Blogg Mattias Ivarsson www.skillingaryd.nuStartsidan för blogg

Mattias Ivarsson
Skillingaryd

Jönköpingsbo som är skillingarydsbo sedan 2004. Bor i ”Blendas” i Häradsköp och är intresserad av hästar och hästkrafter i bilar.

24 mars 2010

Vila i frid min vän!

Jag går en vuxenutbildning för yrkesförare på TTC i Jönköping, är i stort sett färdig med utbildningen och är ute på praktik just nu, men några av mina klasskompisar är på skolan och i dag inträffade det som inte får hända, och då tyvärr med dödlig utgång.
Telefonen ringde på morgonen och jag hade en nervös kompis som kör lastbil i luren. -Puh, skönt du mår bra sa han. -Ja vadå då? sa jag.
Ja det har ju hänt en olycka på din skola sa han, vadå sa jag har det? - Ja, en kille har blivit påkörd av en lastbil.

Jag blev jättenervös och började ringa runt till en lärare och en klasskamrat för att få reda på något, men jag fick inte något svar och blev ännu mer nervös, tillslut fick jag reda på via en annan informationskälla att det rörde sig om en 25 åring, och eftersom vi går en vuxenutbildning drog jag snabbt slutsatsen att han gick i min klass och sen visste jag i stort sett vem det handlade om och fick sedan detta bekräftat.

Det känns helt overkligt att det kunde hända, och jag lider även med de som var direkt och indirekt inblandade i olyckan. Känns ofattbart att jag för några veckor sedan var på klassfest hos denna killen. Jag brukade skoja med han för han festade en del på helgerna att han slutar nog på en parkbänk i stan, vi skrattade åt detta varje gång vi sågs. Att det skulle sluta så här ville man ju inte. Trots att jag inte kände honom så länge så känns det rakt in i hjärtat att han gått bort. Så vila i frid min vän, hoppas du sitter på en parkbänk i himlen och vakar över oss!

20 januari 2010

Att bli bestulen...

I dag på förmiddagen stannande jag på samåkningsparkeringen vid Vaggeryds norra infart.
Jag tog min lilla rosa folkvagn i dag eftersom frugan skulle ha den andra bilen.

Jag vet att jag hade 1/4-tank när jag åkte. När jag sen hämtade bilen vid 12-tiden var tankmätaren i botten. Jag trodde det var fel på mätaren bara så jag åkte vidare. När jag precis svängt upp på 152:an hem så stannade bilen...
Som tur var kom det en kille i en grå Mercedes Sprinter-buss och bogserade mig hem.Tänk att det finns så vänliga människor i dag! När jag kom hem såg jag att tanklocket var borta...

Jag funderade då på hur puckade folk kan vara som tror att jag har mycket bensin i en liten folkvagn... De fick max tio liter med sig...

19 november 2009

Livet som pappa...

Ja, nu har man varit pappa ett tag, tiden går fort. Tyckte jag nyss stod vid min frus sida när hon hade så ont och skulle föda. Nu är det snart 5 månader sedan. Jag har försökt att bemästra min papparoll i bästa mån jag kan, och nu börjar det bli en vana och riktigt mysigt eftersom Linus nu äntligen börjat vara mer normal.

Vi har kantats av att min fru först fick livmoderinflammation efter förlossningen, sen fick Linus urinvägs-/njurinfektion vid en månads ålder och nu för några veckor sedan vattkoppor efter att frugan haft bältros. Vi har dessutom slagits med att hans mage hela tiden krånglat och att han ont i den. Frugan har dessutom haft ammningsproblem vid flera tillfällen. Nu verkar dock magen blivit bättre, han har dock problem ibland. Vi har börjat med smakportioner och Linus är nu mycket gladare och spralligare med tiden han växer.

Vi har dock ännu inte fått sova en hel natt, han brukar vakna två till tre gånger per natt och oftast vill han bara äta lite grand.

Föregående helg hann vi med ett dop och det var en fin stund i kyrkan med en liten fest efteråt i församlingshemmet. Vi firade även min kära hustru som fyllde 30. Linus var väldigt duktig, skrek inte en enda gång utan tyckte allt var spännande. Han växer och frodas, livet förändrades ju drastiskt när han kom; Våra hundar är väldigt svartsjuka och springer efter oss hela tiden och det är ganska jobbigt men med tiden blir det bättre.

Man blir lite låst hemma och vid familjen men vad gör det, om några månader springer han omkring runt en o smäller med saker så man inte får vara i fred i stället.

Förhoppningsvis leder min utbildning till jobb så jag kan ha råd att försörja oss igen på ett mer normalt sätt och göra roliga saker med familjen. Nu ser jag fram emot julen och att få ge min son hans första Julklappar.

Jag kämpar på i skolan med mitt C-kort och yrkeskompetensbevis. Nu är vi ute och kör på väg mycket och inte bara i Jönköping utan dagsresor runt i länet. Snart ska vi åka ännu längre. Teoretiskt är det också mycket nu men det är bara att kämpa på.

26 september 2009

Övningskörning med lastbil

Nu har jag varit ute på väg två gånger med lastbil och övningskört; Första gången gick jättefint, då åkte en viss Vaggerydsbo som är lärare på TTC. Han är jättebra, jättetrevlig och får mig avslappnad, jag fick beröm för jag körde så bra och sträckte på mig lite extra.

I går var andra gången vi var ute, denna gången med en FH12:a med ca 8 Tons last, o va händer jo jag får en helt annan körupplevelse på grund av tyngden och till råga på allt blir jag nerlurad att köra runt på Bäckalyckan och Bymarken i Jönköping, kniviga svängningar och trafik, två gånger fick jag starta om från stillastående i Dunkehallabacken, och så sitter han bara där o gapskrattar åt mig medans svetten rinner från pannan...

- ”Du körde precis som jag trodde”. Så jag som trodde det var så lätt att köra lastbil, tänk att det var sån skillnad med boogien nere och last där bak, men de ska gå bra, jag ska fixa detta inga problem!

Tänk sen när vi ska in med släp också...

14 augusti 2009

Nu börjar jag skolan igen

Efter att ha gått hemma sedan i mars på grund av lågkonjunkturen skall jag äntligen få något att göra.

Det har varit en bra tid att vara hemma, först med frugan som gravid och sen kunnat vara hemma med den lille. Vi hade aldrig klarat det om inte jag kunnat ta hand om allt på heltid. Efter att Linus kom hem blev först frugan sjuk i infektion och när hon var bra och vi började få ordning på allt här hemma och komma in i våra roller så fick Linus urinvägsinfektion och fick vara på sjukhus ett par dagar med antibiotikadropp.

Amningen sattes ur spel igen på grund av att han inte orkade och vi fick flaskmata, tack gode gud för Bröstpump säger jag bara, utan den hade vi aldrig klarat detta. Mjölkersättning var bara ett alternativ i början men fungerade inte så bra på grund av att han spydde upp mkt av det.

Nu fungerar dock amningen igen; Linus växer och blir stor hela tiden, helt slående var att han växt hela 7 cm på längden på 6 veckor. Han har dessutom ökat snart ett helt kilo i vikt också, vilket bara var ett problem första veckan. Sen fick han fart på vikten också och det häftigaste av allt var att han gick upp i vikt även när han hade infektion och 39,4 i feber. Han är jättefin nu och vi hoppas slippa åka oväntat till Ryhov för sjukdomar.

Jag börjar skolan i Jönköping nu på måndag den 17 och skall läsa två terminer till lastbilschaufför på TTC i Jönköping. Allt är klart med CSN och Lämp så nu är det bara att köra stenhårt på det. Jag kommer ju vara hemma på kvällarna så jag hoppas frugan klarar dagarna med lillgrabben. Jag kommer också att kunna köra taxi extra igen, vilket behövs för ekonomins skull. Nu hoppas vi också att lågkonjunkturen släpper så jag får jobb lätt till våren. Så är det någon lastbilsåkare som läser detta så kommer jag troligtvis söka jobb från slutet av maj nästa år. Jag skall ta både C och CE + annat.

Freda

8 juli 2009

Att bli pappa

Fredagen den 3 Juli 2009 klockan 02.58 föddes min efterlängade son.

Tänk att en man kan få så mycket känslor på en och samma gång.

Jag hittade min papparoll direkt, även om det kändes konstigt.

Att lämna min fru och den lille på BB ett par nätter kändes fruktansvärt oroväckande och man ville bara gråta sig till sömns av lycka/obehag och vänta tills man fick ses igen.

Förlossningen gick ganska bra med tanke på att den var långdragen då vattnet gick redan i tisdags den 30/6 och hon fick sättas igång.

Det var nog en liten babyboom just nu för det var nog många samtidigt.

Som man har jag väl tyckt att min fru varit lite som en fågelunge emellanåt när man som man fått visa att man kan allt och är duktig. Men när det gäller en förlossning ligger jag i lä. Vilken kraft och vilken prestation det är.
Jag bara var med som stöd och försökte göra allt jag kunde, men det var tillräckligt för henne.

Otroligt vad en kvinna glömmer fort, hade jag frågat henne om det var hemskt och om hon skulle vilja göra samma sak igen under förlossningen så hade hon bara skrikit åt mig, men ett par dagar efteråt är hon en lycklig mamma med världens finaste son och då är allt slit och släp bortglömt.

Nu har vårt nya liv börjat, och det kan tyckas vara en jobbig period i början innan man kommer igång så det är tur att det finns bra stöd överallt. Hormonerna sätter henne på prov igen när kroppen skall återgå till det normala. Oron över barnet är absolut störst medan pappa har ett lite mer lugnare humör, övertygad om att bebisen är kärnfrisk och kommer så förbli för att han har pappas friska gener och är en stålpojk.

Detta är ändå det absolut bästa som hänt mig, det slår allt... så jag tänker göra allt för att min lille son skall växa upp i ett tryggt hem med många fina minnen från sina föräldrar. Linus Ivarsson heter han. Det är det finaste namn som finns!

13 juni 2009

Vätterrundan + bilister = falskt

Vill i dag berätta lite vad jag tycker om Vätternrundan.

Jag förstår inte riktigt varför man arrangerar Vätternrundan på samma dag som skolavslutningen när det är många bilar ute och varför går den på natten? Jag var ute och körde taxi Natten mellan fredagen den 12 och lördagen den 13.

Många cyklister susar förbi Jönköping under natten, flertalet har begåvats med kunskapen att ha ett bra fungerande lyse medan somliga inte syntes alls. Dessutom hade många egenheten av att ligga två eller tre i bredd. Nu var det MC-poliser ute och sa till dessa men alldeles för få av dessa poliser syntes till.

Dessutom cyklar de mot rött inne i Jönköping, vilket kan få förödande konsekvenser. Ute på 195:an mot Habo fick jag ligga och krypköra i 40–50 hela vägen från Månseryd på grund av cyklister som cyklar halvägs ut i vägbanan. Jag tutade på dessa hela tiden för att göra dem uppmärksamma att bilar är hårda och människor är mjuka. Bilarna framför fick dessutom stanna med jämna mellanrum för att släppa fram mötande lastbilar och bilar och varför kan inte Vätternrundans cyklister använda cykelbanor ?

Nej, mitt förslag är att de kör Vätternrundan i två etapper, en med start så fort det ljusnar för elitcyklister ena dagen och nästa dag för motionärer.

21 maj 2009

Mellan två jobb...

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, så jag tänkte helt enkelt blogga lite om vad som händer i mitt liv o lite annat runt ikring.

Jag är numera arbetslös eller ”mellan två jobb” som det så fint heter.
Tänker dock inte hänga läpp för det.

I höst blir det utbildning till yrkesförare för lastbil i Alvesta – två terminer – och det ser jag som en utmaning. Det verkar ju som botten är nådd på lågkonjukturen och vi får hoppas det börjar vända nu.

Jag ska ju bli pappa i sommar och det går fort nu är det bara en dryg månad till förlossning och frugans mage är stor o söt.

Tänk va mycket man får gjort hemma när man har gård och är utan jobb. Har pratat med många som är rastlösa och sitter o rullar tummarna o har inget o göra o klagar över det...

Jag har hunnit bygga staket och skrota en gammal husvagn, bygga gethage – ja, vi har skaffat två getter.
Dessutom har jag mycket tid med min kära hustru som gärna vill ha min hjälp nu när hon har så svårt med allt på grund av svåra foglossningar.

Mina bilar får också de tas omhand lite. Forden har fått rastas lite både till Huskvarnaparken som hade premiär nu i onsdags för bilträffarna.

Vi körde således Riksettanrallyt med många många andra i dag torsdag Kristi himmelsfärsdag. Uppslutningen var enorm och det var väldigt mycket bilar på Slätten. Det var mycket mycket trevligt.Vanligtvis brukar jag känna igen många av dem som är på ”bilträffar” men nu var det bara någon enstaka.

Blir väl inte så många fler träffar för oss i sommar då ekonomin inte tillåter. Men vi kämpar på och mina hälsningar går till alla som läser min blogg och som inte fått den uppdaterad på länge...

Kom gärna förbi på en kaffe o klappa getterna när ni passerar ”Blendas”...

3 mars 2009

Nu är varslet klart...

Nu var det ett tag sen jag skrev så nu är det dags igen.

Vad har hänt under den tiden jag inte bloggat? Jo, det har varslats på Stacke igen. Nu är varslet klart och alla berörda har blivit informerade. Totalt blev det 29 som fick gå denna gången, däribland undertecknad samt Sara som också bloggar här.

Det var ingen rolig stämning på jobbet vill jag påstå, alla gick med spänd hörsel och lyssnade efter dörren till kontoret som öppnades och stängdes då vår arbetsledare kom ut och hämtade person efter person. Man ville nästan gömma sig för han inte skulle hitta en och ta nån annan, som man gjorde i plugget när man inte ville vara med på nån tråkig aktivitet.

Till slut var det min tur, jag var dock inte nervös då jag var 100% säker på att få gå eftersom jag bara varit anställd i lite över 2 år. Men man tycker ju det är tråkigt ändå såklart. Ingen tycker det är roligt med ett varsel. Vår produktionschef och personalchef tyckte inte heller det var roligt. De satt absolut INTE och pekade ut en som en dålig medarbetare utan helt tvärtom; väldigt deprimerade över att tvingas skicka iväg 29 stycken kompetenta medarbetare som ställt upp till 100% för att få snurr på verksamheten. Ingen ville ju att detta skulle hända, allra minst vår vd som tagit väl hand om alla anställda och jag glömmer aldrig vår sommarfest där vi anställda verkligen fick uppskattning. Jag och alla andra som är berörda hoppas att det snart vänder och tar fart igen, det är riktigt jobbigt.

För att lätta upp stämmningen lite har jag och min kära vän Sara startat ett fiktivt dansrockband som vi helt enkelt
kombinerar med Eddie Meduza och Larz Kristerz och därför heter vi Eddie Kristerz. Vi tar tacksamt emot medlemmar och kravet är bara att man fått sparken och att man har lite humor. Vi skojar lite och ger helt sonika våra kamrater nya platser i vår band, allt från turneledare till sångare och matserverare.

Våran hitlåt heter ”Nu är det slut” och än så länge är bara första versen skriven och den går såhär:
”Nu är det sluuuut, vi skall nu bäras uuut, nu får vi gååå, ej vara kvar utan gå ut med ruuuumpaaan baaar... ”
Låten är inte alls klar men vi arbetar på det i våra små huvuden för att det skall hjälpa oss att inte tänka så mycket på allt tråkigt. Får väl hoppas jag får ett heltidsjobb på taxi igen – så länge i alla fall!

Mvh Mattias

18 januari 2009

Håll avståndet...

Verkar som jag fått bloggsjukan... nu är jag här igen...

Satt i går och körde in till Jönköping med min Fru på E4:an.
Inte undra på att det händer många trafikolyckor, folk har ju inget förstånd alls.
Kör gärna om mig när jag kör men kör för H... inte in direkt framför mig, och håll AVSTÅNDET!! Tre till fyra bilar kände sig stressade av bakomvarande bilar i omkörningsfil och tog första bästa chans att slänga in bilarna mitt framför nosen på mig, vad kan då detta resultera i...

Hade det varit halt, ett kast o sen svisch så är vi i diket. Min ruta blir onödigt skitig och min bil också men det är en bagatell i detta sammanhang. Sen fick jag bilar tätt in till bakom mig också, känner man sig stressad då ??

Jag försöker i detta fall tala om för bakomvarande med mina bromsljus att de ligger för nära, men det är en risk i sig för den kan ju få panik o tvärbromsa.

Detta gör mig mycket mycket förbannad. Vart tog dessa människor körkort nånstans ?? I Nangijala ?
För det första så kör jag sällan över 110 med min Renault, dels för det sparar bränsle, dels för att däcken låter mycket. Detta är det ultimata säger jag bara, bilar borde bli lika ”säkra” som de var på 50 talet, så kanske folk skulle sakta ner... eller ??? ta bort
krockkudden... vagga inte in folk i falsk trygghet... för det är där vi är... faktiskt!!!

Är det någon som vet skillnaden på bilar så är det jag. Jag har bilar från 50- och 60-talet och 2000-talet. Dessutom kör jag en ny fin Mercedes som taxibil. Skillnaden är uppenbar.

I min Ford 58 finns inga bälten, en hård härlig instrumentbräda i plåt, inget bromsservo, inget styrservo, trumbromsar runt om samt en stor V-8:a på 350 hästkrafter under huven och totalvikt runt två ton.

Vad tror ni jag har för chanser vid en krock i 30 km/h?? Liknande i min folkvagn fast där sitter motorn bak på 40 hästkrafter och bilen vägen knappt 900 kilo, Bälten finns däremot. Dessa bilar kör jag bara på sommaren och kör därefter.
Min Renault Megane från 2002, har Allt man kan tänka sig, krockkudde o grejer, men kör ändå inte fort med den som sagt därför det är högt vägbuller i kupén.

Nu började det bli intressant, Taxibilen jag kör, Mercedes kombi 2008 års modell. All lyx man kan tänka sig, hörs knappt eller märks knappt när man kör i 110, jättebra komfort, antisladdsystem, ABS med mera relativt krocksäker ?? Vilken bil känner jag mig tryggast i? Vilken bil går fortast och bäst?

Sticker absolut inte under stolen med att det går lite fort ibland när jag är ute och kör taxi, det vet vi nog alla att taxichaufförer inte är superbäst på att hålla hastigheten. Dock skall understrykas att vi är yrkeschaufförer med många mil bakom ratten,
skillnaden mot en medelsvensson som har bilen till affären och till jobbet är stor.

Så tänk nu efter en stund, behåll rattmuffen på och krama varandra i trafiken!

15 januari 2009

Jobb och hästar

Ja, som min kära vän Sara – som också bloggar – arbetar vi på samma jobb och med samma omställning inom företaget. Vi skall vara väldigt väldigt glada att vi än så länge får behålla våra jobb. Jag lider med alla dessa tusentals människor som får lämna sina jobb varje dag nu.

Tyvärr är ju A-kassan så hårt åtstramad precis som försäkringskassan av vår nuvarande regering.

Så när ska arbetsmarknaden bli bättre då ? När skall folk våga köpa saker ?

Vi märker även här hemma på gården att det är sämre tider. En flicka som är här och rider ibland har inte råd att ge oss det bidrag vi har fått innan för att hon fått rida här, detta för hennes mamma blivit av med sitt jobb.

Allt kostar tyvärr pengar i dag, även maten till hästarna..

et ni att det kostar väldigt mycket pengar att bara föda en häst varje månad

Min fru har insett detta för länge sen nu, därför försöker vi sälja ett föl vi har. Till sommaren kommer ett föl till – lagom efter att min Fru skall ha.... men att sälja det är hur svårt som helst.
Vi har aldrig sett så många hästannonser ute på nätet.

Bilannonser är det väl rätt gott om med tror jag.

Man skall inte jämför en bil med ett djur men en bil går i alla fall att ställa av... En häst kostar pengar hela tiden...

Tänk om man kunde ställa av en häst... låta den gå i ide ett tag. Hehe.. tanken är rolig.

11 januari 2009


Gravid fru...

Ja, äntligen är det förhoppningsvis min tur att bli pappa!

Min fru och jag har försökt få barn sedan vi träffades 2003. Det blev ett missfall 2004 och sedan dess har det inte fungerat alls, flera av våra vänner och släktingar får barn efter barn...

Vi har väl varit stilla avundsjuka för att vissa får till det så lätt. Gissar att mkt jobb och stress är en utlösande faktor i detta sammanhang.

Som en händelse eller snarare ett mirakel så blev min hustru gravid nån gång i höstas och i november gjorde vi ett positivt graviditets-test, däreför följde ett par ultraljud för att vara riktig säkra, nu går vi och väntar på att göra det ”riktiga” rutinmässiga ultraljudet man gör vid 17 veckor.

Gissa om vi är glada, men ändå väldigt väldigt lugna beroende på att man vet ju aldrig. Våra föräldrar fick veta detta i samband med julen och blev glada. Vi hoppas på det bästa och tar var dag som den kommer.

Jag har fått ett nytt problem att brottas med: En irriterad och tjurig fru, ibland vet man inte om man skall skratta eller gråta åt hennes beteende, för det mesta skrattar jag av lycka för jag vet ju att hon inte menar allt hon slänger ur sig.

Vissa dagar mår hon bättre och vissa dagar sämre, den värsta tiden har varit och nu börjar allt bli lite bättre. Tyvärr har hon fått tidiga foglossningar och det gör att hon tidvis har mycket ont. Ofta beklagar hon sig över nästäppa, ont i huvudet, hjärtklappningar, säger hon har feber med mera. Mycket av detta är säkert bara symtomer för graviditeten, ibland kan hon vara glad och ibland ledsen och ha ont. Jag ställer naturligvis upp till 100 % och gör allt för att hon ska må bra.

Går allt som planerat skall det komma ut en liten i mitten av sommaren och då dök naturligtvis ett nytt problem upp här hemma: Vi är för trångbodda, vi skulle behöva renovera upp o göra iordning övervåningen, men det finns inte pengar till det just nu.Vad gör vi då, ja tankarna går runt runt... Kan man ändra om lite inne så det blir lättare o få plats med barnsäng och så vidare?

Ja, allt ordnar sig till slut skall ni se, bara jag får njuta av att min fru blir rund om magen och att det till slut kommer ut ett barn!

23 december 2008

Att vara hobbypsykolog

Det är inte lätt i dessa tider att hitta ett jobb om man blir av med det man har.
Förhandlingarna är klara på mitt jobb och alla berörda är informerade och till slut blev det 17 som får lämna företaget (20 från början).

Det är tråkigt för alla men ni skall vet att det är en av de bästa förhandlingar som genomförts och en eloge till våra förhandlare.
Bland dessa finns de som jag tycker mest synd om, par med barn där bägge föräldrarna fått gå från respektive arbetsplats. Det är mycket lättare när man är yngre och bor hemma, då klarar man sig alltid.

Min kära fru är hemma och är sjukskriven efter en nackskada förra året. Försäkringskassan får man inte fett från direkt. Jag försöker jobba igen lite och kör därför taxi i Jönköping så mycket jag kan på helgerna. Det ger ändå ett par tusen extra i månaden.
Alla har inte den möjligheten så jag känner mig ganska lyckligt lottad just därför.

Många som inte vet hur det är att köra taxi felbedömer ”situationen” när man är ute och kör en lördagnatt exempelvis. Kunden frågar vid ankomsten till hemmet när man skall släppa av dem: ”Jaha, din stackare du får jobba ett tag till va?”
Säkert bara för att vara snäll säger kunden detta, men jag tycker inte jag är någon stackare, jag har själv valt att köra och jag tycker det är ett fritt och roligt jobb att komma ut o köra på helgerna. Som en av våra växeltelefonister sa som också kör ibland: ”Det är inte bara ett jobb, det är en livsstil!”. Det tycker jag var en väldigt bra beskrivning på att vara taxichaufför. Visst, i många fall är det obekvämt att köra, det är mycket som spelar in, man kan vara trött, på dåligt humör, ha mycket att tänka på, ha jobbiga kunder som inte respekterar dig som chaufför

Man lär sig dock efter ett tag att gå vidare direkt. Kommer ihåg i början av min karriär som heltidschaufför för åtta år sedan då jag fick en kund som inte respekterade mig och som tyckte det var dålig utbildning att jag inte hittade till exakt den gatan han sa utan att han fick beskriva vägen. Jag vågade knappt fråga han om vägen jag sjönk jättelångt ner i stolen, det var en av mina första körningar, jag fick prata flera gånger med mina taxikollegor så jag fick lite stöd för jag kunde inte glömma detta och var jätteledsen.

Nuförtiden så frågar jag direkt om jag inte hittar, ursäktar mig och säger att jag kör ju inte så ofta nuförtiden så jag har glömt. ”Inga problem”, säger oftast kunden och vi hittar varandra direkt och diskuterar vägen.

Oftast kommer mitt minne tillbaka när jag får lite hjälp. Är jag helt ute och cyklar så skrattar vi bara och så får jag guidning, eller så tar man reda på det genom GPS:en (som är en överreklamerad sak enligt min åsikt).

Får man en kund som är otrevlig så försöker man hitta sina tankar nån annanstans och bara säger ”Ja o nej” o kör dit man ska, sen bryr man sig inte mer. Man lär sig läsa en kund, det blir oftast till vad man gör det. Jag skulle kunna diskutera taxikörning hur länge som helst, bara för att det är roligt att vara ”hobbypsykolog”.

Jag vill avsluta med att säga att man kan inte bli taxichaufför om man inte har känsla för det. Det kräver en hel del faktiskt, speciellt om man har familj. Och då tänker jag mest på tiderna, obekväma och många timmar. Ibland vet du inte om du kommer hem klockan 15 eller 21... beroende på vad du har för körning.

Jo, jag kom på en sak – jag kan aldrig sluta – vi hörde för ett tag sen om en som blev glömd en natt utanför Samhall, som färdtjänsten missade.
Det hade ALDRIG hänt om alla taxibolag hade fått behålla sin lokala färdtjänst som det var förr!!! Då månade vi om alla äldre! Nu behandlas de som paket!

Det var mitt slutcitat.

Nu önskar jag alla fans som läser min blogg en God Jul och ett Gott nytt år och gå gärna in på min hemsida http://hem.passagen.se/mattias_i

15 december 2008

Halka

Kunde inte undgå att läsa min kära vän Saras blogg om hennes otur med halka. Ville därmed flika in med några meningar angående just det men mer allmänt, för visst är det så att när det blir halt ute så skall man ta det lugnt.
Ibland kan det bli så att man blir överraskad av halt väglag.

Kombinationen för hög hastighet och dåliga däck är precis livsfarlig, speciellt när man kör en gammal bil med bakhjulsdrift och ingen tyngd därbak.

Jag brukar i stället överdriva och köra för sakta när det blir halt, det är oftast säkrast. Men så har jag också kört taxi i sex år och har väl minst sagt vana för bilkörning. Därmed vågar jag inte säga att jag är bäst på att köra bil, jag gör också tabbar i trafiken.

Men min uppmaning är att köra sakta och gärna FÖR sakta när det är halt, sanningen är väl den att man kan inte köra för sakta vid dåligt väglag, kör man dessutom en bil man inte är van vid är det ett bra tips att leta upp en stor parkering eller plan där man kan gasa friskt och öva sig på att häva en sladd, en framhjulsdriven bil uppför sig helt annorlunda mot en bakhjulsdriven.

Fick själv erfara att det var halt häromdagen när vi var ute i Pålskog, stannade till i en liten uppförsbacke och det var lögn att komma därifrån framåt... bilen började glida i sidled, mina däck har inte bra dubb och därför polerade den vägytans redan hårt packade snö. Det var bara att backa en bit och ta sats så gick det.

Givetvis har man inte en chans när det är ishalka och man bara glider, men fortfarande är hastigheten ett avgörande moment. Så är det, nu har jag sagt mitt, så nu ska jag sluta skriva om bilkörning och däck som jag redan skrivit om tidigare.

Tar upp en annan grej här och det är att det nu inte är långt till jul så GOD JUL på er allesammans!

26 november 2008

Håll ihop!

Nu i dessa tider gäller det att vi håller ihop mina vänner!

Varsel är det till höger och vänster, även på min arbetsplats Stacke Hydraulik.
Alla går runt och är oroliga, vill helst veta snart om de får gå eller inte, andra varsel är redan klara på andra företag. Man kan ändå alltid gå och hoppas att allt vänder snart.

Även jag kan bli av med arbetet. Det som ändå ingen kan ta ifrån mig är allt jag lärt mig och det tar jag med mig vidare i livet.

Är man inte medlem i IF Metall så bör man gå med, ni vet att ju fler vi är desto starkare blir vi!!

Ingen kan dock hjälpa det som händer ute i världen med finanskris, ingen vill köpa något längre och ingen bank vill låna ut pengar.

Vi klarar oss nog till slut ska ni se.

Håll ut!!!

30 oktober 2008

Vinterdäck...

Sitter här o funderar lite på kvällskvisten...30 oktober... mörkt och kallt? Ja det ligger på nollan på celciusmätaren utanför fönstret. Snöblandat regn utanför, varning på Aftonbladet för snöoväder.

Panik för alla människor, på med vinterdäcken!! Ojojoj!! som vanligt den här årstiden.

Själv tar jag det hela med ro. Jojomänn jag tänker köra med sommardäck ett tag till!

Visst, jag har kanske svårt att ta mig fram om det blir isgata, men så flitiga som de är med att slösa salt och skita ner våra vägar så lär ju inte det vara något faktum. Nä – köra med insidan på skallen, det skall man göra. Som van före detta yrkeschaufför är det ju inte däcken jag kör med.

O dyra är de me däcken...var på Volvo och tänkte höra va de billigaste skitdubbdäck som de hade kostade.... 1.000 kronor styck!! VA!!...

Nä de blir sommardäck ett tag till som sagt... de e ju nästan nya ju! 1 december skall jag i vilket fall som helst ha dubbdäck med tanke på våran vinterdäckslag, men kan berätta att för några år sedan, 1995 närmare bestämt, 25 november tror jag det var om jag inte missminner mig. Snöstorm hade vi i Jönköping då (bodde i Vättersnäs hos mina föräldrar). Skulle ut på morgonen med min gamla Ford Taunus, den startade inte ens – snö i hela motorrummet.

– Nä jag kör dig, sa pappa. Skottade lite framför våran gamla Nissan Bluebird från 1987, världens genom tiderna bästa vinterbil, halvsletna sommardäck på (på den tiden fanns inte vinterdäckslagen). Igång gick det fint, satte oss lite grand, i med backen, ny sats – funkade fint och jag kom dit jag skulle.

Senare på kvällen hade jag bestämt jag skulle hälsa på en vän på sjukhuset, gav mig ut med pappas Nissan igen,. trots varningar på radion. Hade bara haft körkort drygt ett år med, men inget stoppade mig. Nya Volvo o Saab med splitter nya vinterdäck låg utsprida utmed vägkanten som strössel. Jag puttrade på med pappas Nissan me sommardäck... inte gick det fort inte. Men insidan av huvudet funkade fint, bättre än alla världens vinterdäck!!!

Jag kom för övrigt både till sjukhuset och hem igen!

20 oktober 2008

Hundar, hästar och bilar!

Jahapp då har en vecka och helgen gått igen, snabbt som attan. Denna veckan har jag ändå fått mycket gjort, jobbat över en del på Stacke – jobbade även några timmar i lördags.

Jag har hjälpt en jobbarkompis svetsa avgassystemet på hans Volvo. Jag är inte proffs på att svetsa men med en enkel 1-fas svets med flusstråd klarar jag raggarsvetsar fint! Det läckte inte i alla fall...

Kompisen var mycket tacksam, vilket jag uppskattar mer än pengar. Börjar fundera på att ha en liten verksamhet för att kunna hjälpa folk med enkla reparationer av äldre bilar.
Jag tycker ju det är så kul att skruva med bilar, såvida de inte är av märket BMW, då får jag allergiska utslag.

Sedan har vi ju en häst till salu via Ekholmens Hästsport. Det är igentligen samma visa med försäljning av hästar som bilar, folk ser ett pris = billigt och tror att de kommer och provkör ett lyxåk men blir sedan besvikna för det inte var riktigt lika bra som de trott. I vårat fall har vi en Nordsvensk till salu, han är jättefin men ingen racerhäst som en Arab. Ungefär som att jämföra Volvo med Porsche.

Nåja, men det går bra med våra hundar i alla fall. Vi har två stycken av rasen Kooikerhondje och vår tvåårige hane Milton har precis gått grundkurs i agility tillsammans med min fru. Milton klarade sig med glans och det blev felfritt på avslutningsdagen i söndags. Så nu skall vi fortsätta med det, skall bli jättekul att se fortsättningen på detta

Själv skall jag på valpträff nu på lördag med Tiken Maja, hon är bara fyra månader men jätteduktig – vi går på valpkurs hon och jag.
Nä nu ska jag kela med Maja lite sen är det dags att ta sig till jobbet igen!

7 oktober 2008

Hoppas det blir lite snö i år

Det var ett tag sedan jag skrev här nu, men det är väl dags!

Hösten kommer snart, det går med väldig fart… fast nu har det nästan blivit vinter eller hur ? Vart tog sommaren vägen, stog nyss på jobbet och tänkte: va gött det skall bli med 4 veckors semester.
Sen sa det swisch också vart det höst... vad har man hunnit med här hemma som man skulle gjort ? INGENTING! Jo kanske något, men väldigt lite…

Nu går man och väntar o längtar efter julen faktiskt, hoppas det blir lite snö i år. Men de blir det väl inte, storm och regn o kullblåsta träd blir det väl som vanligt. Pengar har man ju inte gott om heller så det blir väl några presentkort och ett par Ullaredsköp så har man Julen fixad.

Fyllt år har man ju gjort med, inte mer än 33 år, men det var trevligt och jag tackar för uppvaktningen här på Skillingaryd Nu

Nä nu är det bäst och gå och jobba så jag klarar livet, citerar en härlig bortgången artist: Jobba både dag och natt, sen går alltihop till skatt!

4 juli 2008

Höjdarna i Stockholm förstår oss inte

Då är det bara en vecka kvar tills man har fyra veckors härligt efterlängtad semester, det är ju de man går o väntar på hela våren... Sommar o sol och semester.

Tyvärr får jag och min fru bara några ynka dagar tillsammans då hon måste jobba.... Men va måste man inte göra för pengar, speciellt i detta samhälle där höjdarna i Stockholm inte verkar förstå att vi på landet måste ha bil för att ta oss fram, och hobbyn blir minimerad den me, har ju knappt råd och åka V-8 längre...

Arbetarklass är vi, det enda vi har på helgerna för att koppla av är att ta en repa på stan.

Det lär ju inte bli bättre heller... höjda bensinpriser och avgifter, o inte f-n får man mer lön för det ?!...

-Paus-

Nä då e de ju bara att försöka jobba extra så man har råd och tanka bilen för att kunna åka och jobba extra?

-Paus- -fundering-

Bäst jag citerar en härlig rad från en låttext gjord av en av våra största genier genom tiderna: Jag skiter i allt och lägger mig i badkaret o njuter av en öl... /E. Meduza.

2 juni 2008

Wn sån helg...

Jahapp, då har den här helgen också sprungit iväg.
Visst har vi fint väder just nu, då passar det ju att åka jänkare. I Lördags åkte vi med Forden i veteranbilskortegen med Götaströms Fordonhistoriska Klubb mellan Skillingaryd & Vaggeryd.

Det verkade uppskattat att Jag blir medlem i klubben faktiskt. De var jättetrevligt och jag kände mig väldigt välkommen, speciellt när Ordförande i klubben håller i micken vid ”scenen” i Vaggeryd och säger: Här kommer kortegens häftigaste bil!
Då blev jag mycket glad.

Sedan hade jag och min fru en trevligt kväll i Jönköping med lite ”Rix Fm festival” och jag för min del körde runt med några kompisar i bilen och ”visade upp mig”. Tycker det är väldigt kul att det kan vara så mycket en lördag runt i kring, man hinner ju inte göra allt, när det både var marknader och evenemang i varenda by!

Från den roliga dagen till en mycket olycksam söndag som ändå började bra.
Jag hade lovat min bror att svetsa till trösklarna på hans VW Caddy -98.
Han kom hit med bilen mitt på dagen, jag satte igång direkt medans han lånade våran bil och åkte iväg. Det var som vanligt mer rost än man tror, gick bra till en början. Jag slipade o grejade svetsen funkade fint, jag är ju hobbysvetsare och svetsen är inte den bästa men ändå.

Jag blev rätt nöjd till en början, tills jag såg en låga inne i tröskeln... VE O FASA, jääääää-lar.. som tur va hade jag vattenslangen i beredskap, men kom inte åt riktigt ordentligt så det fortsatte o brinna inne i trösklen.

Innan jag fått släck på allt så hade elden hunnit smälta ihop en kabelhärva som går till vänster bakljus med mera så bilen ville inte starta efter det, finns nån startspärr kopplad till larmet, och jag drog den ena säkringen efter den andra. Nåväl svetsningen blev bra iaf.

Min bror kom hit med bekymersam blick... ”Va ska jag åka i nu då, jag måste ju ha bilen”. (egen företagare med fastigheter och bilen full av verktyg). Han fick helt enkelt lasta över alla grejer i våran hästtransport och låna den till Jönköping och hans sambo fick hämta honom. Sedan åkte jag å köpte nya säkringar, klippte av kabelhärvan och satte dit alla säkringar som brunnit och vipps så startade bilen igen. Mitt eget fel så jag får stå för det.

Nu skall jag försöka få tag på lite ny fräsch kabel o skarva ihop allt igen, men de ordnar sig väl... jag hade ju tur me vädret... :-)

23 april 2008

Fattiga Hockey-fans

Om ni inte visste det så är jag uppväxt mellan Huskvarna och Jönköping, rättare sagt i
Vättersnäs granne med Kinnarps Arena där vårt kära Guldhockeylag huserar!
1980 till 1998 bodde jag där och mina föräldrar bor kvar i samma kåk.

Mycket har förändrats där men en del saker har det inte. Som exempelvis varenda hemmahockeymatch när hela gatan blir invaderad av bilar som parkerar överallt. Jag och min far har i alla år varit vansinniga på dessa bilister som har råd att slänga ut flera hundra på en hockeybiljett men snåla som inte betalar parkeringsavgift.

Kommer ihåg när jag var liten. Jag och min kompis stod o delade ut låtsasbiljetter vid infarten till kvarteret för att få folk o fatta men de blev bara arga. Eller när jag själv stod parkerad precis framför garageinfarten och backade eller körde fram när någon försökte parkera framför huset... hahaha...

Samma visa är det fortfarande, min far kämpar mot HV-fans med sina parkeringsförbudsskyltar och ställer ut både husvagn o bil på gatan.

Min far fyllde 75 i helgen och blev firad av släkten. Vi pratade o sa att det var tur att inte HV tog SM-guld på hemmaplan då hade det blivit ett himla liv på gatan.

Nu kanske ni förstår varför jag aldrig varit intresserad av hockey eller
HV71...

Att jag skulle flytta till en gård utanför Skillingaryd där jag kan i lugn o ro kan sitta vid Tv:n med frugan o en öl och skrika "JAAAAAA!!!!" när HV gör mål, det kunde jag aldrig tro för några år sedan!!

Nu längtar jag efter hockey-VM, så vi kan grilla o sitta på uteplatsen o titta!!

16 april 2008

”Bilköpare...”

Hade en nybesiktigad ombyggd gammal veteranbil typ 1 Folkvagn ute på annons för några veckor sedan.
Bland de som mailade fick jag bland annat frågorna:
”Hur många växlar är det och hur fort går den?”
”Vill du byta mot en Mazda från 1990 med sjuttielva tvåor på?”
De som kom o tittade ville inte ha den för den var inte original...hade inte jag skrivit ombyggd i annonsen?
Varför kom de o tittade då ?
Sen hade jag ett par ensamma stackare som bara ringde för att de var pratsjuka men var jätteintresserade.
Till slut när jag hade kastat bort minst 300 kronor på annonser så ringer en kompis o säger: jag köper den av dig!