Blogg Jan Fritz www.skillingaryd.nuStartsidan för blogg

Jan Fritz Skillingaryd
Känd från bland annat medverkan i Skillingarydsrevyn och som skytt i jaktskytteföreningen.

20 december 2009

Glöm inga levande ljus...

Det var ett tag sedan jag skrev men nu är det dags.

Vi hade en vanlig ”fredagsmyskväll” med allt vad det innebär inklusive levande ljus.

På natten vaknade jag av en hög signal som ljöd, tänkte först att det var klockradion men tänkte först att den låter väl inte så, sedan att trodde jag att det var sambons väckar klocka som ringde. Många tankar på bara en sekund eller två.

Jag öppnar dörren till vardagsrummet och då inser jag att det är brandvarnaren som ljuder. Det är en stickande rök framför en och vi rusar runt och hittar då ”källan” till allt. Glömda ljus!! Min sambo får tag i en kökshanduk och vi lyckas kväva elden. Strax därpå börjar ytterligare två brandvarnare ljuda i två andra rum. Barnen kommer ut från sina rum och är vettskrämda båda av ljuden , röken och allt annat.

Glömma ljus. Det är sådant man läser om i tidningen, hör på radion eller ser på tv. Inte händer det oss.

Det som skett är att vi glömt ett av de ljusen som brann. Ljuset har brunnit ned till manschetten, utformade att se ut som is bitar, trodde att de var gjorda av glas, nej tillverkade i plast!! Manschetten har tagit eld, börjat smälta, smält plast rinner ned på bänkskivan ljusstaken stod på, bänkskivan har börjat brinna.

Plasten har även runnit ned på golvet och golvlisten som också brinner lite.

Vi lyckas släcka med en kökshandduk men man kan bara föreställa sig vad som hänt om det gått några minuter eller kanske bara sekunder.

Man kan i alla fall konstatera att hade vi inte haft någon eller i vårt fall en brandvarnare i varje rum så hade nog inte denna text skrivits eller i alla fall inte av undertecknad.

En skrämmande tanke som man haft i tankarna många, många gånger sedan händelsen.

Nu var det enda som hände att vi fick vädra ut huset i en timme mitt i natten, minusgrader ute, storstädning för röken la som en hinna med stoft lite överallt i huset, en bränd bänkskiva och en bränd golvlist.

I-landsproblem i sammanhanget om man får använda ett klassikt uttryck.

Lev väl och glöm inga ljus, installera brandvarnare gärna i alla rum och gå gärna en extra tur genom huset innan sängdags, för dig och din familjs skull.

 

22 december 2008

Julstämningen är total…

Nu börjar det verkligen kännas att julen är nära.

Mitt ena barn har precis haft magsjuka, i går kväll satt man och slog in paketen när barnen väl somnat och det var samma upplevelse som vanligt, man behöver minst tre händer gärna små som till ett barn i år också.

Tejpen skulle också vara automatisk för den har en viss förmåga att klibba ihop. För att inte tala om detta f…..e snöre.
Vilken knop skall man egentligen använda? Julklappsstek?...

I affären ser det så enkelt ut.

Ute så är det också sig likt, + 4 grader, snålblåst och regnet som smattrar på rutan.

Mörkret ligger som ett täcke över oss och man får ha lampan tänd dygnet runt känns det som, men det vände i går läste jag någonstans då det var vintersolstånd.

Vore skönt med lite snö så barnen får lite nytta av sina julklappar.
Förra året var det inte lätt före direkt. Fick ju putta på i nedförsbackarna, för åkas skulle det även om det endast var lite rimfrost.

Granen barrar väl innan man hunnit få in den som vanligt och något av ljusen är nog sönder så då blir det felsökning av stora mått. Funkar inte en lampa funkar inte någon som ni vet.

Julskinkan är nog bara lite mindre seg än förra årets rekord i seghet.

Nej, nu släpper vi det negativa, ville bara vara lite ”gnälligt svensk” för en stund.

Lev väl och ha en riktigt God Jul och tänk på att det finns ett liv efter jul även om det ibland inte känns så mitt uppe i julstressen.

5 oktober 2008

Tipspromenad på distans...

Förra helgen var jag och resten av familjen på Öland.
Det var dags för årets skördefest då Öland lever upp igen nästan som på sommaren.
Under denna helg kommer det runt 70.000 besökare för att inhandla allt från pumpor och potatis till tovade mössor och andra konstverk.

Symbolen för denna helg är pumpan, den som man brukar se runt allhelgona helgen ni vet.

Vägarna var ibland kantade med dessa och speciellt vid någon sevärdhet.

Denna helg kändes lite som sista andningen för denna semesterö och många restauranger och affärer stängde för säsongen efter denna helg.

Efter helgen blev det vardag igen och på tisdag morgonen gick jag som vanligt ut för att hämta Värnamo Nyheter. Tog en snabb titt i den och kom till Skillingarydssidan som jag ägnade lite mer tid åt och där stod det att undertecknad vunnit tipspromenaden på söndagen. Min pappa som också var med på Öland hade blivit lottad vinnare.

Lite lustigt kan man tycka då vi varit 25 mil bort men ibland har man väl extra tur….eller så var det ett gammalt resultat från i vintras som kommit fram igen då jag gick senast.

Synd att det inte var V75 eller Lotto istället.

Lev väl och håll utkik i tidningen. Man vet aldrig om man vunnit någon tävling.

12 juli 2008

Äntligen har jag tagit körkort...

...igen, skall väl tilläggas. B-kort har jag haft sedan 1987 men jag införskaffade en ny husvagn tidigare i våras och den vägde lite för mycket, i alla fall för min bil som är en SAAB 9–5.

Min pappa har en SAAB 9–3 som är mindre, väger mindre, har mindre motor och bromsar men med den bilen får jag dra min husvagn med vanligt B-kort.

Så med min större bil med större motor, vilket borde vara en fördel tycker jag, en tyngre bil som borde vara stabilare kan man tycka och även större bromsar och så vidare.

Men så är det icke. Som ni vet får ett fordon väga max 3.500 kilo för ett B-kort inklusive evntuellt släp/husvagn. Alltså man tar totalvikt på bilen + totalvikt på släpet och då får detta inte överstiga 3.500 kilo. Sedan finns det även i papperen hur mycket du får dra efter bilen med B-kort respektive BE-kort (körkort för tungt släp). I mitt fall fick jag dra 1.370 kilo men min husvagn väger 1.500 kilo.

Låter det krångligt?

I alla fall så var det därför jag var tvungen att ta körkort för tungt släp, det vill säga BE-kort.

Det var som att ta ett nytt körkort mer eller mindre. Hela teoridelen med tillägg för E-delen.

Sedan när det var klart var det den praktiska delen med manöverkörning mellan koner och då också backning på tid. Säkerhet före körning och sedan körning i trafik precis som när man tog B-kort.

Nu är det klart så nu kan jag dra med min större och tyngre bil.

Det är faktiskt viktigt det här med vikter på släp och så vidare. Min körskolelärare sa att om jag skulle ha kört med min bil och jag skulle ha varit med om någon olycka eller liknande hade jag först och främst åkt dit för olovlig körning. Sedan skulle kanske mitt försäkringsbolag ha hävdat att jag inte skulle få någon ersättning på grund av den olovliga körningen med mera.

Lev väl och titta en gång extra på era papper om ni skall dra något tungt släp någon gång.

20 mars 2008

Returpappersmannen återkommer...

Ni är väl som jag duktiga på att samla returpapper, plast, metall med mera som sedan töms i återvinningsstationerna.

Men har ni märkt att hur mycket man åker och tömmer så lik förb**** så står det en eller flera papperskassar fyllda i garaget.

Jag börjar misstänka att jag har besök av ”Returpappersmannen”, ni vet han som fyller på med reklampapper.
Eller kan det vara de fina buntarna med reklam man får åtminstone två gånger i veckan i postlådan

På söndagen brukar det ligga en rejäl bunt i lådan och sedan kontrar posten med en ännu tjockare på måndagen och sen håller det på under veckan.
Att företagen bara orkar, för jag orkar definitivt inte läsa allt.

Och vilka kostnader det måste vara men det är väl som vanligt att P- kostnader får kosta hur mycket som helst.
Det är också kul när företagen skryter om sin miljömedvetenhet men i det ingår nog inte PR heller eller hur?

I dag är det skärtorsdag och det innebär för egen del att nu drar skjutsäsongen igång på vår egen skjutbana med äggskjutning i eftermiddag och jaktstigspremiär på annadagpåsk. Det senare i Sävsjö och Bodafors.

Lev väl och ät inte för lite ägg.

27 december 2007

Mellandagsrean som blev dyrare...

Var och handlade de sista julklapparna i lördags som så många andra och var bland annat på en av de större elektronikkedjorna för att titta på en digitalkamera till min pappa.

Det finns ju ett otroligt utbud med den ena zoomen efter den andra, antiskak, antisladd… mm. Inte lätt att välja själv vilken man vill ha och än mindre som julklapp till någon annan.

Jag hittade en snarlik som jag själv har och är mycket nöjd med och tänkte att den skulle bli bra då den både hade antiskak och vidvinkel som pappa uttryckt att han önskade.

Det slog mig att den blir nog billigare under den så kallade ”Mellandagsrean” så det blev ett presentkort i stället.

I går (läs annandagen) åkte jag och min pappa till ovan nämnda butik och vi var definitivt inte ensamma även att det var sent på eftermiddagen och den värsta ruschen borde ha varit över då de öppnade redan vid åtta tiden på morgonkvisten

Vi gick till hyllorna för kameror och hittade den jag tittat på tidigare men med en stor skillnad. Priset!! Lägre skulle man ju lätt kunna tro men icke.
Det var höjt med 300 kr.

Efter en stund kom det fram en säljare och frågade om vi ville ha någon hjälp.
Ja sa jag men först undrar jag lite över priset. Ni har ju mellandagsrea men här har priset höjts från innan jul till i dag sa jag.

Hon svarade: Ja så är det.
Varför kan det vara så sa jag? Det borde ju i allfall inte vara dyrare under rean än tidigare.
Det är bara så fortsatte hon.

Är detta det som kallas mellandagsrea fortsatte jag, så skall vi nog inte ha någon kamera i dag.

Lev väl och glöm inte att kolla priserna en gång extra. Allt är inte billigt bara för att det är rea.

26 augusti 2007


Från Borelia till Riksfinal i Jaktstig…

För att knyta an till en av bloggkollegerna som i sin förra blogg konstaterade att semestern var över får jag ställa mig i samma led.

Efter att ha jobbat en vecka så känns det som om man knappt haft ledigt.

För att återgå till överskriften som kanske kräver sin förklaring.

Jag fick första semesterveckan en röd ring på insidan av benet samtidigt som jag hade lite huvudvärk, matt i kroppen och inte kände mig riktigt hundra.

Min pappa hade ett liknade märke på sitt ben som han gick till doktorn med där det konstaterades att det var Borelia, ni vet infektionen man kan få efter fästingbett där det karaktäriska är att man får en röd ring med lite ljusare i mitten. Man även kan få huvudvärk och andra influensaliknade symptom som följd.

Jag sa att detta trodde jag bara fanns på östkusten och jag gick också till doktorn med samma svar som min pappa. När jag hämtade ut penicillin på apoteket sa de att det varit många fall under de senaste veckorna här i trakten.

Efter ungefär en vecka försvann märket och jag blev bättre men den planerade Norgeresan blev inställd.

Vi åkte veckan därpå till Mölle i Skåne med husvagnen och hade sol i åtta dagar och det regnade bara lite en natt så vi ”hade i alla fall tur med vädret” för att citera en (ö)känd gammal svensk film.

Kan varmt rekommendera denna plats med närhet till Höganäs, Helsingborg och Kullens fyr och många andra sevärdheter samt bad i havet.

När jag kom hem från trippen låg det ett kuvert från Gyttorp, tävlingsarrangör som säljer ammunition med mera.
Där stod det att jag var välkommen till Riksfinal i jaktstig i Katrineholm där jag tidigare kvalat in genom vårens deltävlingar.
Vi var några stycken i skytteklubben som kvalat in så vi samåkte upp och det blev bra resultat för en del av oss. En skytt slutade tia på 194 poäng av möjliga 200 medan en annan skytt kom på 19:e plats med 192 poäng. Undertecknad fick 171 poäng och kom på 120:e plats. Vinnaren fick 198 poäng. Konkurrensen är minst sagt hård.

En trevlig avslutning på semestern var det ändå för egen del.

Lev väl och glöm inte att kolla efter fästingar när ni varit ute i skog och mark.

6 juni 2007

Göra saker som man inte gjort tidigare...

Jag har under många år tänkt att i år skall det bli av. Året går och hösten kommer och det blev inget i år heller konstaterar man. Nästkommande år sker samma sak planer men genomförandet kanske inte sker igen.

Känner ni igen Er?

Speedwayen har ju på senare år blivit en allt mer populär sport och mycket kan man nog tacka för detta speedwaystjärnan Tony Richardsson och inte minst Robert Gustafsson som åtskilliga gånger imiterat honom med citat, ”Jag är inte bitter”.

I går kväll var det äntligen dags att bocka av ännu en sak man inte gjort tidigare nämligen att se speedway live i Vetlanda.

Vi var ungefär halva företaget som åkte för att se Vetlanda VMS Elit möta Indianerna och jag får verkligen säga att det var häftigt!

De enväxlade cyklarna gör ju 0–100 km/h på cirka två sekunder vilket inte många fordon slår och sedan när de kommer till första böjen har de 120 km/h vid ingången.

Skall man också betänka att de inte har några bromsar mer än fötterna i marken och mycket små avstånd mellan cyklar och förare är det än mer fascinerande att det inte händer mer olyckor än det gör.

Visst, det var en del småkrascher, men de bara borstade av sig för att köra ett nytt heat lite senare.
Om man själv suttit på cykeln och gjort samma luftfärd hade man nog fått bäras ut.

Gör gärna ett besök för det kan jag verkligen rekommendera. Om inte bara för att i alla fall bocka av något ni borde göra eller hur?

Lev väl och ha en bra Nationaldag.

2 april 2007

Att angöra en vägbula...

Jag var på besök i grannstaden Värnamo häromveckan för att göra några ärenden på fredagseftermiddagen.

Jag skulle passera bron över Lagan och sedan passera förbi Gallerian ”Pelikanen”. Eftersom klockan var strax efter 16.00 var det mycket trafik och vi kröp mestadels fram och när vi närmade oss trafikhindret strax utanför Pelikanen.

Här gäller det att ta det lugnt sa jag till min medpassagerare för den här vägbulan verkar vara ovanligt hög. Upp på bulan gick det bra men när jag skulle nedför small det till under bilen.
Va i h-vete tänkte jag. Jag kröp fram på ettans växel och ändå verkade det som bilen tagit i.

Jag stannade vid första bästa parkeringsficka och gick ut för att se efter vad som hänt. Det som small till vad att dragkroken tagit i och kontakten till elkabeln när man har husvagnen påkopplad var helt böjd bakåt och tryckts in en bit i kofångaren.

Här kommer jag körande så sakta det går på ettans växel, i en SAAB 9-5, en av de vanligast förekommande bilarna i Sverige och då tar det i när jag skall passera en vägbula!!!

I Skillingaryd har vi många olika vägbulor och jag har aldrig varit med om att det tagit i.
Jag har kört runt med husvagnen påkopplad efter bilen och då blir ju bilen ned tyngd och inte heller då har det tagit i då jag kört runt i olika städer eller platser i Sverige.

Jag var grymt irriterad. Tyvärr hade ju kommunkontoret i Värnamo stängt för helgen men på måndagsmorgonen ringde jag upp Gatukontorschefen.

Jag berättade hela historien enligt föregående och påtalade att något måste vara fel med denna vägbula.

Han svarade:
Då måste du ha kört mer än 6 km/h. Du vet, det här är ett mycket extremt farthinder och det var lite klagomål innan vi fick det godkänt men det skall vara godkänt nu.

Jag svarade:
Min hastighetsmätare går inte under 10 km/h men jag kröp fram på ettans växel så jag kunde inte köra saktare. I så fall skulle det vara att stå stilla.

Sedan påtalade jag att jag passerat över andra vägbulor men att det inte tagit i där.

Han svarade:
Men de var not inte så extrema som detta. Detta är det mest extrema jag sett.

Jag svarade då:
Jag tycker att det finns 2 alternativ att göra för er.
Gör vägbulan snällare så att man kan passera med bil utan att det skall ta i.
Stäng av vägen och gör om den till gågata.

Han sa då:
Du får kontakta ditt försäkringsbolag så får de kontakta oss.

Sedan avslutades samtalet då jag kände att här måste jag prata med en ojävig person.

Ringde mitt försäkringsbolag som svarade att de inte kunde göra något åt Värnamo kommuns vägbulor så att det enda som återstod för mig var att betala självrisken så skulle skadan åtgärdas.

Nu var ju inte skadorna jättestora men jag drev denna fråga av ren princip.

Jag har pratat med lite olika personer om det finns någon lag på hur en vägbula skall vara utformad mm men det verkar inte finnas någon sådan utan att varje kommun gör som de själva vill.

Jag tycker så klart att man skall ha vägbulor eller farthinder för att dämpa hastigheten på lämpliga ställen men vägen måste ju vara farbar med en vanlig bil utan sänkta fjädrar mm.

Annars skall vägen stängas av och kallas gångväg.

Lev väl och jag förslår att ni INTE försöker passera utanför ”Pelikanen” för då kan det bli som när Hans Alfredsson och Tage Danielsson gjorde i filmen ”Att angöra en brygga”.
20 februari 2007

Att byta bredbandsleverantör...

Efter att ha haft en och samma bredbandsleverantör i över 5 år läste jag om ett erbjudande som den största telefoni- och bredbandsleverantören hade vid juletiden.

Om man beställde innan årsskiftet skulle man ”få” modem, mobiltelefon och gratis anslutning. Lät ju bra då månadspriset var bättre än mitt dåvarande.

Jag beställde via nätet för det är smidigt, man får svar via e-mail och det känns som man slipper eventuella missförstånd.

Eftersom jag hade 3 månaders uppsägningstid blev jag lovad en flytt den 16 april och eftersom de båda bredbands leverantörerna kommit överens om detta skulle jag max vara utan Internet i 10 minuter!!

Lät ju bra men jag var nöjd om det skulle ta en dag eller två.

Förra helgen skulle jag logga in på mitt bredband (det gamla) och då kunde inte min dator hitta detta. Jag började felsökning på min utrustning men den verkade ok.

Ringde bredbandsleverantören och fick ett mycket oväntat svar:

Ditt bredbands abonnemang är borttaget på grund av av ny leverantör.

VA! Sa jag. Detta skulle ju ske den 16 april påtalade jag. Jag ser det sa tjejen i telefonen men det är redan ändrat sa hon. Jag frågade varför. Det vet jag inte sa hon men de som är ansvariga för detta är lediga och åter på måndag fortsatte hon.

Jag ringde därefter min så kallade nya bredbandsleverantör och ställde samma fråga. Lustigt nog fick jag exakt samma svar: de visste inte varför med mera och de som var ansvariga var lediga och så vidare.

Nu var jag rejält irriterad då jag inte blivit meddelad, inte fått utrustning eller inloggningsuppgifter för det nya abonnemanget.

På måndagsmorgonen var jag rejält ”taggad” då jag ringde upp mina två bredbandsleverantörer. Svaren jag fick var att de inte visste vad som hänt och de skyllde som väntat på varandra. Den nya leverantören lovade att jag till slutet av veckan skulle få min utrustning och övrigt som jag skulle behöva.

När fredagen dök upp kom modem, CD skiva med mera men inga inloggningsuppgifter eller koder.

Jag ringde än en gång upp leverantören. Du har plats 69 i kön. Väntetiden beräknas till 49 minuter. Jag lät telefonen ligga påslagen på köksbordet medan jag tog en dusch och när jag åter greppade telefonen hade jag plats 20. Efter ytterliggare väntan kom jag till slut fram och frågade vad mina koder med mera tagit vägen.

Dom kan du få via SMS om du vill svarade personen.
Efter någon minut dök den upp och efter ett par timmar fungerade faktiskt mitt nya bredband.

Det som återstår är den utlovade mobiltelefonen och min nya e-mail adress men som läget är och har varit förväntar jag mig inga underverk.

Lev väl och tänk efter en extra gång innan ni tänker byta bredbandsleverantör.
25 december 2006

Då vad det roliga slut...


I flera månaders tid har det skrivits metrar av önskelistor, klappinköp planerats, klappar inhandlats och slagits in i diverse olika papper och snören.

Sedan på julafton rivs de upp i ett ”nafs” och det blir papper, kartonger wellpapp mm i stora berg runt om i berget. Det är ett under att inte mer av julklapparna hamnar i soppåsen när pappret skall slängas.

Jag minns en historia som en släkting berättade. De hade öppnat alla paketen och min släkting hade fått en fin duk. I det huset de var och firade jul så var ägaren på hugget med att samla in julklappspappret för att detta sedan skulle eldas upp i vedpannan.

När julgröt intag var avslutat skulle de tidigare öppnade julklapparna beskådas och min släkting letade efter sin fina duk.

De letade överallt men kunde inte finna den men vedpannan brann för fullt med julklappspapper så man kunde ganska snart lista ut var det befann eller snarare befunnits.

Jag var och skulle slänga alla kartonger, wellpapp och papper från julaftonen på återvinningsstationen tidigare i dag. Det var ingen trevlig syn som mötte en. Det var påsar med olika innehåll utanför containrarna spritt över planen.

Tog faktiskt ett kort på bedrövelsen. Se bilden här

Antingen är det för få containrar eller så töms de för sällan.

Lev väl och gå för julfridens skull igenom jul pappret än en gång så ni inte slänger något viktigt som ett presentkort kanske eller duken ni fick från moster.
 
4 december 2006

Frysa tårna av sig...

Ja, då har man avverkat det årliga besöket på julskyltningen med allt vad det innebär.
Lions lotteriförsäljning verkade gå bra och allt annat som brukar finnas på torget var sig likt. Granen vekade lite mindre än vanligt men den var tät och fin.

Det var bara en annan viktig ingrediens som fattades och det är förstås att man skall frysa rejält och då speciellt om tårna men det är inte lätt då det är 6–7 grader varmt och jag såg faktiskt en mygga flyga förbi tidigare under dagen.

Det är verkligen uppochnedvända jorden.

Att värmen håller i sig gör ju att elmätaren fått en liten släng med bromsolja och det kan man ju gärna stå ut med i alla fall med dagens elpriser. De skall sjunka men det verkar som det är svårare att sänka än att höja för elbolagen.

Jag la på vinterdäcken vid förra köldknäppen och de relativt friska dubbarna ”krafsar” fint på asfalten så vi får väl se om det är något kvar av dem när den riktiga halkan kommer för var så säker, den kommer förr eller senare, det kan jag lova.

Lev väl och gå inte ifrån några tända stearinljus – och glöm inte byta batteri i brandvarnaren.
30 oktober 2006

Vintertid…

Det har ju varit en fantastisk sommar, sensommar, förhöst, höst och allt vad det heter som man säger för att intala sig själv att sommaren inte riktigt är slut.

Häromveckan kunde man ju gå ut på lunchen endast iklädd en t-shirt med temperaturer uppåt 15 grader.

I förgår natt vred vi ju tillbaka klockan (men jag skall erkänna att jag gjorde det inte förrän morgonen efter) på grund av av vintertid och det stämmer för en gångs skull.

Det var ju vitt på marken och med en temperatur runt nollan och egentligen ganska normalt för årstiden som de som kan något om väder skulle uttrycka sig.

För att öka på detta så var undertecknad på julmässa på Hooks Herrgård i går förmiddag med familjen skall väl tilläggas då mitt intresse för sådant är mycket begränsat.

Det var allt från små handgjorda smycken i silver till inlagd sill, små handgjorda tomtar stod som spön i backen men jag skall väl erkänna att en burk tomatsill inhandlades men frågan är om det finns något kvar innan julafton. God som attan var den.

Jag hann även med ett besök på Kinnarps Arena och fick se ett HV71 som stundtals spelade briljant hockey när de slog gästande Linköping med 4–3. Bland de bästa matcher jag sett på arenan och det var väl sjunde matchen i rad utan förlust för HV.

Matchvinnaren Hannula sköt en riktig kanon och avgjorde då matchen i och med 4–3 men den var stundtals väldigt jämn.

Förresten, vintertid skulle väl egentligen heta normaltid för det är väl den det är, eller?

Lev väl och glöm inte den gamla klyschan:
Rimfrost ute – rattmuff på. Tjällossning -– rattmuff av.
22 september 2006

Att ringa fel nummer…

Att man ringer fel telefon nummer någon gång händer väl de flesta men att folk ringer fel till dig dagligen och kanske till och med flera gånger på en dag kanske är ovanligare.

Tyvärr händer det mig och mina kollegor på jobbet flera gånger om dagen och tyvärr är det privatpersoner som ringer och tror att de kommit till distriktsläkaremottagningen och skall beställa tid, prata om sina knän eller något annat och innan man fått dem att förstå detta har de rabblat både det ena eller andra.

Sedan skall man försöka övertyga dem att de inte är hos distriktsläkaremottagningen utan på ett företag Skillingaryd där undertecknad jobbar.

En dag hade jag fått ett meddelande på min telefonsvarare och det var direkt till en läkare på mottagningen där en kollega hade talat in ett meddelande.

Kulmen nåddes när det kom en hel patientjournal faxad till oss då även faxnumret hade samma problem.

Kanske vore något för kvällspressen att sätta tänderna i.

Vad beror nu detta på undrar ni förstås.

Jo, för ett antal år sedan bytte läkarmottagningen nummer och satte en trea framför sitt telefonnummer och fick då ett sexsiffrigt nummer. Om man tar bort den första trean så får man vårt telefonnummer och jag har då samma direktnummer som en av läkarna.

Tyvärr har jag svårt att ställa diagnoser med mera...

Vi har varit i kontakt med landstinget men de tyckte inte det var något problem.

Nä inte för landstinget kanske men för oss och de stackars patienterna som är glada att kommit fram till ”sin””läkare och sedan inser att de kommit fel.

Det är så att internt har de kvar det femsiffriga numret, det vill säga samma som vårt nummer så det är stor risk att det kan bli fel.

Lev väl och slå gärna en signal till distriktsläkaremottagningen men uteslut första trean så skall jag lotsa er rätt.

26 juli 2006

Villa, Volvo, husvagn, hund

Ja, då har man väl blivit ”riktigt” vuxen då.

I alla fall beträffande min ålder är det kanske ett tag sedan men jag syftar på förra veckan då jag och resterande del av familjen var på husvagnssemester som så många är i Sverige.

Köpte husvagn för ett par månaders sedan och jag tänkte att det kunde vara värt ett försök.

Vi var i Varberg och på en camping som heter Apelviken och ligger bara 100 meter från havet och två km från Varbergs centrum.

Smidigt och ta cykeln till city på cykelvägen som följer kustremsan.

Att det blivit populärt att campa i Sverige har nog inte missats av många. På varje camping vi passerade på kusten stod skylten ”FULLT” som ett monument. På ”vår” camping hade man använt varje ledig plats för att tillgodogöra campare och inte ens en liten tältplats fanns kvar. Sprang på en Skillingarydsbo vid receptionen som gjorde ett försök men som gick bet.

Förstås spelar vädret in men ändå. Jag har faktiskt varit ute med husvagn en gång tidigare i mitten av 90–talet och då bokade man inte i förväg utan kunde åka till en camping som oftast hade en plats ledig.

Platsen på Apelviken bokade jag i början av juni och då lyckades jag få sista platsen under vecka 29. Det är ju både på gott och ont med bokning men lite av tjusningen med husvagn är ju att om vädret blir sämre kan man ju flytta på sig men har man bokat och betalat för en vecka vill man ju vara kvar.

Måste tillkännage att det var faktiskt var riktigt trevligt och barnen tycker verkligen om det så det kanske blir någon mer tur innan sommaren är över.

Förresten har jag inte blivit så ”tråkig” att jag kör Volvo ännu utan håller mig fortfarande till SAAB och hund är jag också utan men man vet ju aldrig.

Lev väl och smörj in skinnet om Ni är i solen.

29 juni 2006

Suggor...

Ja så var VM över för Sveriges del eller?

Man tycker ju ”nästan” synd om kvällspressen som har frossat i alla nyheter och för att inte tala om alla spekulationer om hur startelvan skall se ut. Vem skall petas? Vem får spela? Vad har hänt med Zlatan mm mm.

Lustigt nog hade en av kvällstidningarna alltid rätt i sina spekulationer om startelvan. Inside information sa någon.
Nu är sportbilagorna betydligt tunnare. Kulmen var just när Sverige skulle spela 8:dels final och samma kvällstidning som omnämndes tidigare hade en bilaga på hela 48 sidor inför matchen.

Nu till ämnet som överskriften anger.
Suggor. Nu är de äntligen tillbaka. Det var ett tag sedan men de gör verkligen nytta där de står.

Jag syftar på förstås på suggorna som förr var placerade på gång el cykelvägarna som åter är tillbaka i alla fall på bostadsområdet jag bor på.

Det är ju trevligt att kommunen ibland kan hörsamma invånarnas klagomål.

Det har varit en del okynneskörning med bil och mopeder el skall man kalla dom motorcyklar då de både låter och verkar gå lika fort som sådana.

Ta det lugnt på cykelvägen för det lär suggorna göra och glöm inte att det är gott om fina fotbollsmatcher i VM.

Lev väl

29 maj 2006

Maximal helg…

Vilken fantastisk långhelg vi haft, i alla fall om man varit ledig och inte behövt bedriva utomhus sysslor med tanke på det ”fina vårvädret”.

Vad tog sommaren vägen vi hade häromveckan?
Visst, det kanske var från vinter till sommarvärme utan att passera våren men erkänn att det var härligt.

Är man som jag intresserad av travsporten har man verkligen haft en fantastisk travhelg från Nationalarenan Solvalla.
I lördags var det fina V75-tävlingar där ”hemmahästen” från Vaggerydstravbana Max fFlukt med tränaren och tillika kusk Kent Knutsson.

Denna häst har blivit helt mytomspunnen efter sin fantastiska segersvit och vunnit tio av elva lopp fastän han är sju år gammal medan hästar i hans ålder brukar ha sprungit minst 50 lopp.

Det har skrivits mycket inför helgens tävling där han skulle försvara fjolårets seger i tävlingen Harper Hannovers att hästen är vek och att tränaren är amatör och lägger upp loppen taktiskt fel för att citera några av de ”stora” tidningarna.

Loppet blev i ren utklassnings stil och fastän han hade 40 meters tillägg så såg det ut som vissa av hästarna sprang på tvären eller något liknande.
Att det sedan blev världsrekord på distansen 3140 meter är ju bara en bonus.

I går var det om än värre tryck på Solvalla när en av världens mest prestige fyllda travlopp gick av stapeln, nämligen elitloppet.
Det var de flesta av världens bästa hästar från bland annat Sverige, Kanada, Italien och framför allt från Frankrike.

Finalen vanns av den franska hästen Jag de Bellouet som tämligen åt upp sina motståndare i världsrekordstil. Vilken häst. Ingen av medspelarna verkade ha några krafter kvar på upploppet.

För att knyta an till överskriften slutar jag med orden:
Vi syns nästa år på Elitloppet för då skall nämligen Max Flukt ”käka” franska hästar om jag får bestämma.

Lev väl.

2 maj 2006

Är du från Trollhättan?

I fredags var undertecknad med sambo i en affär där man går in med fylld plånbok och kommer ut tom plånbok och med ett antal stora gula välfyllda påsar och man ställer sig frågan?

Vad har jag handlat och var detta verkligen nödvändigt med mera.
Ni som inte listat ut vad jag menar har förmodligen inte varit där men jag menar förstås Ge-kås i Ullared!!!

Det var ett antal år sedan jag var där senast och får väl säga att det blir större för varje gång och köerna är inte alls så långa som förr.

Ett par timmar går bra tycker jag men sedan börjar det kännas i både kropp och själ.

Det är roligt att bara ställa sig och tittat på hur folket rör sig mellan de olika gångarna fullt fokuserade på sin uppgift att fylla korgen så fort som möjligt.

För några år sedan hände en rätt rolig episod.
Jag gick sakta och tittade mig runt omkring då en dam med sin kundvagn kör rätt över min fot, hon var ju helt fokuserad på nån kjol eller blus kanske.
Oj sa hon, hur gick det?
Jag skulle skämta till det lite så jag sa: Det är ingen fara, jag har skor med ståltåhätta.
Hon svarade: Va, är du från Trollhättan?
Jag log mot henne och tänkte för mig själv att låt henne tro att du är därifrån för det är inte läge att börja diskutera skyddskor här inte.

Lev väl

10 april 2006

Aprilväder

Ja, då är vi i påskveckan.
Redan.
Tyckte det inte var länge sedan man firade jul men som det heter, julen varar ju ända till påska.
Den gångna helgen har verkligen dragit sitt till stacken vad gäller så kalalt ”Aprilväder”.
Ena sekunden skiner solen. Sedan snöar det ”lovikkavantar” (stora snöflingor) för att i nästa sekund regna.

Då kommer den ”stora” frågan:
Skall man byta till sommardäck på bilen.
Alla vet ju hur skönt det är att få på sommardäcken, i synnerhet om man haft dubbdäck sedan i slutet av oktober men som alltid brukar det vara bäst att vänta in våren så man inte hamnar i diket.
Ni vet det gamla talesättet eller om det är bondepraktikan:
Man skall svettas in våren och frysa in hösten.

I den gångna veckan låg undertecknad hemma några dagar i den omtalade ”Vinterkräksjukan” eller kanske bäst att döpa om den till ”Vårkräksjukan” och det är sådant som man inte ens önskar sin bäste eller värste fiende.
Fy för den lede men som det mesta så går det ju över så man skall ju inte klaga.
En släkting som har barn på dagis är inne på 3:e eller 4:e gången efter jul och där verkar det bara gå runt, runt bland barnen.
Det finns roligare sätt att bedriva fasta på.

Påsken innebär inte bara ägg och allt det andra för mig utan också att vi startar upp skjutbanan med skjutpremiär på Skärtorsdagen för ”Äggaskjutning”.
Ja, vi skjuter inte på ägg utan på lerduvor och vinsterna består av ägg.
Det brukar vara en trevlig tillställning med korvgrillning med mera så det kan jag verkligen rekommendera.
Aprilvädret brukar också öka på spänningen. Det är inte alltid så lätt att bedriva skytte när det är fullt med snöflingor i luften men då har man ju i alla fall något att skylla på…
På Annandag påsk fortsätter skyttet med tävlingar i Sävsjö och Bodafors i grenen Jaktstig där det av tradition (i alla fall för mig) alltid är årspremiär för denna gren.
Skjut lugnt i påsk

6 mars 2006

Vi går mot varmare tider…

I alla fall är det ju så om man läser att ozonhålen ökar i storlek och att klimatzonerna förändras med mera. Även kommunerna tror att det blir nog mildare i år då de lägger sina snöröjningsbudgetar, de räcker aldrig..

Man får ju vara glad att snön både är skatt- och momsbefriad, fortfarande skall väl tilläggas.

För vår del här i Småland har vi haft snö på marken sedan annadagjul och mer eller mindre minusgrader i mer än två månader så det verkar som om ozonskiktet gjort som vi människor: ”Tjocknat” till lite och gjort en paus i förtunnandet men vi människor blir nog vältränade efter all snöskottning. Snart vet man inte heller var man skall skotta snön till då vallarna och snöhögarna blivit ”skyhöga” och i vissa fall en trafikfara då sikten blivit dålig i till exempel vägkorsningar och garageutfarter.

Enligt mitt minne var det senast år 1985 vi hade en sådan lång vinter med ett sådant stabilt snötäcke som nu och ännu kan man inte se någon vändning.

Läste häromdagen att skidförsäljningen slår rekord och till exempel försäljning av slalomskidor har ökat med 80 procent i jämförelse med förra året. Själv var jag i förra veckan för att titta på längdskidutrustning och det var mycket utplockat så det gällde inte att vara allt för kräsen.

Vem vet, vintern kanske fortsätter och vi kan ha snöbollskrig efter sillen på midsommarafton… förlåt påskafton…

27 februari 2006

Krönikörer har aldrig fel?
Eller?


Det började för ett bra tag sedan att den ena efter den andra gissade hur många medaljer Sverige skulle ta i vinter-OS i Turin. Snacket var ungefär detsamma oavsett om de heter Anrell, Olsson, Karlsson elle något annat.

Sverige har alldeles för höga mål ställda. De får vara glada för någon medalj alls som läget är då både Anja, hockeylandslaget, längdskidlandslaget med flera inte lyckats så bra eller varit stabila under uppladdningen…..löd ungefär mångas krönikor.

Kulmen nåddes häromdagen då hockeylandslaget skulle ”fundera hur man skulle agera” i matchen mot Slovakien i grundspelet enlgit tränaren Bengt-Åke Gustafsson.

Att han och hans lag tänker detta är väl deras ensak, för det är ju det som kallas taktik men nog var det lite klumpigt att han sa det i en intervju i tv men det är ju hans andra år som tränare i Tre Kronor.

Det var ju många, ja otroligt många som röstade på både den ena listan efter den andra att Tre Kronor gjorde fel och de kallades fega med mera och krönikörerna och pressen hade mer eller mindre en orgie att frossa i.

Jag säger så här: Eftersom spelsystemet fungerar så här och man får motspelare i slutspelet beroende vilken placering man har i grundspelet så kommer denna situation att uppstå så länge detta system fortlever. Det kallas taktik.

Det har varit ganska kul att följa krönikorna som börjat att ”backa” på sin kritik de senaste dagarna. Det var nog en och annan av dem som varit mest kritiska som satte eftermiddagskaffet i vrångstrupen då Tre Kronor verkligen visade var skåpet skulle stå och tog ett mycket välförtjänt OS-guld.

Vilka fantastiska veckor vi haft vi svenskar för vår ”lilla” nation lyckades ta 7 guld, 2 silver och 5 bronsmedaljer och hamnade på 6:e plats i medaljligan.

Så kan det gå.

12 februari 2006

Lastbilar som kör två i bredd…

...är hur kul som helst speciellt när man hamnar bakom dom på motorvägen eller annan två filig väg.

Jag har full förståelse och respekt att alla vill hinna fram till exempelvis någon färja eller terminal men frågan är hur mycket tid man kan spara när en lastbil får gå i 80 km/h och man kör om en annan lastbil som också går i 80 km/h och det tar ett par kilometer att köra om den samma.

Häromveckan hände en ganska kuslig situation då jag skulle hem från jobbet i Torsvik.
Det hade snöat hela dagen och vägverket hade fullt sjå med att hålla innerfilen på motorvägen farbar så det var mer eller mindre kö där och hastigheten var cirka 70-80 km/h.
I omkörningsfilen var det ca 10 cm snömodd så det var otänkbart för omkörning, trodde jag!

Efter en stund ser jag en lastbil komma i backspegeln för omkörning i denna modd. När den passerade mig kändes det som om det var en lastbil med snöblad som passerade då snön stod som en kaskad från lastbilsdäcken upp på bilen och vindruta på de bilar som låg i innerfilen.

Lastbilen var utlandsregistrerad och dess däckutrustning är säkert bra mycket sämre för vinterföre än de svenska lastbilarna. Man kan undra hur mycket tid han tjänade på denna manöver.

Dagen därpå skulle jag till Göteborg som jag ofta besöker i mitt jobb och körde på riksväg 40, tidigare kallad ”Dödens väg” innan vajerräcken och fartkameror tillkom.

När jag hade passerat Ulricehamn kom det ett Trafikinfo på radion:
En lastbil har vält i det hala väglaget och vägen är avstängd tills vidare.

Efter en stund stannade trafiken och det blev köer men efter en halvtimme i kö började man släppa på trafiken igen på en fil.

När jag skulle åka hem i motsatt riktning hade en annan lastbil vält bara ett par kilometer därifrån och folk stod och packade om lasten för hand.

Dessa lastbilar tjänade nog rejält med tid där de låg både åt sig själva och åt sitt åkeri!!

Man få ju vara glad att inga andra med trafikanter verkade vara inblandade.

20 januari 2006

Det evigt gröna trädet

Såg häromveckan den fenomenala dokumentären på SVT om Jan-Ove Waldner eller rätt och slätt J-O som han är mest känd som.
Vilken kille!!

Han har också kallats pingisens Mozart och att se honom spela pingis kan nog liknas som en hel konsert av Mozart. Vem minns inte nu senast i OS i Aten 2004 då han åter visade att han är en mästare och han åter blev ”Kung” (ursäkta kung Carl-Gustav) med hela svenska folket ja egentligen tror jag med hela bord tennis världen.

Han har tagit medaljer i 10 VM, 2 OS, 8 EM och då är det både i individuellt, i lag och i dubbel och även hunnit med 2 st bragdguld 1989 och 1992.

Jag var i Kina under en månad 1999 i jobbet och då förstod jag vilken genomslagskraft J-O haft i Kina.

Han kallas för övrigt som överskriften lyder, Det evigt gröna trädet.
När jag var i Kina tyckte de att det var kul att jag hette likadant som J-O i förnamn.

Då måste du också vara duktig på boll fortsatte de. Ja, sa jag, alla som heter Jan får inte automatiskt bra bollsinne men jag tänkte här gäller det att hålla fanan högt.

På hotellet där jag bodde fanns för övrigt inget bordtennisbord men däremot en tennisplan precis bredvid kolpannan som värmde vattnet till hotellet bland annat.

Eftersom det var ca + 35 grader i skuggan och hög luftfuktighet var det väl inte det högsta tempot precis men det funkade och vi gick en 3-setare.

Vi diskuterad mycket annat och dök frågan upp vad Sverige mer är känt för.

ABBA sa de. Och att det är så rent här men hela tiden så pratade de om trädet, det evigt unga trädet. Man får väl säga att det är det Sverige är mest känt för i alla fall som jag uppfattade det.

Vem som vann 3-setaren i tennis? Ja det får vi ta i ett annat forum.

20 januari 2006

Varg och Björn i trädgården

Det är väl helt ok, eller?


I alla fall finns det många i vårt avlånga land som delar den uppfattningen. I trädgården kanske är att ta i men bor man på landet kan det nog kännas så.

Igår var undertecknad på Rovdjurskväll på Naturum på Storemossse i Kävsjö där Linda Andersson som är Rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Jönköpings län höll föredrag i ämnet.

Ja ni läste rätt, Rovdjursansvarig. Det innebär att hon ansvarar för hur rovdjur skall inventeras, vilka problem som kan uppstå med rovdjur runt knuten, viltskador på tamdjur (bland annat får, getter och hundar). Även att målen för antalet rovdjur i länet följs mm.

Hon informerade även om den ev björn som skulle ha rört sig i våra trakter kring sen sommaren förra året. Band annat har ju observationer gjorts i västra delan av länet, runt Värnamo med mera.
Träd har hittats runt Eksjö med rivmärken på stammarna fortsatte hon.
Spillning hade hittats i Maramö och även utanför Skillingaryd men att det var en björn var inte fastställt till 100 procent ännu kan väl tilläggas då spillningen ligger nedfrusen i väntan på DNA-analys. Att fastställa detta kan faktiskt liknas vid en brottsutredning och det var intressant att höra hur de går tillväga.

Man kan diskutera rovdjurens vara eller icke vara hur länge som helst beroende på vem man pratar med. En del säger: vem var här först? Ja det kan man ju undra. Sedan kan man ju undra om det är ett normalt beteende att vargen tar tamboskap och hundar istället för det vilda.
Men det är klart att det är lättare att jaga ett djur som är inhägnat än ett som är vilt i skogen, men ibland känns det som om rovdjuren i vissa fall inte är skygga för människan längre.

I våra trakter finns det egentligen bara två arter av rovdjur och det är lodjur och kungsörn.
På ett år har det fastställts två rivningar av tamdjur. Det är två får som blivit rivna av lodjur så i vårt län är vi väldigt förskonade.

Framtiden får väl utvisa huruvida man får se någon varg eller björn i vårt län men har man pratat med någon som haft björnkontakt kan man kanske förstå lite av rädslan de människor som bor på sådana områden kan känna.

12 januari 2006

Lika snopen en gång om året…

…blir man varje gång då julgranen skall ut igen efter cirka treveckors samvaro.

Det känns som om det var häromdagen granen togs in, skinkan griljerades och allt det andra som hör till.

Man får trösta sig med att det blev en vit jul ändå som massmedia haussade upp som vanligt ett antal veckor innan dagen ”D” fast med lite fördröjning.

Juldekorationerna har hunnit samla damm på IKEA sedan slutet av september så där kan man verkligen snacka om ”Tjugondag knut” i Kamprads anda.

På tal om Ingvar Kamprad, såg ni dokumentären om honom på TV härom veckan?

Programmet handlade om IKEA´s etablering i Ryssland och Kamprad var där och skulle hjälpa igång sina medarbetare ett par veckor och det var då ingen lyxresa direkt.

Det var upp i ottan, transport med en minibuss. Kaffe intogs på en rastplats allt för att spara tid och pengar. Sedan ett antal besök hos olika leverantörer för att förhandla priser och göra affärer mm sedan hem till hotellet framåt 23 tiden för lite sömn. Nästa dag likadant och så vidare.

När han skulle åka hem med flyg till Schweiz skulle en person med hans förmögenhet och ställning ha ett privatflyg hem. Inte Kamprad inte. Han satt lugnt och väntade på nästa plan.
Om han åkte ekonomi klass förtäljer inte historien men man kan ju gissa.

Snacka om att ha båda fötterna på jorden fastän man är bland de rikaste i världen.

En mycket färgstark person som alltid går sin egen väg och verkligen har lyckats.

Förresten, Tack för gratulationen kära Bloggvän.

8 januari 2006

Ibland måste man ta tuffa beslut...

Tänk dig att du är en av ett fåtal utvalda som ska välja en världsledare, en president som ska styra över vår jords alla länder och frambringa fred och välmående bland såväl människor som djur.

Du har tre kandidater att välja emellan.

Men först vill jag att du svarar på följande fråga:
Om du kände en kvinna som var gravid och hade åtta barn redan, varav tre utav dem är döva, två är blinda, en var efterbliven och kvinnan själv har syfilis.
Skulle du rekommendera henne en abort?

Så vidare till de tre kandidaterna där du ska välja en:

KANDIDAT 1
Han samarbetar med mutade politiker, konsulterar astrologer och har två älskarinnor vid sidan om. Dessutom kedjeröker han och dricker ett tiotal glas Martini varje dag.

KANDIDAT 2
Han har fått sparken från två arbetsplatser, sover alltid till klockan tolv på dagen, rökte opium under sin ungdomstid vid universitetet och dricker en hel flaska whiskey varje dag!

KANDIDAT 3
Han har fått en hjälteutmärkelse av sitt land, är vegetarian, röker inte, dricker inte och har inga skandaler bakom sig.

Vilken av dessa kandidater skulle du välja?
Fundera lite innan du läser svaret nedanför.
 
Ner!!
 
 
 
 
Ner!!
 
Kandidat 1 heter Franklin D Roosevelt

Kandidat 2 heter Winston Churchill

Kandidat 3 heter Adolf Hitler

Man ska således inte döma folk efter deras vanor......
Jo, en sak till, angående aborten, svarade du Ja?
Grattis! Då har du just tagit kol på Beethoven!

Källa: Denna text är ”hittad” på internet och ganska tänkvärd...

5 januari 2005

Allt har sin tid...

Nu var det dags att för mig att ge mig ut på inte så fast mark.
Det här med ”blogg” verkar vara det nya sättet att få folk att skriva dagbok på.
En dagbok skall ju vara något privat men det kan man knappast beskylla en ”blogg” för att vara.
Det var ett tag sedan jag fick frågan om jag ville vara ”med”och jag hade inte lång betänketid innan jag tackade ja för skriva det tycker jag är kul.
Vid den här tiden på året brukar jag ha tankarna på ett helt annat håll och det är på Skillingarydsrevyn och dess premiär som vi har haft på Trettondagsafton de sista åren.
Att få texter att sitta, att få publiken att förstå det man skrivet, att klädbytena funkar, att man hinner byta om, timing mm mm.
I år valde jag att lämna ”time out” pga tidsbrist mm men jag kan erkänna att en viss abstinens har infunnit sig då det har varit samma rutin kring jul och nyår med repetitioner osv då jag medverkat sedan 1995 med undantag av ett år om jag minns rätt.
Allt har ju sin tid som det heter men man vet aldrig vad som händer i framtiden och bra är väl det och det skall bli kul att få sitta på andra sidan som åskådare i år.
Ha det bra så ses vi snart igenTillbaka till bloggen