nytt skede i livet börjar så småningom och jag ser med ljus framförsikt på det och känner mig säker. Visserligen kommer jag att sakna det trygga och säkra som jag har idag och som jag kommer att lämna med viss vemodighet.

När jag ser tillbaka så är det ibland lätt hänt att man kanske tänker vad skulle ha hänt om jag valde på annat sätt. Av någon anledning så har jag inte gjort det. Vissa saker kan man bara inte ändra på hur gärna man än vill utan du kan bara påverka nuet och förhoppningsvis även framtiden.

Lycka till med era egna val små som stora följ både förnuftet och ditt hjärta.

24 mars 2007

Fortsättning följer… Svar på textningen.

Jag lyfte på ändan och skrev e-post till TV4:s tittarombudsman Janne och har faktiskt fått svar!!! Snabbt svar, redan dagen efter, var det ju men inte när det gäller textningen!!!
Så här skrev jag ordagrant till TV4:s tittarombudsman…
Hej Janne.
 
Nu har jag tröttnat på att textningen inte går i fas med talet.
Jag brukar titta på Bygglov bland annat och text-TV är en självklarhet för mig som är hörselskadad.
 
Problemet är att själva textningen kommer före talet, allt för mycket före talet, just på era textade program. Så texten försvinner också innan de ens talat färdigt.
 
Det händer inte på SVT kanaler eller på Kanal 5. Varför är det så? Det är väl inga större problem och få det i fas? För det kan inte vara fel på TV:n då det inte är sådant problem på de övriga kanalerna som jag har angivit.
 
Det har nu skett efter den digitala övergången i vintras och nu har jag tröttnat på detta.
 
Tacksam för svar och hoppas verkligen på att det åtgärdas.
 
Hälsningar från Therese Fornstål, hörselskadad och boende utanför Skillingaryd.

Självklart så får ni också veta svaret…..
(OBS, Janne har skickat denna e-post vidare till dem som sysslar med textningen så det är en annan som svarar.)

”Hej !
 
Vi vet om att vi har detta problem med Text-tv synkning.
Det är ingenting som har uppkommit efter digital-tv omläggningen.
 
Vi har ingen snabblösning på problemet men jobbar vidare för att lösa detta så fort som möjligt.
 
Så klart vill vi inte att det skall vara så här och ber om ursäkt för att vi ej kan servera synkad text-tv text.”

 
xxxxx

Vad ska man säga nu?! Jag är ju nöjd med att ha fått snabbt svar. Jag har fått veta att de vet om problemet och jobbar med det. Men hur snabbt kan de ordnas?! Eller hur långsamt kommer det att gå?
Ska jag lägga det på is och tålmodigt vänta eller ska protestlista skrivas? Eller så struntar jag Bygglov?

23 mars 2007

TV-seriefreak!

Jag måste ABSOLUT titta på CIS på måndagar, House på tisdagar, Lost på onsdagar, CSI Miami på torsdagar och Criminal Minds på fredagar Samtliga börja klockan 21.00 och det är min tid! Ungar måste vara i sängs innan dess, vilket de inte alltid är, i alla fall inte på fredagar. Ingen telefon får absolut ringa efter 21 heller.

Det är handling, drama, oförutsägbara händelser och förutsägbara händelser, massor med olika känslor och bäst av allt bara en ren avkoppling efter vardagens arbete och rutiner.

Ratar dokusåpor på svenska! Ratar även de engelskspråkiga dokusåpor i och för sig. Men svenska serier brukar jag undvika om det inte är textade! Så självklart tittar jag på Antikrundan, Äntligen hemma (fast det är inte lika bra som förr), Bygglov, Så ska det låta och vad mer? Bara det är text-TV till dessa program.

I och för sig snart så ratar jag Bygglov om inte textningen sköts bättre på TV4. Vad jag har förstått och hör för den delen så är texten före talet!!! I alla fall på min TV och bara på TV4. Ska skriva och klaga omedelbart!!! Undrar om det åtgärdas! Har ju inte lyft på ändan för att skriva till TV4 och opponera mot deras urusla textningsmaskin. Nu gör jag det och fortsättning följer...
15 mars 2007

Vårkänslor!

Visst har vi nu alla känt vårkänslor och mungiporna dras uppåt utan förklaring. Det är helt underbart med våren. Krokusar blommar och man ser knoppar sticka upp som senare ska bli påskliljor. Hjärtat spritter i språng och solen kittlar härligt på näsan.

Jobba, vad är det! Man ska vara ute och bara lapa sol. Känna värmen sprida sig i kroppen och höra våren ”prata”.

Vårstädningen är en fröjd att göra om man är ute i trädgården. Tiden rinner iväg och det är ljus längre och det är ljus på morgonen. Väck med naturens skräp efter stormen Per och väck med de bortglömda sakerna från hösten, tidigare gömda under snö.

Tvätten kan torkas ute i hopp om att verkligen bli torra och inget regn ska dyka upp.

Barnen kan skickas ut på upptäcksfärder och leta efter den första tussilagon i någon solig dikesgren. Leka med barkbåt i bäckens porlande och forsande ström.

En underbar start på våren har vi fått nu!

Glad vår till er allihopa!
6 mars 2007

12-dagarsvecka...

Det känns som att både helg och arbetsveckorna är för korta! Eller är det så att helgerna är för korta och arbetsveckorna för långa? Eller är det tvärtom? Förvirrat är det i alla fall för min del. Just nu skulle jag vilja ha längre helger och längre veckor… Det går inte ihop i mitt huvud. Skulle vara skönt med 5 dagar helg och 7 dagar arbete… Nä, tror nog inte det… Men 5 dagar helg och 5 dagar arbete… Vilken lyx! Tyvärr så går det ju inte när en vecka endast har 7 dagar.

Månaden februari bara svepte förbi med sina 28 dagar. Tänk att det gör så mycket att inte ha 30 alt 31 dagar i en månad. Det är ju hela 2-3 dagar färre än ”vanlig månad”. Då skulle det inte skada om en vecka hade 5 dagar i stället för 7 dagar. Det skulle nog inte alls få gehör men om vi lägger på 2 dagar från 7 till 9 dagar på en vecka i stället?! Nä…

Ibland har jag riktigt knasiga funderingar som ger mig huvudbry. Låtar som dyker upp och jag kan plötsligt rabbla upp multiplikationstabellen och prata för sig själv i huvudet. Psyken nästa, men jag är i alla fall normal. Fast definiera ”normal”. Det är nog ingen som egentligen kan göra det. Vad som är normalt för mig kan ju vara helt onormalt för en annan. Man kan ju säga att min hörselnedsättning är helt normalt för mig och att bli helt hörande skulle vara onormalt för min del. Det skulle kännas naket bakom öronen! Samma känsla som att vara utan sina glasögon. Fingret skulle dras längs näsryggen för att räta på glasögon som inte finns där.

Det är ju inte bara hörapparaterna som är normalt. Jag har ju vuxit upp med dessa och hörselskadan är en del av min identitet, den person som jag är idag. Det är en lång process för varje människa att utvecklas till den man är i dag och den man blir i framtiden. Man kan alltid förändras och det gör man genom aktivt val.

Valde att titta på ”Andra chansen” i helgen! Skojigt och verkligen nervslitande! Ville absolut inte att Uggla skulle vinna även om han är duktig med sina texter. Ville absolut att Nanne skulle vinna med ”Jag måste kyssa dig”. Den låten får vi hör ett tag framöver i alla fall. Vem minns inte ”Avundsjuk” och ”Håll om mig”. Fast hemma tjatar min dotter om ”Jag ljuger så bra” och så jag köpte skivan med alla schlagerlåtarna från 2006 där Linda Bengtzing är med. Nu hör jag inget tjat längre…
27 februari 2007

Stockholm i mitt hjärta

Var i Stockholm förra veckan den 20-22 februari. Det var KALLT och RÅTT! Brrrr… Har verkligen glömt bort att det kan vara så rått i Stockholm. Det är ju egentligen logisk att det är rått, för huvudstaden ligger ju vid kusten. Var tvungen att köpa mig en extra tröja, för att jag frös och så halsduk, den andra glömde jag hemma. Dock fick ju hela Sverige en ordentlig köldknäpp fast de i norra delen av landet är ju vana, tror jag.

Inte hann jag se så mycket av Stockholm, som ligger nära mitt hjärta trots att man är ”smålänning” numera. Det blev en sväng på Medborgarplatsen i alla fall och in på Saluhallen där. En god kopp kaffe med bakelse till på ett café med en god vän hann jag också med. Lite tid men mycket snack var det. Resten av tiden gick åt att lyssna på offentlighet, sekretess, och bevara och inte bevara. Intressant var det visserligen och mycket uppfrächande information av tidigare kunskap inom det område ”Bevara eller Gallra”.

Fyllde år gjorde jag också när jag var i Stockholm. Ett år som är så udda som det kan vara, ett tal delbart endast med 3, (och 11 också för den delen). Nu kan ni gissa hur gammal jag är! (Det sista med 11 blev nog för lätt.)
Snökaoset visade verkligen upp sin galna sida men för mig var det positivt i alla fall. Tack vare den, snökaoset alltså, så fick jag åka 1:a klass hem fast jag hade 2:a klass-biljett. Det tåg som jag skulle åka med hade gått sönder och de lyckades trots allt ordna ett nytt tåg men det var 2 vagnar färre för resten är ju upptagna eller annat p.g.a. snökaoset. Detta innebar då för min del att den vagnen jag skulle åka med fanns inte och man fick höra att man får ta den lediga plats som fanns. Går till första bästa vagn och det är 1:a klass (för alla trängs vid de vagnarna som var närmast ingången) Så vips så var det platser att välja och vraka mellan. Lugnt och skönt var det och det var bra även om man inte fick middag serverad så var det bra i alla fall. Fast en sak gillar jag inte… X2000, jag mår alltid illa av att åka med det snabba tåget.

Visst, jag saknar Stockholm men jag vill inte flytta tillbaka!
13 februari 2007

Melodifestivalen i lördags...

Nu har jag följt den andra delfinalen av melodifestivalen! Tyckte det inte fanns någon direkt uppstickare denna gång men Marie Lindberg var duktig och jag tycker det var bra att hon kom direkt till Finalen i Globen. Det var verkligen en rysare när man skulle få veta hur röstningen hade gått till.

Jessica Andersson gjorde ett bra jobb men det kändes inte riktigt vass. Hoppas att det går bra för henne ändå i Andra Chansen. Det blir en tuff konkurrens där tror jag.

Jag följer definitivt den tredje delfinalen på lördag!
8 februari 2007

Mycket har hänt...
Magsjuka, Jubileumsfest, Delfinal av Melodifestivalen och förkylning. Allt detta inom loppet av en vecka. Att man orkar!
Var orolig för att jag inte kunde vara med på den stora Jubileumsfesten den 2 februari. Hade i god tid ordnat barnvakt och till och med chaufför. (Tack, mamma och pappa!) När min son Viktor blev magsjuk tänkte jag att det kommer att gå över. Inte att jag skulle få det! Samma kväll blev jag sängliggande med hinken bredvid sängen och mådde verkligen dåligt. Sängen blev min värld för en dag. Men som sagt efter regn kommer solsken! Kunde återgå till jobbet en dag senare men ett moln täckte solen snabbt. Lars min man blev magsjuk! Nä, nu blir det ingen fest tänkte jag. Som tur var så skingrade molnen sig och vips så kunde vi gå och njuta av festligheterna. Underhållning, mat och musik och det var definitivt hög volym! Tur att jag hade mina hörapparater på programläge 2, läppavläsning, teckenspråk och förstående bordsgrannar. Tror nog att det har räddat min kväll. Var verkligen pigg och glad efteråt när vi kom hem igen. (Brukar annars vara mkt trött med huvudvärk och vill bara sova.)

Nu undrar ni nog säkert vad mina mirakelprylar med programläge 2 gjorde. De dämpade och sållade bort en mycket stor del av bakgrundsljudet. En underbar känsla var det verkligen. Tänk er att sätt in två öronproppar eller ha på hörselskydd på er men samtidigt ändå höra vad folk pratade om, i alla fall ganska bra. De gjorde mina hörapparater och sedan att jag har fördelen att kunna läsa på läpparna och teckenspråk gjorde inte saken värre.

Melodifestivalen i Jönköping såg jag hemma från soffan. Man ser ju klart mycket bättre och så är sången textad (om man sätter på text-TV). Anna Book och Tommy Nilsson var mycket duktiga och bra texter var det verkligen. De två kommer att gå långt i finalen i Globen, tror jag. Samma kväll känner jag att jag har ont i halsen. En förkylning på gång… Nu sitter jag här med snuvig näsa och bara hoppas på att det ska gå över. Har ingen lust att vara mera sjuk igen. Föreläsning nu på em. på Fenix, en träff med bekanta direkt efter och senare husförhör i kväll. Semlorna lockar på fredag på jobbet och självklart vill jag se nästa delfinal och se om Jessica Andersson är lika duktig som hon var på Jubileumsfesten.
20 januari 2007

Stormen Per hjälpte till…

Nu har det hänt igen att en storm dragit förbi och över de småländska trakterna! Nu var det denna gång den norskdöpta stormen Per. Vi i Sverige döper inte stormarna alls utan det är Lillebror Norge som gör det. För nästan för exakt 2 år sedan kom ju Gudrun och blåste förbi med sina krafter.

Vi tog det hela med ro denna söndag när ”Per” knackade på dörren. Vi hade det riktigt mysigt måste jag säga. Stormen Per hjälpte verkligen till att foga samman familjen för en kväll med riktigt mys och sällskapsspel. Vi skulle kunna tänka oss att ha ”strömavbrott” en gång i månaden för att uppleva detta igen. 2 år är ju verkligen en lång tid!

Vi spelade bland annat ”Cluedo”, A-Ö och gjorde gissningslekar i stearinljuset och värmen från vedspisen. För en gång skull satt vi länge vid middagsbordet i köket och lyssnade på nyheterna på batteridrivna radion varje halvtimme. Ingen gick från bordet för att se ”Bolibompa” eller Rapport. Inget dataspel eller PS2-spel. Utan vi hade en riktig gemenskap tillsammans, vi 2 vuxna och 2 barn. Hundarna låg vid fötterna under bordet och katterna kurrade ihop sig på sina favoritplatser.

Då och då lyssnade vi verkligen på stormen och visst tänkte vi hur länge skulle vi vara utan ström och telefon denna gång. Blir det lika lång tid som tiden efter Gudrun, mer än 10 dagar? Vi hoppades på att det inte skulle vara för lång tid för det kan tära på krafterna när man inte är så van vid att umgås så tätt och länge.

Visst hade vi verkligen mysigt den kvällen och vi blev också glada att strömmen kom tillbaka redan efter ett dygn. Men nu längtar jag efter ett ”strömavbrott” igen och kanske kommer det under helgen men det får vi verkligen hoppas att det inte gör. Tror nog det är bäst att vi lär oss själva att umgås mer på detta sätt som vi har gjort under stormen Gudrun och Per utan hjälp av naturens krafter.

Kanske ska vi göra ”strömavbrott” bara för TV:n och Datorn för några timmar någon gång under året mörkaste del och bara umgås!
5 januari 2007

Redan 2007!

Jaha, nu är det år 2007. Redan! Allt har bara flutit förbi, julen, nyåret och trettonhelgen. Inte har det kommit snö heller och köldknäpparna är väldigt få, än så länge.

Har jobbat i mellandagarna och det känns riktigt bra.
Förresten håll med om att det låter lite konstigt och säga ”har jobbat i mellandagarna”. Har jag jobbat på natten eller? Men i mellandagarna i alla fall så är det lugnt här när inte alla är på jobbet. Jag slipper alltför mycket ljud och speciellt för mycket prat. Inget fel med att samtala och så men ibland är det så ansträngande att lyssna upp till 6 timmar varje dag. Förresten är jag glad att jag kan stänga av hörapparaterna ibland, eller åtminstone sänka volymen på mina små finurliga apparater.

Fördelar väger med nackdelar, så är det ju ofta. Det händer ju ibland att jag inte svarar bara för att jag sänkt/stängt av mina ”öron”.

När jag var yngre, då jag bodde i Stockholm med min mamma, pappa och tre äldre bröder, så kunde det vara riktigt kul och ge kommentaren ”tänk för att jag gör det” till den som sa ”hör du illa eller?”. Ibland ville man ju inte lyssna på tjatet från föräldrarna eller på bröderna försök till uppmaningar. Jag kan själv trots att jag hör dåligt var nog mina tankar. Tänk för att jag gör det.

God fortsättning!
16 december 2006

Deppigt men ändå glädjerikt!

Nu är jag så deppig på dessa eviga regn dag för dag! Inte en ynka snöflinga! Det kom förut i november och det försvann lika fort. Då var jag faktiskt glad över att det försvann men nu vill jag verkligen att det ska komma och lysa upp den gråa tillvaron när julen närmar sig med rasande fart. Tur att det lyser upp överallt med adventsstake och adventsstjärnor och lysande snögubbar och tomtar. Det måste nog trots allt överväga mot det gråa vädret när vi inte har någon snö.

Deppigt värre är att min radio på bilen inte fungerar! Inte så att jag lyssnar på radio varje dag utan jag hör på radio. Vadå nu?! Jag hör och lyssnar inte eller? Gillar verkligen och känna rytmen, takten och melodin i musiken och sången den är inte så viktig för mig. Kan ju inte följa texten alls. Ska det fungera så ska jag ha texten framför mig så kan jag följa sången och hur trafikfarlig jag skulle vara då? Ha texten på ratten och samtidigt hålla ögonen på vägen. Nej, jag provar inte. Jag är glad för att CD-spelaren fungerar så att jag kan lyssna på musik i alla fall men det bli lite tjatigt med samma skivor hela tiden. Fram med ny musik och häng med i takterna.

Det känns deppigt nog att året är snart slut. Har jag hunnit med allt jag tänkt hinna med? Hoppas det men annars har jag ett nytt år och bita tag i. Smaka på årtalet 2007, det nästan sjunger fram lugn och harmoni. Prova själva och säg högt 2007 (tjugohundrasju) och dra ut betoningen på sju. Det svänger skönt och inte lika kort som 2006.

Lucian har redan lyst upp och luciasångerna har tystnat. Det blev ju lite deppigt, nåja nästan! Julsångerna ljuder för fullt överallt. ”Stilla natt” och ”Gläns över sjö och strand” fick man ju höra på Lucia och fortfarande kan jag lyssna på det hemma. ”Merry Christmas” är det någon som kan den texten? Där skulle jag vilja kunna hänga med genom att ha texten framför mig.

Julafton firar vi hemma och själva, lite trist men ändå så skönt och få fira julen i lugn och ro utan att ta hänsyn till alla hela tiden. En lugn och trevlig familjestund och kanske nya egna traditioner kommer att tas fram. Vem vet? På juldagen ska det bli gott med anka hos mina föräldrar. Det smaskas i munnen när jag tänker på ankan goda smak och dess knapriga skinn.

Nyåret! Ja det deppiga är att jag inte vet ännu vad som kommer att hända. Trots det så är det ju riktigt spännande och se om det blir någon överraskning eller snabba planer kort inpå. Tror nog ändå att året slut blir riktigt bra och nya årets början lika så.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
11 december 2006

Telefon och röster

Ringde häromdagen till min bror Michael, även kallad Micke, som bor i Forsheda. Hade lite funderingar kring resor upp till/från Stockholm. Det behövs transporter för julklappar neråt/uppåt nu när julen närmar sig med fart. Posten är ju dyr!

Det var en röst som svarade och jag hade förmodligen omedvetet ställt in mig på att Micke skulle svara. De har ju nummerpresentatör som allra flesta har numera, tycker jag. Jag har ju också ett minnesregister i huvudet som lärt känna igen rösterna på min familj. Rösten lät som Micke och jag frågade genast hur läget var. ”Jo, bra.” Får jag till svar. Varningsklocka ringer… Något stämmer inte! Förvirring uppstår för mig. När jag är förvirrad så kan jag verkligen babbla på. Tyvärr så minns jag inte riktigt vad jag sa men på slutet av meningen så var det ”… är det du Micke?” Rösten svarar: ”Nä, vänta…” Vad nu då, tänker jag snabbt, var det Fredrik eller? Men så låter inte han.

Micke tar nu telefonen och klockan i huvudet har slutat att larma. Nu är det verkligen rätt person jag pratar med. Rösten låter som detsamma och som personen innan men ändå är det rätt nu. Troligen är det sättet ändå han pratar på. Jag säger till Micke. ”Var det Fredrik? Han låter som du! Har han hamnat i målbrottet? Gissa om… Det har tonårspojken gjort (eller?)… Nu skäms jag! Hörde inte skillnaden på min bror och hans son!
(Får reservera mig för eventuella fel här då jag inte uppfattar allt som sägs, eller hur Micke.)

Nu har det inte den enda gången jag inte kan skilja på röster. Har faktisk svårt att skilja på rösterna hos min pappa och alla mina tre bröder. Ja, i alla fall via telefon. Nu är det ytterligare en person och lägga på röstregistret med snarlika röster. Känner lite obehag inför detta. De har använt detta mot mig en gång faktiskt. Några bustreck får man stå ut med som lillasyster.

Värst är det när alla bröderna befinner sig hemma hos pappa och mamma. Ja, det händer inte så ofta som tur är. Mina andra två bröder bor i Stockholm och brukar komma ner och hälsa på då och då. Ett tillfälle i somras så var båda bröderna nere. De brukar svara i telefon och de säger som alltid ”Hos Jansson”(Hoppas jag.) Ibland hör jag det och ibland inte. Vid det tillfället så var det Peter (eller Björn) som svarade men jag trodde det var Pappa. Som oftast säger jag ”Hej pappa!” Denna gång spelade brorsan med. Ja, ni kan förstå hur komiskt det är för Janssonsidan, när det väl uppdagas att jag har pratat med Peter och inte Pappa. (Eller var det Björn?)

Att det händer och alla fattar att problemet ligger hos mig gör inte så mycket men ibland så tycker jag det är så pinsamt när de utnyttjar mitt hörselproblem. Vet att det är syskongnabb och trots allt så jag tar det med en klackspark.
9 december 2006

Tro inte att jag är galen...

 ”Aliquando et insanire iucundum est” – Ibland är det skönt att få vara galen.

Tro inte nu att jag är galen! Men det är ett utryck som jag gillar. Det får mig att tänka på varför ska man behöva vara ”normal”? Vad är ”normal” egentligen? Den frågan kan man ställa sig lite då och då.

Skulle jag vara normal om jag försöker vara ”normalhörande” fast jag är hörselskadad. Det skulle vara helt galet. Tro mig! Ni skulle tycka direkt att jag är knäpp. Lite tossig i huvudet.

Ta en situation där jag nu kanske sitter på café och tar en god kopp kaffe med bakelse till. Vid bordet bredvid sitter ett yngre par som inte vet att jag hör dåligt. De upptäcker att sockret är slut på deras bord och sneglar över på mitt bord för att se om jag har socker, vilket jag har. De ber då mig om sockret och vad händer... Jag hör inte! De höjer självklart rösten och säger ”Ursäkta”.

Men jag hör fortfarande inte. De lutar då sig framåt och höjer rösten ytterligare. Till sist får de ett svar från mig. ”Förlåt vad sa du, jag var i andra tankar.” Jag har försökt dölja att jag faktiskt inte hör genom att säga att jag har varit i andra tankar fast jag inte ens gjorde det.

De ber om att få sockret och här försöker jag höra vad de faktiskt sa och uppfattar annat. Räcker över servetten. Nu har fröet hos de yngre paret redan vuxit till en rejäl planta. Konstiga människa! Ge oss en servett när man bara vill ha sockret! Hon måste vara tossig i huvudet. De reser sig då upp och tar sockret direkt från bordet i stället. Vem skäms? Ska det vara jag det?! Säkerligen om jag låtsats vara ”normalhörande”.

Det är en situation som inte har hänt mig, än och jag hoppas också att det inte ska hända. Tänk efter, det skulle inte vara omöjligt att det verkligen hände.

Vad skulle jag göra?! Ja, självklart säger jag när jag hamnar i sådan situation. ”Förlåt vad sa du, jag hörde inte.” De upprepar frågan och kan det vara så att jag fortfarande inte hör och nu ser jag verkligen ut som ett stort frågetecken! Jag har i alla fall uppfattat att det är något de vill ha. Sträcker ut handen och pekar mot exempelvis sockret eller kanske vattenkannan. ”Är de det ni vill ha?” Nu kan man få ett svar som är ja eller nej. Till sist får de i alla fall sockret och för min del är det bra och förhoppningsvis för det andra paret också. Jag har inte ”spelat” hörande och visserligen har jag inte sagt heller att jag är hörselskadad. Bara sagt ”Förlåt vad sa du, jag hörde inte”.

Nu undrar ni säkert vem denna nya bloggare är! Therese Fornstål heter jag och bor i Linnås utanför Skillingaryd sedan 2003. Trivs verkligen bra ute på landet med familjen och hoppas verkligen på att vara en flitig bloggare här och då får ni verkligen lära känna mig mera.